Ik vind dit niet eerlijk wat mij nu overkomt

08/08/2020

ik vind dit niet eerlijk

Ik vind dit niet eerlijk is een gevoel die snel tot frustratie kan leiden. Met name op het moment dat we in een situatie zijn terecht gekomen die we niet kunnen veranderen. Maar dat onze gedachtes dit niet kunnen accepteren en we hierdoor steeds denken, ik vind dit niet eerlijk wat mij nu overkomt. Mag jij dus erg veel last ervaren van dit soort gedachtes. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik vind dit niet eerlijk waardoor ik veel spanning ervaar

In ons leven kan het snel voorkomen dat we iets meemaken waarvan we het gevoel hebben dat dit niet eerlijk is. Doordat we sterk voor onszelf hebben vast gesteld hoe je met elkaar hoort om te gaan. Met op het moment dat andere mensen dan toch iets doen ten nadele van jou. Dat we meteen hierdoor geïrriteerd raken door de ander. Met als gevolg dat op het moment dat we hier niets aan kunnen veranderen. We hierdoor al snel met de gedachte komen: Ik vind dit niet eerlijk wat mij nu overkomt. Waarbij op het moment dat dit niet kan worden opgelost, we erg veel spanning ervaren doordat het niet meer weg lijkt te gaan.

We kiezen er nooit voor wat er in ons leven op ons afkomt. We kunnen er wel voor kiezen hoe we hiermee om willen gaan.

In de meeste gevallen komt het vaak voor dat we voor onszelf opkomen op het moment dat andere mensen iets doen wat we niet eerlijk vinden. Waarbij op het moment dat we deze daarop aanspreken, we vervolgens ook tot een oplossing komen. Waardoor we nog redelijk met deze frustratie van de gedachte ik vind dit niet eerlijk om kunnen gaan. In veel gevallen is dit niet mogelijk, doordat we bijvoorbeeld werken bij een bedrijf waarvan de werkgever bepaald welke richting je opgaat met een project. Terwijl jij vindt dat het anders zou moeten. Of dat er bij jouw longkanker is vastgesteld, terwijl je nooit rookt. En je andere mensen kent die wel roken die nergens last van hebben. Of dat het net lijkt alsof iedereen om jou heen een fijne relatie heeft, terwijl het jou maar niet lukt om iemand te vinden.

Wat je steeds bij de vorige voorbeelden ziet terugkomen. Is dat we vooral gaan zeggen ik vind dit niet eerlijk doordat we onszelf vergelijken met andere mensen. En we hierbij tot de conclusie komen dat we niet op dezelfde manier worden behandeld als ander. Of dat het lijkt alsof andere mensen met veel minder moeite iets weten te bereiken wat jou maar niet lukt om te krijgen. Of dat er juist jou iets overkomt terwijl je zo je best erop heb gedaan om dit te voorkomen. Terwijl dit niet ander mensen overkomt die dezelfde moeite hiervoor hebben gedaan. Wat geeft aan dat we alles vooral niet eerlijk gaan vinden doordat we onszelf vergelijken met andere mensen. En het hierdoor niet eerlijk vinden dat andere het beter hebben dan wij.

Wat is nu eigenlijk eerlijk en hoe echt is het oordeel

De gedachte dat je het niet eerlijk vindt komt altijd vanuit je eigen oordeel. Waarbij je beoordeeld wat wel of niet eerlijk is. Het nadeel hiervan is dat je daardoor jezelf helemaal gek kan maken met wat er allemaal in de wereld plaatsvindt. Wat ontstaat met name als er een sterke angst ontstaat dat jij niet eerlijk wordt behandeld door andere mensen. Waardoor je hierdoor sterk het gedrag kan gaan ontwikkelen om alles wat andere mensen doen als een aanval te zien. Waarbij je ervan uitgaat dat ze dit doen om er zelf beter van te worden, ten nadele van jou. Met als gevolg dat je hierdoor snel de neiging kan krijgen om tegen de hele wereld te willen gaan vechten. Om erop deze manier voor te zorgen dat je altijd eerlijk zal wordt behandelt.

Een oordeel komt altijd vanuit onszelf. Waarbij we hebben bedacht wat wel of niet juist is. Het nadeel is alleen dat niet iedereen met dezelfde gedachtes zit.

Het probleem wat ontstaat op het moment dat je jezelf te veel kwijtraakt in gedachtes, zoals ik vind dit niet eerlijk. Is dat je hierdoor snel de fout kan gaan maken door te denken dat alles wat er om jou heen gebeurd met jou heeft te maken. Zoals bijvoorbeeld dat een klant de keuze maakt om niet met jou samen te willen werken, maar met de concurrent. Waarbij we al snel kunnen denken dat wij wat fout hebben gedaan. Waardoor we dit erg persoonlijk gaan nemen en ons beginnen af te vragen wat er mis met ons is waardoor deze keuze is ontstaan. Doordat we het niet eerlijk vinden dat het lijkt dat nooit iemand voor ons kiest. Terwijl het goed mogelijk is dat de concurrent iets had wat de klant meer waardeerde wat niets met jou heeft te maken.

Want wat je snel ziet gebeuren op het moment dat je de situatie niet eerlijk vindt. Is dat we het te persoonlijk nemen, waardoor we deze keuze eerder zien als een aanval naar ons toe. Dan dat we realiseren dat de ander een keuze maakt wat het beste voor dit persoon werkt. Het nadeel is alleen dat het erg lastig is om in het hoofd te kijken van een ander persoon. Met als gevolg dat we eerder een interpretatie bedenken over wat de ander bedoelt, dan wat er werkelijk mee wordt bedoelt. En we dus hierdoor alles snel op onszelf betrekken en bedenken dat we het niet eerlijk vinden wat de ander doet. Terwijl er een goede kans is dat de ander nooit de intentie had om jou oneerlijk te behandelen. Alleen zien we dat niet vanuit ons eigen oordeel.

Hoe kan je het beste omgaan met de frustratie dat je het niet eerlijk vindt

Belangrijk is om voor jezelf waar te nemen in hoeverre het ook echt niet eerlijk is wat er gebeurd. Met name doordat we onszelf erg kunnen kwijtraken in de verwachting hoe ons leven zou moeten zijn. Door te denken dat pas als ik gezond ben, een leuke baan heb, fijne relatie en iedereen gaat op een fijne manier met mij om. Dat dit dus ook altijd zo zou moeten zijn, waardoor we deze verwachting over ons leven erg sterk kunnen gaan maken. En dus hierdoor juist erg veel frustratie over gaan ervaren op het moment dat we dit niet hebben. Met als gevolg dat als andere mensen dit wel weten te bereiken. We hierdoor als snel het gevoel krijgen dat het niet eerlijk is dat jij dit niet hebt.

Op het moment dat er niet gebeurd wat wij vinden waar wij recht op hebben. Kunnen we pas zeggen dat we het niet eerlijk vinden als we dit niet krijgen. Terwijl we er vaak nooit is vastgesteld dat je dit zou krijgen in de eerste plaats.

Wat geeft aan hoe belangrijk het is om vooral te zijn met wat er nu plaatsvindt. In plaats van dat je steeds bedenkt hoe je graag zou willen dat het was. Want mag je een ernstige ziekte krijgen of iemand behandeld jou op een vervelend manier. Dan is dit wat er feitelijk gebeurd, jouw mening zal deze situatie niet veranderen. Het enige wat je kan doen is voor jezelf te bepalen hoe je hier het best mee om kan gaan. Door los te laten over wat jij wilt, en juist jezelf er meer in te oefenen flexibel in te spelen op wat erop jou afkomt. Door vooral je eigen oordeel over wat jij graag wilt minder sterk te maken. En veel meer aanwezig te zijn met wat er in jouw leven plaatsvindt.

Want je kan je hele leven gaan blijven door vechten tegen alles wat niet eerlijk voelt. Dit verandert de situatie niet, met name doordat je de gedachte van ik vind dit niet eerlijk pas krijgt op het moment dat het al is gebeurd. En je dus eigenlijk alleen nog maar kan reageren op de situatie die al is gebeurd. Waarbij het vaak dan ook niet helpt om te denken dat het niet eerlijk is. Doordat dit geen oplossing biedt over hoe je hiermee verder komt. Omdat je te veel bezig bent met dat het niet in de eerste plaats mag gebeuren. Juist doordat je richt op hoe je beter kan omgaan met alles wat je niet eerlijk ervaart. Zal je hier op een veel beter manier mee kunnen omgaan. Met als gevolg dat je ook veel minder irriteert aan alles wat jij niet eerlijk vindt.

Belangrijkst tips van dit artikel

  • De gedachte van ik vind dit niet eerlijk kan pas ontstaan als je vanuit je eigen oordeel heb bedacht dat de situatie niet mag plaatsvinden. Wat geeft dus aan dat je met een standaard zit over wat wel of niet eerlijk is. En dat wat er nu gebeurd volgens deze standaard niet had mogen plaatsvinden.
  • Het is met name op het moment dat jezelf kwijtraakt in je interpretatie over of je wel of niet eerlijk wordt behandelt. Dat we hierdoor alles veel eerder als oneerlijk gaan ervaren. Terwijl er een goede kans bestaat dat het door de ander nooit zo was bedoeld.
  • Wat maakt het belangrijk om minder bezig te zijn met je eigen oordeel over of het wel of niet had mogen gebeuren. Maar dat jezelf er meer in oefent te kijken hoe je het beste kan omgaan met de moeilijke situatie die niet meer weggaat.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter