Ik heb stress maar weet niet waarom

23/02/2021

ik heb stress maar weet niet waarom

Ik heb stress, maar ik weet niet waarom is een gedachte die je kunt krijgen wanneer je leven zonder enige reden opeens erg zwaar aanvoelt. Je kunt hierdoor in verwarring raken over wat nu precies voor stress zorgt. Zeker wanneer er niet zo veel is veranderd ten opzichte van de periode ervoor, toen je geen stress ervaarde. Denk jij bij jezelf: ik heb stress, maar weet niet waarom? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik heb stress, maar weet niet waarom

In ons dagelijks leven kan voorkomen dat we opeens stress ervaren, terwijl we geen idee hebben waardoor dat komt. Het kan bijvoorbeeld dat we hetzelfde doen als we altijd deden, wat ons voorheen geen stress gaf. Het is dan moeilijk om te bepalen wat de oorzaak is van deze stress. We denken dan al snel: Ik heb stress maar weet niet waarom en vragen ons af: Hoe kom ik erachter wat de reden is van deze stress?

Wanneer we niet weten waar de stress vandaan komt, is de kans groot dat we verkeerde oplossingen gaan bedenken. We denken dan bijvoorbeeld: Als ik maar genoeg rust neem, gaat het wel weer weg. Natuurlijk kan uitrusten erg goed helpen bij stress. Echter, het is belangrijk om er voor jezelf achter te komen wat de kern is van deze stress. Anders ben je alleen maar bezig bent met de symptomen te verminderen.

Op het moment dat je aan symptomen gaat werken, zal je dit de rest van je leven moet blijven doen. Op het moment dat je het probleem tot op de kern oplost, kom je echt van de stress af.

Wanneer je stress hebt, maar niet weet waarom, dan is de kans groot dat dit gevoel vanuit onbewust gedrag is ontstaan. Het heeft dan weinig zin om heel bewust te gaan kijken, met de kennis die je nu hebt, wat hiervan de reden kan zijn. De kans is namelijk groot dat de stress is ontstaan door iets wat je helemaal niet van jezelf doorhebt. Je kunt dan ook niet zomaar van jezelf erachter komen wat de reden is. Het is dan belangrijk om voor jezelf op zoektocht te gaan naar wat jij allemaal onbewust doet, wat mogelijk stress kan geven. Dit doe je door steeds bewuster van jezelf te worden, waardoor je meer inzichten krijgt over wat er bij jou plaatsvindt.

Wat is nu precies onbewust gedrag dat mogelijk stress geeft

Mensen leven vaak vanuit routine, waarbij we steeds dezelfde dingen herhalen. Hierdoor gaan we deze dingen steeds makkelijker vinden en hoeven we minder na te denken over wat we doen. Dit zie je bijvoorbeeld bij fietsen. Wanneer je voor het eerst op een fiets zit, vind je het nog heel eng. Je bent dan nog heel bewust bezig met fietsen, omdat je niet wilt vallen. Hoe vaker je oefent met fietsen, hoe eenvoudiger het wordt en hoe onbewuster je dit gaat doen. Tot op het moment dat je spontaan, zonder er bij na te denken, op de fiets springt en wegrijdt. Je hoeft dan niet meer stil te staan bij de bewegingen die je maakt.

Wanneer we een manier van leven hebben gevonden die bij ons past, maken we hier steeds meer een routine van. Wanneer deze routine niet (meer) bij ons past, kan dit erg lastig worden.

Ditzelfde principe zie ook bij onbekende stressklachten. De kans is bijvoorbeeld groot dat je al een lange tijd hetzelfde werk doet. De meeste handelingen zijn daardoor onbewust geworden. Het is echter nog steeds mogelijk dat er iets verandert op het werk dat je stress geeft. Het is bijvoorbeeld erg druk geworden, waardoor je harder moet werken om je deadlines te halen. Of misschien ervaar je stress doordat familie of vrienden in een moeilijke periode zitten, waardoor jij mee wordt genomen in hun energie.

De reden dat je stress ervaart, kan soms heel subtiel zijn. Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen hier al voor zorgen. Je hebt dit alleen vaak niet door, omdat je zo sterk in een routine leeft, dat je de handelingen die je doet niet meer bewust meemaakt.

Iedereen in deze wereld is anders, wat betekent dat de redenen waarom mensen stress ervaren erg kunnen verschillen. Het kan lastig zijn wanneer jij wel ergens stress van ervaart en jouw collega’s bijvoorbeeld niet. Je denkt dan misschien dat dit niet de reden van jouw stress kan zijn, omdat andere mensen hier ook geen last van ervaren, terwijl het goed mogelijk is dat dit wel degelijk de reden is.

De reden dat stress zo ontzettend onduidelijk kan zijn

Stress komt eigenlijk op iets heel simpels neer: het is een gevoel van angst die niet meer weggaat. Je ziet dit bijvoorbeeld op het moment dat je een deadline hebt, waarbij het gevoel van angst continu aanwezig is totdat de deadline is behaald. Kortom, wanneer jij stress hebt dan geeft dit aan dat er iets in jouw leven speelt wat je een gevoel van continue angst geeft.

Normaal zou je aan je angst kunnen werken, waardoor de reden van angst verdwijnt en je van je stress af komt. Op het moment dat je niet weet waar die angst of stress vandaan komt, is dit erg lastig. Het is dan belangrijk om eerst door te krijgen wat precies de reden is dat je angst ervaart. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals dat je je zorgen maakt over je familie of vrienden, of dat er op dit moment iets in jouw dagelijks leven speelt wat spanning geeft.

De reden dat we angst ervaren is voor iedereen anders. Dit geeft aan dat de reden dat je stress ervaart sterk per persoon kan verschillen.

We krijgen vaak geen stress door wat we doen, maar door het gevoel wat we hebben wanneer we dit doen. Heb jij bijvoorbeeld een hele leuke baan? Dan zal je het helemaal niet erg vinden om hard werken. Hard werken kan je dan zelfs plezier geven! Het wordt pas stressvol op het moment dat er een verandering plaatsvindt op je werkt die een gevoel van angst geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn: onzekerheid over je baan, problemen met een collega, of moeite met bepaalde taken vanwege je leeftijd.

Deze factoren kunnen heel subtiel ontstaan, waardoor je ze pas als het zwaar begint te merken opmerkt. Wanneer je stress hebt, maar niet weet waarom, hebben er waarschijnlijk subtiele veranderingen plaatsgevonden in jouw leven, die je stress geven vanuit de angst of het wel goed komt.

Hoe kan je het beste erachter komen waarom je stress ervaart

Stel dus eerst voor jezelf vast hoe jouw leven er op dit moment uitziet. De kans is namelijk groot dat je de reden van jouw stress over het hoofd hebt gezien. Dit gebeurt al snel, wanneer je stress ontstaat door iets wat door jou als onbelangrijk wordt waargenomen. Hierdoor kan het dat je dit niet als een serieus probleem waarneemt. Daar komt nog bij dat we vaak voor onszelf bedenken wat we ‘zwaar’ mogen vinden en waarover we ‘niet moeilijk moeten doen’. Het gevolg hiervan is dat we zo streng naar onszelf kunnen zijn, dat we iets niet als een probleem mogen zien. Het is dus belangrijk om in deze eerste stap minder streng naar jezelf te kijken bij alles wat erop dit moment in jouw leven plaatsvindt.

Pas als je weet waar je last van ervaart, kan je beginnen met het werken aan de oplossing.

Door bewust te worden van de dingen die je doet, door niet meer alles vanuit een routine te doen, maar bewust te zijn van alles wat zich bij jou afspeelt, zal het een stuk makkelijker worden om erachter te komen waar jouw stress vandaan komt. Dit is nuttig, want op het moment dat je weet wat het probleem is, is het makkelijker om hieraan te werken. Je zal merken dat het hierdoor een stuk makkelijker wordt om van je stress af te komen.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Als mens kunnen we snel in ons leven in routines terechtkomen, waardoor we niet meer bewust zijn van de dingen die we doen. Op het moment dat deze routines voor ons werken, maakt dit ons leven makkelijker. Het kan echter voor stress zorgen wanneer er kleine veranderingen plaatsvinden, waar we last van ervaren.
  • Stress is een gevoel van angst die niet meer weggaat. Wanneer je stress ervaart, maar geen idee hebt waardoor dit komt, speelt er op dit moment iets in jouw leven waarover je je angstig voelt.
  • Het is daarom belangrijk om een stuk bewuster van jezelf te worden. Op die manier kun je sterker waarnemen wat jij allemaal per dag meemaakt wat jouw stress kan geven.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter