Hoe stel ik minder hoge eisen aan mezelf? is een vraag die in ons opkomt wanneer we veel last ervaren van een verplichtingsgevoel. Wat we eerst leuk vonden, gaan we nu steeds meer als een last ervaren. We komen dan steeds meer vast te zitten onder de druk die we op ons zelf leggen. Het gevolg is dat je jezelf afvraagt: Hoe stel ik minder hoge eisen aan mezelf, zodat ik hier weer plezier beleef aan de dingen die ik doe? Minder streng zijn voor jezelf is vrij eenvoudig, wanneer je het volgende principe voor jezelf realiseert…
Inhoudsopgave
- Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf?
- Waarom we stoppen met wat ons eerst zoveel plezier gaf
- Het is onze eigen hoge lat die zoveel stress geeft
- Belangrijkste tips van dit artikel
Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf?
Misschien herken je deze situatie: je hebt zin in een nieuwe uitdaging, en kijkt toevallig binnen in een sportzaal. Je ziet dat daar een sport wordt beoefend die je nog nooit eerder heb gezien. Je voelt je meteen aangetrokken om dit ook een keer te doen. Je begint hier even later met volle enthousiasme aan. Je merkt bij jezelf dat je hier veel energie van krijgt en dat je hier veel nieuwe dingen van leert. Het gevolg is dat je steeds meer zin krijgt en dit steeds vaker wilt doen, omdat je graag beter wilt worden.
Tot het moment dat ook ander mensen jouw vooruitgang waarnemen en je hierin aanmoedigen. Je voelt je steeds meer verplicht om op topniveau te presenteren, omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Het gevolg: iets wat leuk was, begint nu een last te worden. De plezier die je hiervoor ervaarde, begint steeds meer te verdwijnen. Je vraagt jezelf dan af: Hoe stel ik minder hoge eisen aan mezelf, zodat ik hier weer van kan genieten?
Alles in dit leven is zo leuk of vervelend als de druk die we op onszelf leggen om geen fouten te mogen maken.
Het mogelijke gevolg hiervan is dat je motivatie steeds minder wordt. Het lijkt alleen nog maar een last te zijn. Je raakt gefrustreerd, omdat het niet lukt om aan je eigen verwachtingen te voldoen. Wanner dit lang doorgaat, zal je steeds meer geneigd zijn om hier helemaal mee te willen stoppen.
Waarom we stoppen met wat ons eerst zoveel plezier gaf
Het zou je nog verbazen hoe vaak zo’n situatie als hierboven voorkomt. We beginnen ergens aan, omdat we het leuk vinden, maar dit wordt een verplichting, waardoor we er alleen maar stress van ervaren. In het vorige voorbeeld ging het over sport, maar dergelijke situaties kunnen zich ook voordoen wanneer je aan een nieuwe baan of een nieuw project begint. Aan het begin vindt je dit leuk, maar na een tijdje begint het een last te worden en wil je ermee stoppen.
De reden dat dit gebeurd heeft te maken met meerdere factoren. Ten eerste is er bij jezelf een verwachting ontstaan over wat jij moet kunnen. Iets behalen is altijd vrij eenvoudig, maar het is moeilijker om dit te onderhouden. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een diploma hebt gehaald, dat je dan pas echt begint met waar je voor hebt geleerd. Je verwacht van jezelf dat je dit altijd op topniveau kan blijven doen. Hier gaan we vaak meteen de fout in met de verwachtingen die we over onszelf hebben: de kans bestaat dat we vinden dat we het altijd goed moeten doen.
Iets behalen, is altijd makkelijker dan het te onderhouden, vooral wanneer we de verwachting hebben dat we het altijd goed moeten doen.
Er zullen altijd momenten blijven dat je je iets minder goed voelt, of dat iets om een andere reden minder goed lukt. Vaak accepteren we dit niet van onszelf, omdat we de druk voelen van de verwachtingen die we over onszelf hebben. Het kan ook dat we verwachting voelen van andere mensen. We vinden het namelijk vaak erg belangrijk om een goede indruk te maken. Het gevolg is dat als het een keer wat minder gaat, we in de stress schieten en gefrustreerd raken, terwijl we daar maar weinig invloed over hebben.
Het is onze eigen hoge lat die zoveel stress geeft
Kortom, de reden dat we stoppen met wat we ooit heel leuk vonden, komt doordat we voor onszelf een eis hebben gesteld over hoe goed we vinden dat we het moeten doen. Op het moment dat je er net mee bent begon, kon je het waarschijnlijk nog helemaal niet en accepteerde je dit ook van jezelf. Op dat moment voelde het normaal om fouten te maken. Wanneer iets ons meer frustratie of stress geeft, dan plezier, hebben we de lat hoger gelegd dan goed voor ons is.
De lat te hoog leggen, doen we echt zelf. Het is natuurlijk mogelijk dat andere mensen om ons heen hier invloed op hebben, maar je hebt uiteindelijk zelf de keuze gemaakt er zo naar te kijken. Dit betekent dat je ook zelf de keuze kan maken om er op een andere manier mee om te gaan. Probeer terug te gaan naar het gevoel toen je net begon, toen je nog niet bang was om fouten te maken en je nog geen verwachtingen had over je prestaties.
Het is daarbij belangrijk om voor jezelf steeds weer te realiseren wat jou zoveel plezier geeft. Probeer dit plezier de focus te geven in alles wat je doet, in plaats van jezelf te forceren ergens beter in te worden.
Alles wat je bij jezelf probeert te forceren door te hoge eisen aan jezelf te stellen, wordt na een tijd alleen maar een last die jezelf oplegt.
Verlies dus niet uit het oog waarom je iets doet en wat het zo leuk maakt. Bij sport kan plezier bijvoorbeeld snel omslaan in alleen nog maar willen winnen. Je kunt dan gefrustreerd raken als je verliest.
Probeer in sport, maar ook in het leven, niet te veel bezig te zijn met winnen of verliezen. Geniet van het plezier van nieuwe dingen leren die je daarvoor nog niet wist. Plezier is namelijk het allerbelangrijkste als je ergens echt goed in wilt worden. Dit zal je op de lange termijn de meeste inspiratie en positieve energie geven.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Als mens blijft het altijd belangrijk dat we voor onszelf een uitdaging zoeken die ons inspireert. Het gevaar hierbij is alleen dat dit snel kan omslaan naar een verplichting. Dit gebeurt wanneer bij onszelf de verwachting ontstaat dat we hier steeds beter in worden.
- De eerste stap is voor jezelf bedenken of je hoge eisen stelt omdat je dit van jezelf verwacht, of omdat je een goede indruk wilt maken op andere mensen. Hierbij is het belangrijk is om voor jezelf te realiseren waarom je dit zo belangrijk maakt.
- Voel jij je altijd verplicht om je best te doen? Probeer dan eens voor jezelf te kijken waar jouw lat ligt en waar deze lag toen je het nog wel leuk vond om dit te doen. De volgende stap is om bewust terug te gaan naar het moment waarop je het nog wel leuk vond om deze activiteit te doen, en de eisen die je jezelf toen stelde.
- Uiteindelijk is het niet zo belangrijk of je iets goed doet, maar vanuit welke intentie je iets doet. Probeer dingen weer vanuit plezier te doen, in plaats van hoge eisen aan jezelf te stellen.
geen reactie