Altijd nuttig bezig moeten zijn

27/02/2021

altijd nuttig bezig moeten zijn

Altijd nuttig bezig moeten zijn is een gevoel dat we krijgen wanneer we veel onrust ervaren. We komen dan vast te zitten tussen de behoefte aan rust en het af willen krijgen van belangrijke taken. We raken dan steeds meer uitgeput, omdat we vinden dat we geen rust mogen nemen. We vinden dan dat we altijd nuttig bezig moeten zijn. Herken jij dit? Dan kan het volgende je zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we altijd nuttig bezig moeten zijn van onszelf

In dit leven zijn we vaak bezig met achter elkaar taken uitvoeren. Vaak zijn we in een routine gekomen, waarbij we steeds dezelfde taken herhalen. Dit vinden we vaak fijn. We hoeven dan namelijk niet meer na te denken over wat we moeten doen, waardoor alles over het algemeen soepel verloopt.

Het wordt een probleem als je in een routine terecht ben gekomen van altijd nuttig bezig moeten zijn. Wanneer je dan een moment van rust hebt, vraag je je misschien af of dit wel goed is. Je kunt dan erg streng tegen jezelf zijn. Veel mensen hebben namelijk het idee dat alles wat ze doen iets moet opleveren. Als het niets oplevert, denk je misschien dat dit zonde van je tijd is en dat je je tijd beter had kunnen besteden aan iets nuttigs.

Vaak hebben we het idee dat we alleen nuttig bezig zijn, als we iets doen wat werkelijk wat oplevert. Helemaal niets doen kan echter ook heel nuttig zijn.

Vraag jij je af waarom je altijd nuttig bezig moet zijn? Vaak komt dit doordat je je leven bent gaan baseren op resultaten. Als je ergens hard aan hebt gewerkt en dit is geslaagd, geeft dit voldoening. Je kunt jezelf echter kwijtraken in dat we alleen nog maar bezig zijn met goede resultaten behalen. Je bent dan niet meer bezig met hoeveel plezier de activiteiten je geven.

Waarom altijd nuttig moeten zijn zo verleidelijk is

Door het gevoel altijd nuttig bezig te moeten zijn, gaan we op een bepaalde manier leven. We zijn dan voortdurend bezig met wat er nog moet worden gedaan. We zijn dan continu bezig goed werk uit te voeren, wat fijne resultaten geeft, zodat dit ons een tevreden gevoel geeft over onszelf.

We krijgen het meeste gevoel van voldoening als we bijvoorbeeld een wedstrijd winnen, verder komen in onze carrière, of veel afvallen. Het gevoel van voldoening komt voort uit het feit dat we moeite moeten doen om dit te bereiken. Echter, je kunt ook al voldoening krijgen van iets simpels als het schoonmaken van je eigen huis. Wanneer je dan klaar bent en alles frisser en schoner voelt, ervaar je een fijn gevoel dat je iets nuttig hebt gedaan.

Fijne resultaten geven ons het gevoel dat we goed bezig zijn. Het gevolg hiervan is echter dat we verslaafd kunnen raken aan steeds weer opnieuw goede resultaten bereiken, waarbij al het andere als niet-nuttig wordt ervaren.

Nu is er natuurlijk niets mis mee om goed voor jezelf te zorgen door goed je eigen huis te onderhouden. Dit kan bij sommige mensen echter doorslaan, zij hebben dan het gevoel altijd bezig te moeten zijn. Dit gebeurt vooral als je steeds probeert preventief te werken. Je probeert dan al van tevoren te bedenken wat er fout kan gaan en dit te voorkomen, door nu al actie te ondernemen. Neem het voorbeeld van schoonmaken: als je nu al begint met schoonmaken, hoef je het later, wanneer het misschien niet uitkomt, niet meer te doen.

Wat hierdoor ontstaat, is dat we onszelf helemaal gek kunnen maken over negatieve dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Door altijd nuttig bezig te  zijn, hopen we op tijd aan taken te werken die in de toekomst misschien vervelend worden. Het gevolg is dat we onszelf helemaal gek kunnen maken met alles wat nog gedaan moet worden.

Waarom we altijd door ons schuldgevoel nuttig moeten zijn

Een andere mogelijkheid is dat je van jezelf niet lui mag zijn. Het voelt dan verkeerd om niets doen op het moment dat je rust neemt. Het gevolg is dat je moeite hebt om de rust te nemen die je nodig hebt. Wanneer je rust neemt, krijg je meteen het gevoel dat je dit niet hebt verdiend. Je hebt het gevoel dat je verkeerd bezig bent, terwijl je wel een sterke behoefte aan rust ervaart.

Herken jij dit? Dan komt dat mogelijk voort uit je opvoeding. Wanneer jij geleerd hebt dat het normaal is om altijd keihard te werken, kun je je schuldig voelen als je dit niet doet. Vooral als je om je heen wel mensen ziet die hard werken, terwijl jij rust neemt. Je vergeet dan dat zij waarschijnlijk ook een rustmoment hebben genomen, maar dat was misschien niet toen jij in de buurt was. Je hebt dit vaak niet door, omdat je meer bezig bent met wat andere mensen van jou vinden, dan wat jouw mening is over de ander.

Hoe meer je bezig bent met wat andere mensen vinden van wat jij doet, hoe meer je een oordeel zult hebben over het ‘nut’ van deze dingen. Dit oordeel komt voort uit de angst voor de mening die anderen daarover kunnen hebben.

Het is dit schuldgevoel wat ervoor zorg dat we altijd nuttig bezig moeten zijn. We hebben het idee dat als we iets doen wat niet nuttig is, andere mensen ons hier mogelijk op beoordelen.

Vaak voelen we ons erg verbonden met wat we doen. Houd jij bijvoorbeeld erg van schilderen? Dan voel je erg verbonden met de schilderijen die je maakt. Als iemand anders dat hij of zij deze schilderijen helemaal niet mooi vindt, voel je je afgewezen. Je krijgt dan het idee dat je het net zo goed niet had kunnen doen. Je denkt dan dat je je tijd hebt verspilt en dat je je tijd beter had kunnen besteden aan iets ‘nuttigs’.

Wat je het best kan doen als je hier vanaf wilt komen

Met andere woorden, bij ‘iets nuttigs doen’ komt altijd een waardeoordeel kijken. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te beoordelen wat een activiteit of taak voor jou wel of niet nuttig maakt. Dit oordeel wat je zelf hebt, wordt vaak beïnvloedt door wat andere mensen vinden. Als jij het bijvoorbeeld fijn vindt om even helemaal niets te doen, kun je toch een schuldgevoel krijgen als andere mensen je hierop aanspreken. Het gevolg hiervan is dat je in de toekomst de neiging zult hebben om dit te voorkomen, door altijd iets nuttigst te doen.

Ervaar jij er last van dat je altijd nuttig bezig moet zijn? Dan moet je voor jezelf bepalen wat je wel of niet nuttig vindt en wat de reden is dat je iets als nuttig of niet-nuttig beoordeeld. Hierbij zal je merken dat het vooral belangrijk is om te doen wat goed voelt. De beoordeling of iets nuttig is, of niet, geeft vaak onnodig veel stress. Wanneer je doorhebt dat het schuldgevoel van altijd nuttig bezig te moeten zijn tegen jou werkt, kun je dit veel makkelijker loslaten. Hierdoor geef je jezelf de kans om te leven vanuit plezier, in plaats van ‘nut’.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Nuttig bezig zijn, kan goede resultaten opleveren. Wat we nu doen, hoeft later niet meer gedaan te worden, op een moment dat dit misschien niet handig uitkomt. Het nadeel hiervan, is dat je hierdoor steeds je eigen rustmomenten uitstelt, omdat je eerst alle nuttige taken gedaan wilt hebben.
  • Altijd nuttig bezig moeten zijn van jezelf, komt vaak voort uit schuldgevoel. Je voelt je dan schuldig wanneer jij een rustmoment neemt, terwijl iedereen om je heen keihard aan het werk is. Je bent dan geneigd dit over te slaan en door te gaan met ‘nuttig werk’ dat eerst gedaan moet worden.
  • Het is dus belangrijk om te bedenken dat je een waardeoordeel hebt over wanneer jij je tijd nuttig besteed en wanneer niet. Je kunt je hierdoor onrustig voelen als je niets doet. Je kunt echter ook erg vermoeid raken, wanneer je de hele tijd bezig bent. Het is daarom belangrijk om te doen wat goed voelt. Zo voorkom je dat je jezelf kwijtraakt in het schuldgevoel dat je niet nuttig bezig bent.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter