Hoe zet je dingen van je af? is een vraag die je krijgt op het moment dat je jezelf helemaal gek kan maken over dingen en er steeds maar geen oplossing lijkt te komen. Je bent dan waarschijnlijk vooral opzoek naar rust, maar dit lukt niet doordat je je gedachten niet van je af kunt zetten. Het gevolg hiervan is dat je je afvraagt: Hoe zet ik dingen van me af op een manier die echt werkt? Herken jij dit? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…
Inhoudsopgave
- De vraag: Hoe zet je dingen van je af?
- Waar de dingen waar we ons druk over maken vandaan komen
- Hoe angst ervoor kan zorgen dat het niet lukt om dingen van ons af te zetten
- Hoe je het beste dingen van je af kan zetten
- Belangrijkste tips van dit artikel
De vraag: Hoe zet je dingen van je af?
In ons dagelijks leven kunnen we ons erg druk maken over alles waar we mee bezig zijn. We kunnen veel piekeren over hoe we alles precies aan willen pakken. We vinden het dan moeilijk om hiermee te stoppen en het van ons af te zetten. We kunnen onszelf dan helemaal gek maken met onze gedachtes, omdat het niet lukt om deze los te laten. We voelen ons dan gevangen in ons drukke hoofd. Hierdoor kunnen we onszelf afvragen: Hoe zet ik dingen van me af, waardoor ik meer rust ervaar?
Dit komt doordat we in een bepaalde routine kunnen komen, waarbij we gewend zijn geraakt om altijd maar bezig te zijn. Het is dan moeilijk om te stoppen met nadenken over alles wat nog gedaan moet worden. Het bijzondere hieraan is echter dat we het meest nadenken over een oplossing op een moment dat we juist niet aan deze oplossing kunnen werken.
Hoe zonde is het als je niet meer geniet van al het geluk in het leven, doordat je dit niet meer ervaart, omdat je zelfs tijdens momenten van geluk je nog steeds meer bezig houdt met je aandacht te richten op wat negatief is?
Heb je bijvoorbeeld problemen op je werk? Dan is het goed mogelijk dat je al in de ochtend onder de douche begint na te denken over je werk, terwijl je op dat moment helemaal niets kan doen. Je kunt het probleem namelijk pas oppakken, als je weer op je werk bent. Het gevolg is dat je jezelf helemaal gek loopt te maken onder de douche over wat er die dag nog gaat komen. Je houdt jezelf dan tegen om op dat moment te genieten van de warme douche waar je onder staat.
Uit dit voorbeeld wordt het volgende duidelijk. Wanneer we een moment van rust hebben, gebruiken we deze tijd vaak om veel na te denken. Dit houdt ons tegen echt te genieten van wat we op dat moment aan het doen zijn. Dit is zonde, want het is eigenlijk compleet zinloos om er op dat moment zo druk mee bezig te zijn. We kunnen er op dat moment namelijk niets aan veranderen.
Waar de dingen waar we ons druk over maken vandaan komen
De reden dat we ons dat toch gek maken over onbelangrijke dingen, komt vaak vanuit ons gevoel van angst over wat er mogelijk fout kan gaan. Het gevolg is dat we van te voren nadenken over de manier waarop we hier in de toekomst het beste mee om kunnen gaan. We hopen op die manier te voorkomen waar we zo bang voor zijn. Het nadeel hiervan is dat er waarschijnlijk altijd wel iets anders gebeurt dan je had verwacht. Hierdoor heeft al dit gepieker over de toekomst weinig zin. Je maakt jezelf hierdoor onnodig gek.
Hoe meer je je druk maakt over alles wat fout zou kunnen gaan, hoe meer je juist bezig bent met het in stand te houden van angst die nergens voor nodig is.
Want namelijk vaak ziet, is dat we in het verleden iets hebben meegemaakt wat we erg pijnlijk vonden. Wanneer we dit niet goed hebben verwerkt, vinden we het moeilijk om soortgelijke situaties van ons af te zetten. We kunnen dan een sterk gevoel van angst ontwikkelen voor dit soort situaties. Die angst is er op gericht het pijnlijke gevoel van vroeger te voorkomen. Het gevolg is echter dat we onszelf helemaal gek kunnen maken met gedachtes over wat er in de toekomst kan gebeuren.
Hoe angst ervoor kan zorgen dat het niet lukt om dingen van ons af te zetten
Vraag jij je dus af: Hoe zet je dingen van je af? Dan is het belangrijk dat je voor jezelf realiseert dat hier waarschijnlijk een sterk gevoel van angst onder zit. Door deze angst heb je de neiging om moeilijk dingen niet van jezelf af te kunnen zetten. De eerste stap is daarom voor jezelf vaststellen welk gevoel er precies voor zorgt dat je moeite ervaart met dingen van je af te zetten. Is dit een gevoel van angst? Probeer dan te achterhalen waar je precies zo bang voor bent en hoe dit mogelijk is ontstaan.
Hoe enger het is om iets los te laten, hoe harder we dit vast pakken. Dit doen we vanuit de angst voor wat er kan gebeuren.
Vaak zijn we meer bezig met proberen te voorkomen waar we bang voor zijn, dan voorkomen wat er nu eigenlijk echt gebeurt. Als je begrijpt wat de reden is dat je iets doet, wordt het makkelijker om hiermee te stoppen. Kom je erachter dat je dit doet uit angst? Dan helpt het te realiseren dat het niet nodig is om bang te zijn. De kans dat nog een keer gebeurt wat je vroeger zo pijnlijk vond, is erg klein. Wanneer je dit realiseert, wordt het gemakkelijker om dingen van je af te zetten. Je bent dan minder bezig met wat er kan gebeuren in de toekomst. Je zet dingen die op dat moment niet relevant zijn, dan makkelijker van je af.
Ervaar jij op dit moment een probleem dat je moeilijk van je af kan zetten? Dan is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoe zwaar dit probleem eigenlijk echt is. We hebben namelijk vaak de neiging om alles zwaarder te maken dan het eigenlijk is, vooral wanneer we veel last ervaren van negatieve gevoelens. We vinden het dan moeilijk om dingen van ons af te zetten, omdat we dit proberen vanuit onze gedachtes. We proberen er bijvoorbeeld niet meer aan te denken. Echter, wanneer we nog steeds het gevoel waarnemen, zullen we even later toch weer oppakken wat we juist van ons af probeerde te zetten.
Hoe je het beste dingen van je af kan zetten
Het is dus belangrijk dat negatieve gevoelens er van jou mogen zijn. Wanneer je deze gaat onderdrukken en er geen uiting meer aan geeft, zal je de gevoelens ook niet verwerken.
Stel je bent boos, maar je mag dit van jezelf niet uiten. Het gevoel van boosheid zal zich hierdoor alleen maar opstapelen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om deze boosheid van je af te zetten. Het wordt dan ook steeds moeilijker om alle dingen van je af te zetten waar je je boos over maakt.
Wat je niet durft op te pakken, kan je ook niet loslaten.
Wil jij dingen van je af zetten? Dan is de eerst stap bepalen welk gevoel hierachter zit. De tweede stap is voor jezelf bepalen op welke manier je precies uiting kan geven aan dit gevoel. Door uiting te geven aan je gevoel, kun je negatieve gevoelens loslaten. Het is dan ook makkelijker om je gedachten, of de situatie, los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld geen boosheid meer ervaart, zul je niet meer continu bedenken hoe boos je op iemand bent. Wanneer je dan alsnog een probleem ervaart, zal je deze oplossen vanuit een gevoel van rust, in plaats van boosheid. Het is dan vaak veel makkelijker om dit probleem op te lossen. Je kunt dan deze negatieve gedachten en gevoelens compleet van je afzetten.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Op het moment dat we ergens bang voor zijn, kunnen we het moeilijk vinden dingen los te laten. Het gevolg is dat we veel aandacht geven aan dingen die niet belangrijk zijn en waarvan het zonde is dat we hier zoveel energie aan besteden.
- De reden dat we vaak zoveel moeite hebben met dingen loslaten, komt doordat we het gevoel hebben hier de hele tijd mee bezig te zijn. Wanneer we rust nemen, kunnen we hier niet echt van genieten. Dat is zonde, omdat we vaak op dat moment niets aan het probleem kunnen doen.
- Vind jij het erg moeilijk om dingen van je af te zetten? Dan is het belangrijk om eerst te bepalen welk gevoel hierachter zit. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe je het beste met dit gevoel kan omgaan.
geen reactie