Hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af

23/10/2019

hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af

Hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we andere mensen meer succes zien hebben dan onszelf. Met als gevolg dat we ons erg gaan frustreren aan onszelf waarom wij dat niet kunnen. Mag jij dus opzoek zijn naar de oplossing over de vraag, hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af. Dat kan volgende artikel jou daar zeker bij helpen…

Inhoud

Het gevoel: Hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af

Iedereen kent wel het gevoel dat je erg onzeker kan worden en zelfs jaloers op andere mensen. Meestal gebeurt dit omdat zij iets hebben wat jijzelf niet kan. Waardoor je erg onzeker wordt of jij wel goed genoeg bent. Wat je hier bijzonder bij naar voren ziet komen is dat we erg negatief over onszelf worden. En tegelijkertijd daardoor erg jaloers worden op de ander, waardoor we deze steeds meer negatief gaan waarnemen. Meestal vinden we dit ook helemaal niet leuk aan onszelf. Waardoor de vraag ontstaat, hoe kom ik van mijn jaloezie en onzekerheid af?

Wat je namelijk snel ziet gebeuren op het moment dat je jaloers wordt. Is dat je dit de ander kwalijk gaat nemen. Met als gevolg dat je de ander dus verantwoordelijk stelt over jou negatieve gevoel. Waardoor er hierdoor de kans bestaat dat je snel een hekel krijgt aan de ander. Terwijl dat vaak helemaal niet nodig is.

Als je appels niet met peren kan vergelijk. Waarom zou jezelf dan wel met andere mensen vergelijken.

Sterker nog, de kans bestaat groot dat de ander helemaal niet doorheeft dat jij jaloers bent. En dat je dus last ervaart van wat hij wel heeft bereikt. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat: de ander heeft wel relatie en jij niet, de ander krijgt steeds een promotie en jij niet, de ander is erg goed in sport en jij weet steeds niet dat niveau te behalen.

Hoe onszelf vergelijken met andere mensen ons alleen maar ongelukkig maakt

Wat je dus steeds weer ziet gebeuren is dat we voor onszelf hebben bepaald wat we nodig hebben om gelukkig te worden. Wat is in dit geval een leuke relatie, een goede baan, succes in onze hobby’s. Waarbij als dat niet lukt, en we zien dat andere mensen dat wel hebben bereikt. Dat we hierdoor dus voor onze neus het bewijs zien dat het wel kan. Met de gedachte dat als een ander dat kan, dan moet ik dat ook kunnen. En als het dan niet lukt, raken we erg gefrustreerd en onzeker over onszelf. De reden dat dit gebeurd is omdat onszelf aan het vergelijken zijn.

Deze vergelijking is vaak niet erg realistisch, doordat we vooral kijken naar wat andere wel hebben. In plaats dat we de ander zien voor wie hij echt is. Vergelijk het maar met de middelbare school. Sommige leerlingen zijn goed in talen en andere zijn juist weer goed in exacte vakken.

Mag het dus zo zijn dat jij goed bent in talen, maar niet in exacte vakken. Dan kan het al heel snel voorkomen dat wanneer andere leerlingen bij dit schoolvak wel met gemak goede cijfers halen. Jij hierdoor meteen aan jezelf gaat twijfelen of je wel goed genoeg bent. En dus jaloers wordt op alle ander leerlingen die met dit schoolvak wel goede cijfers behalen.

We zijn als mens altijd alleen maar bezig met wat we niet kunnen. Kan je voorstellen hoeveel meer tevreden je over jezelf wordt. Op het moment dat je gaat richten op waar jij wel goed in bent.

Wat je dus zo mooi naar voren ziet komen is dat andere leerlingen misschien juist wel hele slechte cijfers halen bij alle schoolvakken met taal. Terwijl jij daar wel goed cijfers bij behaalt. Waarbij de kans bestaat dat de andere leerlingen juist onzeker en jaloers over jou worden. Maar we hebben dit vaak niet door omdat we als mens veel meer de neiging hebben om ons te concentreren op alles wat slecht gaat. Want uiteindelijk moeten we voor alle schoolvakken een voldoende hebben willen we de opleiding behalen. Waardoor alles wat goed gaat voor ons minder prioriteit krijgt.

Hoe kom je dus het best omgaan met je gevoel van jaloezie en onzekerheid

Mijn eerst tip die ik jou dan ook wil geven op het moment dat je jaloers en onzekerheid ervaart. Is dat je voor jezelf realiseert dat we als mens allemaal verschillende talenten hebben. Dat het dus ook erg onnodig is om je onzeker te voelen over de talenten waar jij niet zo goed in bent. Omdat je waarschijnlijk weer talenten hebt waar andere mensen juist jaloers op zouden zijn.

Wat maakt het dus ook belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat jou sterkste talenten zijn. En dat elke keer als je weer jaloers of onzekerheid voelt. Je weer even terug gaat naar jezelf. Waarbij je loslaat hoeveel beter de ander het heeft. Dat je oprecht kijkt naar jezelf over waar jij nu juist goed in bent. Dat jezelf ook echt hierin leert te waarderen.

Hoe realistisch is jouw jaloezie en onzekerheid. Want vaak zien we alleen de mooie kanten van een ander, en niet zijn problemen. Waardoor we niet realiseren dat andere mensen het net zo zwaar hebben als wij.

Mag jij je jaloers voelen op een ander omdat hij iets kan wat jij niet kan. Dan zou jij dat ook kunnen leren als je daar genoeg tijd en energie aan geeft. Maar dat neemt niet weg dat je het nu nog niet hebt bereikt. Belangrijk is dus ook te accepteren voor jezelf dat het helemaal niet erg is dat je het nu niet hebt bereikt. Wat maakt het belangrijk dat je vooral geduldig met jezelf blijft. En steeds vasthoudt dat jij dat in de toekomt ook zou kunnen. En dat er dus geen reden is om jaloers en onzeker te zijn.

Mag het echt iets zijn wat jij nooit zou kunnen bereiken. Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren dat je waarschijnlijk dus ook niet zo een persoon bent die dat kan. En dat het waarschijnlijk dus ook helemaal niet bij jou past bij wie jij bent als persoon. Want we hebben allemaal onze zwakke en sterke kanten.

Mag jij dus iets niet kunnen omdat het je zwakke kant is. Dan is dat niet erg omdat jij ook veel andere sterke kanten hebt. Mijn tip is dan ook aan jou om vooral daar veel aandacht aan te geven. In plaats van wat je juist niet kan. En je zal merken dat je dan veel gelukkiger wordt. Omdat je daardoor juist werkt met je eigen talenten waar jij goed in bent. Dus waardeer dat aan jezelf, en je zal merken dat je dan veel minder jaloers en onzekerheid ervaart.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Vaak worden we jaloers en onzeker omdat we andere mensen zien die iets hebben wat we zelf ook graag zouden willen. De reden dat dit gebeurd is doordat we onszelf met hun vergelijken. Terwijl dat helemaal niet kan, omdat we als mens allemaal anders zijn.
  • Zou je heel graag iets willen kunnen. Maar het lukt niet terwijl andere mensen dat wel kunnen. Probeer dan echt het geduld met jezelf te hebben. Dat het niet erg is, zolang jij dit blijft oefenen. Waardoor jij dit ook in de toekomst zou kunnen bereiken.
  • Elk mens heeft zijn sterke en zwakke talenten. Wat maakt het helemaal niet erg als jij iets niet kan. Omdat je juist weer heel erg goed bent in andere talenten.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter