Angst voor de angst doorbreken

24/10/2019

angst voor de angst doorbreken

Angst voor de angst doorbreken komt snel voor op het moment dat we iets in het verleden hebben meegemaakt wat fout ging. Waarbij dit fout ging doordat we hier angst bij ervaarde. Met als gevolg dat we bang worden dat dit weer opnieuw zal plaats vinden in de toekomst. Mag jij dus afvragen, ik wil de angst voor de angst doorbreken. Dan kan dat het beste op de volgende manier bereiken…

Inhoud

Het gevoel: Angst voor de angst doorbreken

Veel mensen hebben moeite met de angst voor de angst te doorbreken. Willen hier graag vanaf. Terwijl angst altijd erg belangrijk is geweest voor ons als mens om te overleven. Met name omdat het ervoor zorgt dat we eerder in actie komen bij gevaar dan we normaal zouden doen. En je kan je voorstellen dat in vroegere tijden dit natuurlijk heel belangrijk was. Want mag er een sabeltandtijger in de buurt zijn. Dan is het belangrijk voor de overleving dat we meteen in actie komen. En dat we niet eerst gaan nadenken wat er gebeurt. Omdat we in die tijd dan al zijn aangevallen.

Wat geeft dus ook aan dat angst erg belangrijk is. En dat het er op gericht is om ons te helpen. Het probleem alleen is dat ons lichaam niet meer goed het verschil kan waarnemen tussen realistisch gevaar, en het gevaar wat best wel meevalt. Met als gevolg dat we soms heel bang kunnen zijn voor iets wat we juist graag zouden willen doen. Zoals het aangaan van een relatie, je eigen bedrijf beginnen of bijzondere reizen maken.

Angst is er altijd al geweest om ons te beschermen. Het probleem is alleen heel vaak dat het ons probeert te beschermen voor wat we nu juist nodig hebben.

De reden dat we dit voelen komt doordat we niet van tevoren weten wat de uitkomst hiervan zou kunnen zijn. Met als gevolg dat ons lichaam bepaald, dat er de mogelijkheid is dat we pijn kunnen ervaren als we dit gaan doen. Waardoor we een gevoel van angst krijgen die ons tegenhoudt.

Wat maakt angst voor de angst doorbreken ook zo interessant. Doordat het aangeeft dat we op dat moment een dubbele pijn voelen. Want zoals ik eerder aangaf is angst gericht om pijn te vermijden. Dat zie je dus ook zo mooi naar voren komen bij de angst voor de angst doorbreken. Wat geeft namelijk aan dat het gevoel van angst zelf ook als erg pijnlijk kan worden ervaren.

Wat is nu precies de angst voor de angst

Om het simpel te houden wil ik bij deze de twee angsten een andere naam geven. Anders wordt het heel onduidelijk over welke angst ik het steeds heb. Dus laten we de eerst angst num.1 noemen. En de tweede angst die hier bang voor is, num.2  noemen. Of te wel, waar we dieper op ingaan is de angst(2) voor de angst(1) doorbreken.

Alle angst in dit artikel wordt bij deze aangeven met een nummer. Waarbij werken met angst(2) voor de angst(1) doorbreken

Zoals ik eerder aangaf ontstaat angst(1) doordat we iets pijnlijks hebben meegemaakt in het verleden. Waarbij ons systeem van ons lichaam dit wil vermijden. Door elke keer dat wanneer je iets meemaakt wat daarop lijkt we meteen deze angst(1) ervaren. Zodat deze ons tegenhoudt weer opnieuw te doen wat in verleden zo pijnlijk was.

Maar er bestaat ook een volgend niveau, zoals je dat zo mooi ziet bij angst(2). Een mooi voorbeeld hiervan, vind ik dat je een presentatie houdt voor je werk of op school. Dat de laatste keer dat je dit deed, je hierbij veel angst(1) ervaarde of je het wel goed deed. Waardoor juist door deze spanning de presentatie verkeerd ging. Met als gevolg dat je hier veel pijn ervaart over de schaamte die dit bracht. Met als gevolg dat je volgende keer als je weer een presentatie moet houden. Je van te voren al angst(2) ervaart. Over de mogelijkheid dat je weer opnieuw deze angst(1) zal ervaren waardoor de presentatie niet goed gaat. En je dus weer opnieuw de pijn zal ervaren over het feit dat je het niet goed doet.

Of te wel, wat je hierbij ziet is dat je de presentatie goed wilt doen. Met als gevolg dat je daardoor angst(1) ervaart over wat er mogelijk fouten kan gaan. Met als gevolg dat de eerst volgende keer dat je weer een presentatie moet geven. Je angst(2) ervaart om weer deze angst(1) te ervaren.

Hoe kan je dus het beste de angst voor de angst doorbreken

Bijzonder verhaal waar ik zelf dan aan moet denken. Is van een man die vroeger altijd heel veel stotterde. Deze gaf ook heel mooi aan dat wanneer hij van tevoren bang(2) was dat dit ging gebeuren. Dat dit ervoor zorgde dat het juist gebeurde, omdat hij altijd juist ging stotteren van de angst(1). Wat hij zo mooi aangaf was dat wanneer hij van te voren echt helemaal oke was met dat deze mogelijkheid bestond. Dat dit ervoor zorgde dat hij de angst(1) losliet. Waardoor hij juist van zijn stotteren afkwam.

De truc achter de angst(2) om angst(1) te doorbreken is dus voor jezelf er helemaal oke mee te zijn dat de angst(1) kan plaatst vinden. Het is juist als je deze angst(2) weet te overwinnen. Dat de eerste angst(1) die je ervaart tijdens de presentatie niet plaats vindt. Of tenminste een stuk minder heftig zal zijn.

Vaak bij angst maken we het voor onszelf veel zwaarder dan het in de realiteit echt is. Wat leidt tot de vraag: Hoe realistisch is jou angst?

Wat er namelijk gebeurd is dat de angst(2) de eerste angst(1) versterkt. Waardoor je het voor jezelf dubbel zo zwaar maakt. Juist door de tweede angst(2) te overwinnen, door helemaal oke mee te zijn dat dit kan gebeuren. Maak je het voor jezelf veel makkelijker om met de eerste angst(1) om te gaan.

Wat doe je door voor jezelf compleet te accepteren dat het niet erg is om de eerste angst(1) te ervaren. Dat je gevolgen van deze angst(1) accepteert. In plaats van dat je bepaald dat het er niet mag zijn. Want dat is vaak juist de reden dat angst(2) ontstaat. Wat maakt het dus belangrijk om compleet voor jezelf te accepteren dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Sterker nog, het is als mens juist heel normaal om fouten te maken. Gun jezelf ook de ruimte om deze fouten te maken. Je zal merken dat hierdoor veel makkelijk wordt om de angst(2) voor de angst(1) te doorbreken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Angst is erop gericht om ons te beschermen tegen pijn. Waardoor dit mechanisme in ons lichaam ervoor zorgt dat we meteen in actie komen op het moment dat er gevaar is. Het probleem hierbij is alleen dat dit ook heel vaak tegen ons werkt. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te realiseren hoe realistisch het gevaar is.
  • Juist als we bang zijn dat er iets gaat gebeuren. Versterken we onze angst, waardoor dit juist gaat gebeuren. Wat maakt het belangrijk om bij jezelf de ontwikkeling te maken. Dat het helemaal niet erg is om fouten te maken.
  • Pas als je compleet heb geaccepteerd dat het niet erg om angst(1) te voelen bij iets waar jij je druk over maakt in de toekomst. Kan je pas de tweede angst(2) overwinnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter