Hoe ga je om met financiële stress

20/07/2019

Hoe ga je om met financiële stress

Hoe ga je om met financiële stress is een vraag die we als mens snel kunnen krijgen op het moment dat we steeds niet per maand kunnen rond komen. Met als gevolg dat we hierdoor steeds opnieuw de angst voelen over of dit ooit nog goed komt. Mag jij je dus afvragen, hoe ga je om met financiële stress en wat kan ik daar tegen doen. Dan kan het volgende artikel hier zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Hoe ga je om met financiële stress op een manier die echt helpt

Op het moment dat we financiële problemen ervaren kan dit voor veel financiële stress zorgen. Meestal ontstaat dit door de angst dat we niet weten hoe we deze maand moeten rondkomen. En zelfs als het dan toch lukt, dat je het misschien net deze maand lukt om het geld bij elkaar te vinden. Maar dat we daarna de volgende maand opnieuw hetzelfde probleem hebben. Wat geeft dus ook aan dat we niet zozeer financieel stress ervaren over het feit dat we nu geld te kort komen. Maar dat het vooral in de toekomst steeds moeilijker zal worden. Met als gevolg dat we veel angstige gedachtes kunnen krijgen over wat voor gevolgen daarvan zouden kunnen zijn. En we ons dus steeds vaker beginnen af te vragen hoe ga je om met financiële stress en problemen op een manier die ook echt helpt.

Stress is namelijk de angst reactie die niet meer weg gaat. En als je een kort moment angst ervaart is dit vaak niet erg. Doordat je lichaam hiervan kan herstellen. Het wordt pas een probleem op het moment dat je angst niet meer weg gaat, waardoor het lichaam helemaal word ontregeld wat uiteindelijk leidt tot een burn-out.

Stress is langdurige angst. Wat betekend dat op het moment dat je angst overwint, je dan pas van je stress kan afkomen.

Een van de beste voorbeelden waar angst niet meer weggaat is bij financiële stress. Doordat je bijvoorbeeld druk kan maken over hoe je de rekening aan het einde van de maand moet betalen. Waarbij je dus de hele maand de angst ervaart over hoe je dit moet oplossen. Doordat jezelf continue onder druk zet om een oplossing te vinden. En je op deze manier niet meer hoe je weer tot rust kan komen.

Hoe kan je het best omgaan met de angst van financiële stress

Belangrijk bij stress is bij jezelf waar te nemen dat je op dit moment angst ervaart. Dat het dus niet zozeer de situatie is die je stress geeft. Maar jouw reactie op de situatie. Waarbij als je aan je gevoel werkt. Je een stuk beter word in het omgaan met je eigen gevoel van angst te beheersen. Belangrijk is dus eerst voor jezelf te realiseren dat je geen idee hebt hoe de toekomst eruit zal zien. Terwijl we hier wel vaak op een negatieve manier over gaan nadenken. Als we bijvoorbeeld aan het einde van de maand een rekening moeten betalen.

Waarbij we dus al van te voren gaan fantaseren wat daarvan de gevolgen van kunnen zijn als dit niet lukt. Het probleem hierbij is dat we hierdoor meer aandacht gaan geven aan wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Dan dat ons bezig houden met wat we op dit moment zouden kunnen doen. En is juist door meer stil te staan bij het heden. En welke oplossingen je juist nu zou kunnen toepassen. Dat het veel makkelijker wordt om ook echt tot de oplossing te komen. Doordat je werkt vanuit kleine stappen, die je steeds per dag verder helpen naar de oplossing.

Vaak maken we het in ons hoofd veel erger dan het is. Met als gevolg dat we onszelf een stuk banger maken dan nodig is, en we dus meer stress ervaren door onze gedachte dan door de realiteit.

Een tweede belangrijk punt wat ik eerder aangaf is dat het vooral onze reactie is die zoveel stress geeft. Wat dus ook betekend dat zelfs als is de situatie nog niet opgelost. Het nog steeds belangrijk blijft dat je deze tegemoet komt vanuit rust. Dan dat je door de spanning in paniek schiet en hierdoor verkeerde keuzes gaat maken.

Waarom eerst tot rust komen zo belangrijk is bij financiële problemen

Want wat er namelijk snel kan gebeuren op het moment dat we onverwachtse een rekening krijgen. Is dat we hierdoor meteen in paniek raken, met als gevolg dat we dit zo snel mogelijk willen oplossen. Waardoor de kans groot is dat we door de spanning bij bijvoorbeeld onze administratie overal overheen kijken. Doordat we niet meer de rust ervaren om nog echt goed geconcentreerd op wat we zoeken.

Ik vergelijk het zelf altijd met het voorbeeld dat je op het allerlaatste moment je huissleutels kwijt bent. En je het hele huis snel doorzoekt omdat je op tijd weg wilt. Tot op het moment dat je realiseert dat je toch al te laat bent en het dus opgeeft. Waarbij je vervolgens rustig en verslagen gaat zitten. En opeens zomaar naast je op de tafel je sleutels ziet. Alleen keek je hier steeds overheen omdat je zoveel haast had.

Ditzelfde ook met financiële stress, op het moment dat je veel spanning ervaart kijk je overal om je heen. Waardoor je hierdoor de kans bestaat dat je snel over de mogelijk oplossing kijkt om het probleem op te lossen. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat je eerst tot rust komt voordat je financiële problemen wilt gaan oplossen. Het is vaak onze angst voor wat er fout zou kunnen gaan die ervoor zorgt dat we hierdoor niet deze tijd nemen om tot rust te komen. Doordat we het idee krijgen dat alles zo snel mogelijk moet worden opgelost.

Hoe harder je zoekt naar een oplossing, hoe moeilijker het wordt door alle onrust om een goede oplossing te vinden.

Het bijzondere is dat als je met de spanning van financiële meegaat. Dat je hetzelfde principe krijgt als bij het voorbeeld dat je huissleutels kwijt bent. Waardoor het juist alleen maar langer duurt. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om eerst tot rust te komen voordat je aan de slag gaat met het oplossen van je financiële problemen.

Hoeveel geld heb je nodig om je niet gestrest te voelen over je financiën

Een ander factor die ook veel invloed heeft op onze gevoel van stress is het idee dat we steeds geld tekort hebben. Hierbij vergeten we vaak een bijzonder principe. Mag je bijvoorbeeld al heel veel verdienen. Dan zal het niet zo heel veel uitmaken als je een maand wat minder verdient, doordat je dit dan nog steeds goed financieel kan opvangen. Het wordt pas een probleem als je al per maand te weinig verdiend. En dan vervolgens opeens ook nog deze maand minder krijgt, waardoor je niet meer kan rondkomen.

Een belangrijke vraag aan jezelf is dus. Hoe belangrijk is financiële veiligheid voor jou. En welke invloed heeft het op de hoeveelheid stress die je nu ervaart. Een andere belangrijke factor om hierin mee te nemen is, in hoeverre zijn andere mensen van jouw afhankelijk. Het is nog redelijk makkelijk om voor jezelf door een moeilijke periode heen te komen. Maar het wordt vooral erg stressvol als je ook nog gaat bedenken wat dit doet met de andere mensen om jou heen die afhankelijk van jou zijn, zoals bijvoorbeeld je kinderen.

Wat leidt dus tot de vraag bij financiële stress. Hoeveel heb je minimaal nodig om een gelukkig leven te leiden. Want wat belangrijk is te realiseren, is dat bij stress draait het vaak om onze angst dat we ergens in tekort komen. Want we hebben allemaal de behoefte aan een fijn huis, goed eten en een leuk leven. De mate in hoeverre je dit dus ook echt hebt, heeft te maken met hoeveel geld je hieraan kan besteden. Wat dus ook betekend dat we als mens het minst stress ervaren als we voldoende geld verdienen. Waardoor we ons financieel veilig voelen over alle kosten die we maken. Met gevolg dat we hierdoor erg belangrijk voor onszelf gaan maken om zoveel mogelijk te verdienen.

Als mens besteden we onze tijd om geld te verdienen. Om vervolgens ons geld te besteden aan een leuke tijd.

En toch kan onze behoefte aan veel geld te verdienen ook juist tegen ons werken. Doordat onze behoefte steeds groter worden dan het inkomen wat we op dit moment hebben. Of dat we juist opeens zoveel bezit hebben dat we alleen nog maar bang zijn om dit kwijt te raken.

Op het moment dat je deze wereld alleen nog maar bekijkt vanuit hoeveel alles je financieel oplevert. Kan het ervoor zorgen dat je niet meer genieten van de dingen in het leven die juist niets met geld heeft te maken hebben. Zoals goed vriendschap, het delen met andere mensen en iets te doen voor een ander zonder dat je daarbij iets terug van verwacht.

Hoe het komt dat zoveel mogelijk geld te willen verdienen ons weerhoudt van geluk

Het bijzondere is juist wanneer we ons losmaken van de invloed van geld. Dat we instaat raken juist mooie dingen te creëren vanuit onze inspiratie. Doordat dit komt vanuit ons gevoel van plezier om iets te maken. Waarbij het niet belangrijk is wat het ons oplevert. Maar dat het ons juist een gevoel van geluk geeft om hiermee bezig te zijn.

De meest mensen besteden hun geld aan dingen om zich gelukkig te voelen. Terwijl je ook kan werken aan hoe je het beste gelukkig kan voelen. Waardoor minder geldt nodig hebt om dit te ervaren.

Mag je dus bezig zijn met iets wat je echt leuk vindt. En hierbij steeds meer bij merken dat er een ontzettende druk onder zit. Omdat je bijvoorbeeld als kunstenaar afhankelijk bent van zoveel mogelijk te verkopen om rond te kunnen komen. Probeer dan toch juist weer naar je eigen kern te komen over wat het was wat je zo leuk vond om te doen.

Het juist plezier in ons werk dat ons succes geeft. Of te wel, succes zal je niet altijd gelukkig maken. Maak als je ervoor zorgt dat je gelukkig leeft, zal succes bijna altijd vanzelf op jou af komen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dat we snel stress kunnen ervaren over onze financiële problemen komt doordat we dit snel als een soort deadline gaan waarnemen. Doordat we bijvoorbeeld een rekening aan het einde van de maand moeten betalen. Waarbij we dus continue angst/stress voelen, doordat deze steeds dichterbij lijkt te komen.
  • Belangrijk is dus voor jezelf vast te stellen hoe je het voor jezelf makkelijker kan maken. Door meer te werken vanuit steeds kleine stappen te maken die je verder helpen. Waarbij je dus steeds meer de richting opgaat van de oplossing. Dan dat je het in een keer opgeeft, doordat het probleem te groot lijkt te zijn.
  • Ander belangrijk punt is dat we als mens erg slecht zijn in de oplossing te vinden op het moment dat we veel stress en spanning ervaren. Waardoor we door onze haast juist snel overal overheen kijken. Wat maakt het dus ook belangrijk dat je eerst tot rust komt voordat je de oplossing gaat zoeken.
  • Andere reden dat we financiële stress kunnen ervaren komt doordat we meer uitgeven dan we nodig hebben. Met als gevolg dat alles in ons leven alleen nog maar draait om zoveel mogelijk te verdienen, om dit vervolgens weer uit te geven. Waardoor geldt een soort verslaving begint te worden.
  • Belangrijk is dus ook voor jezelf de realisatie hoeveel je nu eigenlijk echt nodig hebt om elke maand rond te komen. Want nu eigenlijk echt belangrijk is in het leven. Zoals goed vrienden, goed voor jezelf zorgen of het volgen van je passie die je vooral veel plezier geeft. Aangezien het altijd makkelijker is om te werken vanuit plezier. Dan vanuit de druk of je er wel voldoende mee verdient.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter