Last van hardnekkige, negatieve gedachten

20/12/2020

hardnekkige negatieve gedachten

Hardnekkige, negatieve gedachten kunnen voorkomen op het moment dat we ons voor een lange tijd slecht voelen. Dit vervelende gevoel gaan we dan namelijk al snel verklaren door erg hardnekkige, negatieve gedachten over onszelf. Dit zorgt er vaak voor dat we juist langer van dit slechte gevoel last blijven houden. Ervaar jij last van hardnekkige, negatieve gedachten? Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

Moeite met hardnekkige, negatieve gedachten die ontstaan vanuit stress

Wanneer je veel stress ervaart kun je hierdoor veel hardnekkige, negatieve gedachten krijgen. Dit komt omdat je op dat soort momenten veel spanning ervaart. Je bent in een situatie terecht gekomen waar je veel moeite mee hebt en het lukt je niet om hieruit te komen. Het gevolg is hardnekkige, negatieve gedachten, zoals: Ik ben niet goed genoeg, of Ik ben niet slim genoeg. Dit soort gedachtes geven aan dat je streng naar jezelf bent over het feit dat je niet verder komt.

Alles wat je als negatief ervaart, geeft aan dat je hier een sterk negatief oordeel over hebt. Dit leidt tot de vraag: ‘Waar komt dit oordeel vandaan?

In de meeste gevallen verdwijnen deze hardnekkige, negatieve gedachten als het eenmaal is gelukt om uit de stresssituatie te komen. Wat je echter vaak ziet, is dat we met deze gedachtes blijven zitten. Het kan bijvoorbeeld dat je in het verleden iets pijnlijks hebt meegemaakt, met als gevolg dat steeds dezelfde hardnekkige, negatieve gedachten terugkomen wanneer je een situatie meemaakt die daarop lijkt. Dit zijn vooral de stressvolle situaties die je meemaakt, waarbij je alles extra zwaar ervaar en waardoor je eerder de negatieve kant van jezelf naar boven haalt.

Zit jij bijvoorbeeld met de hardnekkige, negatieve gedachte dat je niet slim genoeg bent? Dan kan dat komen doordat je in het verleden een pijnlijk moment hebt ervaren waarbij je je erg dom voelde. Het is dan goed mogelijk dat je dit steeds opnieuw ervaart, als je in een situatie komt waarbij jouw intelligentie getest wordt. Je voelt dan opnieuw de stress dat je hierin gaat falen. Het gevolg: hardnekkige, negatieve gedachten over waarom je je nooit slim genoeg voelt en wat er mis met je is.

Waarom hardnekkige, negatieve gedachten maar niet weg lijken te gaan

Wanneer we ons goed voelen, ervaren we over het algemeen weinig hardnekkige, negatieve gedachten. Zelfs als we proberen om negatief te denken, nemen we deze gedachtes niet serieus, omdat we ons zo goed voelen. We realiseren ons dan dat het allemaal wel meevalt. Echter, op het moment dat we het zwaar hebben, kunnen we hierdoor hardnekkige, negatieve gedachten serieus nemen. Dit komt doordat de gedachten op zulke momenten veel meer overeenkomen met wat we voelen.

Vaak hebben we niet last van een negatieve gedachte, maar van het negatieve gevoel dat is gekoppeld aan deze gedachte.

Het wordt al helemaal een probleem als je je elke dag slecht voelt. Het gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk ook elke dag hardnekkige, negatieve gedachten ervaart. Deze gedachtes houden dit negatieve gevoel in stand. Als je bijvoorbeeld voortdurend denkt: Alles aan mijn leven is toch al verschrikkelijk, dus wat heeft het nog voor zin om dit te verbeteren? Dan zorgt deze hardnekkige, negatieve gedachten ervoor dat je je slecht blijft voelen. Dit slechte gevoel houdt vervolgens de negatieve gedachten in stand.

Je ziet dus dat gedachtes en gevoelens een sterke verbinding met elkaar hebben. Zo kan je bijvoorbeeld erg boos worden op iemand als je een sterke gedachte ervaart dat iemand expres jou pijn probeerde te doen, terwijl dit misschien helemaal niet zo was bedoeld. Andersom kan je sterke gedachtes krijgen over wat iemand anders fout heeft gedaan, omdat je je ontzettend boos voelt op deze persoon. Je gaat met andere woorden steeds heen en weer tussen je gedachtes en gevoel, waarbij de twee elkaar versterken. Het gevolg hiervan is dat je het slechte gevoel en de negatieve gedachten met je mee blijft dragen.

Wat je het beste kan doen om van je hardnekkige, negatieve gedachten af te komen

Een hardnekkige, negatieve gedachte geeft aan dat je met een sterk negatief gevoel zit. Je gaat hierbij steeds heen en weer tussen je gedachten en je gevoel. Het kan echter dat je dit niet doorhebt, omdat je sterk met je aandacht bij je gedachtes bent, waardoor je niet door hebt wat je in je lichaam voelt. Het gevolg hiervan is dat het lastig wordt om aan dit gevoel te werken.

Gedachtes zijn informatie, gevoel is wat je als echt pijnlijk ervaart. Het zijn dus eigenlijk nooit de gedachtes waar je echt last van ervaart.

Wil je van jouw hardnekkige, negatieve gedachten afkomen? Dan kan je dit op twee manieren bereiken. De eerste manier is om oefenen meer afstand van deze gedachtes te nemen. Dit doe je door je gedachten niet te zien als wie jij bent, maar als iets wat je bij jezelf waarneemt. Neem je gedachten ook niet te serieus.  Vooral aan het begin is dit een belangrijke stap om het voor jezelf makkelijker te maken. Op deze manier zorg je ervoor dat je de negativiteit bij jezelf niet versterkt. Helaas zal je merken dat dit vaak niet voldoende is, omdat je nog steeds met een sterk negatief gevoel zit.

De tweede manier is dan ook om aan het negatieve gevoel te werken. Als je een sterk gevoel van honger ervaart, waardoor je gedachtes krijgt over lekker eten, dan verdwijnen deze gedachtes vaak doordat je gaat eten. Het kan zelfs dat je op het punt komt dat je zoveel hebt gegeten, dat je er niet meer aan moet denken om nog meer te eten. Met andere woorden: je hebt tegenovergestelde gedachtes gekregen, doordat je bent in gegaan op de behoeftes die achter het gevoel lag. Wil je dus van een hardnekkige, negatieve gedachten afkomen? Dan is het belangrijk om waar te nemen welk negatief gevoel je ervaart en vervolgens te bepalen welke behoefte hierachter zit. Wanneer je uiting geeft aan deze behoefte, zal je merken dat je hardnekkige, negatieve gedachten verdwijnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Hardnekkige, negatieve gedachten komen het meest voor op het moment dat we steeds weer opnieuw een situatie meemaken waar we veel moeite mee hebben. We hebben dan iets meegemaakt wat we niet leuk aan onszelf vinden, met als gevolg dat we in soortgelijke situaties hieraan worden herinnerd.
  • Het wordt lastig wanneer we continu een slecht gevoel ervaren. Dit komt doordat er een sterke verbinding is tussen gedachtes en gevoel. Hierdoor is het goed mogelijk dat ons negatieve gevoel, onze hardnekkige, negatieve gedachten in stand houd en andersom.
  • Het is daarom belangrijk om voor jezelf door te hebben wat er precies bij jezelf plaatsvindt. Iets kan alleen hardnekkige zijn, als je steeds weer opnieuw hetzelfde blijft herhalen. Dit leidt tot de vraag wat je nodig hebt om tot een verandering te komen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter