Angstgedachten overwinnen op een manier die werkt

27/12/2020

angstgedachten overwinnen

Angstgedachten overwinnen kan lastig zijn als je jezelf kwijtraakt in piekergedrag. Hierbij maak je jezelf gek door na te denken over de negatieve mogelijkheden die kunnen ontstaan. Hierdoor wordt het lastig om van je angst af te komen. Herken jij dit? Dan kan je het beste op de volgende manier je angstgedachten overwinnen

Inhoudsopgave

Moeite met angstgedachten overwinnen

In het dagelijks leven kunnen we situaties meemaken waar we van schrikken, bijvoorbeeld wanneer we bijna worden aangereden door een auto. Op dit soort momenten ervaren we een kort moment van angst. Deze angst gaat weer weg op het moment dat de situatie voorbij is en we ons weer veilig voelen. Als dit gebeurd is het vaak niet zo erg dat je je even bang voelt, omdat dit gevoel erop gericht is om je in veiligheid te brengen.

Het nadeel is dat we ditzelfde kunnen doen met onze gedachtes, waarbij onze gedachtes niet meer verdwijnen. Hierdoor voelen we een continue angst, die niet meer weggaat. Het gevolg hiervan is dat we ons afvragen: Hoe kan ik deze angstgedachten overwinnen?

Hoe meer we onze angst aandacht geven, hoe lastig het wordt om dit gevoel te overwinnen door het los te laten.

Het probleem met angstgedachten is dat we deze heel sterk kunnen maken, waardoor deze ons leven kan overnemen. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om deze angst te overwinnen. Dit komt doordat we onszelf kwijt kunnen raken in piekergedrag over angstgedachten. Het bijzondere is dat wat in de realiteit gebeurt, vaak eigenlijk best wel meevalt. We maken het echter in ons hoofd heel erg, omdat we ons alleen nog maar bezig houden met wat er fout kan gaan. Hierbij zijn de angstgedachten er vooral op gericht om negatieve gevolgen te voorkomen. Het gevolg is dat we eerder dingen uit de weg gaan, in plaats van te doen wat we leuk vinden.

Wat het over jou zegt dat je angstgedachten ervaart

We vinden het moeilijk om angstgedachten te overwinnen, omdat we weinig invloed hebben op wat we denken. De meeste gedachtes komen spontaan in ons op. Vaak gaan we met deze gedachten mee, nog voor we het door hebben. Het  gevolg is dat we onszelf gek maken met mogelijkheden, nog voor we doorhebben dat we dit doen.

In de meeste gevallen helpt het dan ook, om je gedachtes niet te serieus te nemen. Zie je gedachtes als iets wat bij jou plaatsvindt, in plaats van wie jij echt bent. Je kan er namelijk voor kiezen om met een gedachte mee te gaan, of hier juist afstand van te nemen. Dit geeft aan dat jij niet de gedachte bent, maar de waarnemer van deze gedachte. Als waarnemer kun je over je gedachte een keuze maken.

Gedachtes hebben erg veel invloed op wat je voelt. En je gevoel heeft erg veel invloed op wat je denkt.

Het probleem met angstgedachten is dat aan deze gedachte een gevoel gekoppeld is. Dit is het gevoel van angst. Dit geeft aan dat je niet alleen last ervaart van een negatieve gedachte, maar ook van een sterk gevoel van angst. Waarschijnlijk komt de gedachte ook voort uit de angst. Gedachtes en gevoelens hebben namelijk een sterke verbinding met elkaar. Zo kan je bijvoorbeeld een fijn gevoel krijgen van een leuke herinnering. Ook kun je vanuit je gevoel ergens van schrikken, waardoor allemaal gedachtes ontstaan. Dit betekent dat je je angstgedachten op twee manieren kunt proberen te overwinnen: vanuit je gevoel, waarbij je gedachtes steeds minder worden, of vanuit je gedachtes, waarbij het gevoel minder sterk wordt.

Ervaar jij last van angstgedachten? Dat kan je dit het beste overwinnen door zowel te werken vanuit je gevoel, als vanuit je gedachtes. Het is ook heel persoonlijk wat voor jou het beste werkt. Het is dan ook een zoektocht om voor jezelf te kijken wat voor jou de meest invloed heeft. Je kunt bijvoorbeeld  oefenen met positiever na te denken, door bewust te proberen met ander gedachtes te komen. Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen die jouw lichaam tot rust brengen, waardoor het gevoel van angst in jouw lichaam minder sterk wordt.

Waar je nu echt bij wilt stilstaan bij angstgedachten

Een grote fout die we kunnen maken wanneer we onze angstgedachten willen overwinnen, is dat we ons bezighouden met symptoombestrijding.

Het voorbeeld dat ik hiervoor gaf, ademhalingsoefeningen doen om meer tot rust te komen, kan zeker goed helpen. Dit helpt echter vaak maar tijdelijk. Je brengt je lichaam namelijk wel tot rust, maar hebt niet voor jezelf aan de kern gewerkt om je angst te overwinnen. De enige manier om je angst echt te overwinnen, is door te doen waar je bang voor bent. Hierbij geldt: hoe vaker je dit doet, hoe comfortabeler je je zal voelen. Hierdoor zal je angst uiteindelijk echt verdwijnen.

Ben jij met symptoombestrijding bezig, of werk je echt aan de kern van jouw angst?

Echt werken aan de angst is echter lastig als je niet goed weet waar je nu precies bang voor bent. Het kan dat je dit niet weet, doordat je het met je gedachten erg ingewikkeld hebt gemaakt.  Je kunt dan over hele andere onderwerpen angstgedachten ervaren, waardoor je niet meer bewust bent van de kern van je angst. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je erg veel gedachtes ervaart over dat je geen fouten mag maken op je werk, terwijl de kern hiervan de angst voor afwijzing is. Je bent dan eigenlijk bang om afgewezen te worden op de kwaliteit van je werk. Je hebt dit echter niet meer door, doordat je alleen nog maar denkt over hoe je het beste fouten kunt vermijden tijdens het werk.

Hier zie je dat we vaak een gedachte over een gedachte krijgen. Hierbij gaan we steeds een stap verder, vanuit het idee dat we op deze manier tot een oplossing komen. Het nadeel hiervan is dat we hierdoor steeds meer met onze gedachten weggaan van de kern. Hierdoor zijn we ons steeds minder bewust van de reden van onze angstgedachten.

Het kan daarom helpen om weer terug te gaan naar de eerste gedachte die je had over deze angst. Neem waar wat nu precies de reden is dat je deze angst ervaart. Als je dit weet, wordt het makkelijker om deze angst te overwinnen. Dit doe je door juist bezig e zijn met datgene wat je eng vindt.

Hoe kan je het best angstgedachten overwinnen?

Het is belangrijk om voor jezelf te realiseren dat angst een gevoel is. Je kunt dit gevoel alleen overwinnen, door met dit gevoel te zijn. Het heeft dus niet zoveel zin om hier veel over na te denken. Het is logisch dat we dit doen; onze gedachtes zijn er vaak op gericht met een oplossing te komen voor een probleem. We willen dus graag een oplossing bedenken om geen angst meer te hoeven voelen. Het nadeel hiervan is dat we hierdoor zoveel over onze angst nadenken, dat we deze alleen maar versterken. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te oefenen om deze gedachtes los te laten, door meer naar je gevoel te gaan.

Gedachtes willen altijd met een oplossing komen voor jouw angst. Ze zorgen er echter voor dat je angst alleen maar versterkt.

Vaak willen we angst zo veel mogelijk vermijden. Dit is vaak ook de reden dat we naar ons hoofd schieten met gedachtes. Dit doen we vanuit het idee dat we zo weinig mogelijk aandacht aan ons negatieve gevoel willen geven. We proberen dan onbewust om het gevoel op te lossen door zoveel mogelijk met onze aandacht naar ons hoofd te gaan. Het gevolg hiervan is echter dat erg veel gaan nadenken op een manier die alles alleen maar erger maakt.

Het is daarom belangrijk om echt weer naar je gevoel te gaan op het moment dat je angstgedachten wilt overwinnen. Als het lukt om te doen waar je bang voor bent, zonder ervan weg te vluchten, zal je je steeds comfortabeler voelen met wat je ervaart. Je begint dan echt je angst te overwinnen. Na afloop zal je merken dat dit gevoel van angst een stuk minder is geworden, tot op het punt dat je deze helemaal heb overwonnen. Waarschijnlijk zal je je zelfs realiseren dat het eigenlijk best wel meeviel.

Belangrijkst tips van dit artikel:

  • Het gevaar van angstgedachten is dat we hierdoor snel in piekergedrag terecht komen. Dit piekergedrag maakt de situatie alleen maar erger, met als gevolg dat het steeds lastiger wordt om deze angstgedichten te overwinnen.
  • Gedachtes hebben invloed op ons gevoel en andersom. Dit betekent dat jouw gevoel van angst sterk je angstgedachtes kan beïnvloeden. Deze gedachtes versterken vervolgens weer je angst.
  • Wil jij jouw angstgedachten overwinnen? Dan moet je weer contact maken met je gevoel van angst. Oefen jezelf om hier comfortabel mee te worden, zodat de angst verdwijnt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter