Ik voel me verdrietig en alleen is een gedachte die je krijgt wanneer je iets in het verleden niet hebt verwerkt en je hierdoor erg veel de behoefte ervaart aan steun van anderen, maar dit niet krijgt. Het gevolg hiervan is dat het op dit moment niet lukt om het verdriet goed te verwerken. Je kunt daardoor erg lang met deze klachten blijven zitten. Voel jij je verdrietig en alleen? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…
Inhoudsopgave
- Ik voel me verdrietig en alleen over wat er in het verleden is gebeurd
- Hoe komt het dat we als mens verdrietig kunnen zijn?
- Waarom we zoveel moeite hebben met alleen zijn als we ons slecht voelen
- Hoe kan je het beste omgaan met verdriet en eenzaamheid
- Belangrijkste tips van dit artikel
Ik voel me verdrietig en alleen over wat er in het verleden is gebeurd
Het kan goed voorkomen dat je iets heb meegemaakt in het verleden wat jou nu nog steeds erg raakt. Je kunt hier veel verdriet van ervaren, vooral op het moment dat je dit niet goed verwerkt hebt. Een voorbeeld is dat iemand is overleden die voor jou heel dierbaar is geweest en die je nog steeds erg mist, waardoor je je erg alleen voelt. Een ander voorbeeld is dat je iets hebt meegemaakt wat je erg pijnlijk vond, maar dat er niemand om jou heen is om je daar in te steunen. Het gevolg hiervan is dat je je erg verdrietig kan voelen, maar dat er niemand om je heen is om je troosten. Je kan je daardoor erg alleen voelen in je verdriet. Het gevolg hiervan is dat je je afvraagt: Ik voel me verdrietig en alleen, hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
Verdriet is uiteindelijk altijd het gevoel van het loslaten van iets waar je nog sterk aan vasthoudt.
Verdriet is een bijzonder gevoel, vooral omdat dit het enige gevoel is waarbij mensen meer verbinding met je voelen. Word je bijvoorbeeld boos op een ander persoon, dan zal de ander dit als een aanval zien en terugvechten. Hij of zij zal dan waarschijnlijk geen empathie voor je hebben. Terwijl je juist bij verdriet ziet dat we meteen de neiging krijgen om de ander te gaan troosten. We zijn dan bezig om de ander te helpen, in plaats van ons eigen standpunt te verdedigen. Dit geeft aan dat het kan helpen om je verdriet te verwerken met iemand die ervoor openstaat om jou te troosten. Wanneer je zo’n persoon mist in je leven, kan je je erg alleen voelen.
Het is mogelijk om je verdriet alleen te verwerken. Bijvoorbeeld door alleen op de bank te zitten en het verdriet er even helemaal te laten zijn. Echter, in sommige gevallen helpt het als iemand er voor jou is om je troosten. Vaak krijg je dan pas het gevoel dat je je helemaal kan laten gaan. Als mens kunnen we namelijk erg streng naar onszelf zijn. We bepalen dan dat onze verdriet er niet mag zijn. Wanneer een ander aangeeft dat het niet erg is om dit verdriet te tonen, kunnen we onze eigen strengheid beter laten gaan. In de meeste gevallen vinden we het moeilijk om ons verdriet te verwerken, omdat er iets is wat ons tegenhoudt. Een ander kan je zeker helpen om hier doorheen te komen.
Hoe komt het dat we als mens verdrietig kunnen zijn?
Alle gevoelens hebben een functie. Angst is bedoeld om ons in veiligheid te brengen op het moment dat we in een gevaarlijke situatie zitten. Boosheid is er vooral op gericht om voor jezelf op te komen. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je in een situatie terecht komt waarbij je niet langer meer pikt wat erop dat moment plaatsvindt. Verdriet is echter een wat lastigere emotie. Verdriet is vooral bedoeld om pijn te verwerken. Het is dan ook vooral gericht op het loslaten van het verleden. Denk bijvoorbeeld aan rouwen wanneer iemand overleden is, of het verwerken van een bepaalde spanning die in het verleden is ontstaan. Het is mogelijk dat je in het verleden iets pijnlijks hebt meegemaakt, wat je nu pas loslaat.
Andere mensen waarderen het meestal wanneer je verdriet toont. Dat is wel bijzonder, omdat we onszelf op zo’n moment vaak doodschamen over wat er gebeurt.
Het probleem is alleen dat verdriet vaak een sterk negatieve beoordeling heeft. Vaak wordt het als een zwakte gezien om je verdriet te tonen. Dit is vooral zo wanneer je in het verleden te horen heb gekregen dat je je niet zo moet aanstellen. Er was dan in het verleden geen ruimte voor jou om verdrietig te zijn. Andere mensen vonden dit lastig, of je werd hier zelfs om gepest. Als je dit in je verleden hebt meegemaakt, heb je jezelf waarschijnlijk aangeleerd om je verdriet zo veel mogelijk binnen te houden. Hierdoor kan een zeer vervelende spanning in je lichaam opbouwen, waar je veel last van ervaart. De kans bestaat zelfs dat je na verloop van tijd niet meer doorhebt dat je verdriet ervaart, maar dat je alleen nog maar erg veel spanning in je lichaam voelt.
Verdriet is er altijd op gericht om de spanning in je lichaam los te laten. Als je even echt goed hebt gehuild, voel je je daarna een stuk lichter. Je merkt dan dat er een zware last van je schouders is. Het nadeel is alleen dat je hiervoor eerst echt door het gevoel van verdriet heen moet. Dit is een gevoel dat we niet altijd even leuk vinden om te ervaren, vaak al helemaal niet als er andere mensen bij zijn. We kunnen ons dan schamen voor hoe we eruitzien. Gek genoeg kunnen we ook juist veel steun ervaren van de mensen om ons heen. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van wie er op dat moment bij jou is en in hoeverre je deze persoon vertrouwt.
Waarom we zoveel moeite hebben met alleen zijn als we ons slecht voelen
Wanneer je je goed voelt, vindt je het waarschijnlijk leuk om met andere mensen om te gaan, maar je hebt dan niet het gevoel dat jouw geluk afhankelijk is van een ander. Je voelt je dan namelijk ook goed op het moment dat je alleen bent. Wanneer je je erg verdrietig voelt, doordat je op dat moment een bepaalde pijn ervaart, krijg je ook de behoefte om met andere mensen om te gaan. Je wilt dan dat andere mensen je hierbij helpen. Dit komt doordat je vaak het idee hebt dat je er zelf niet uitkomt. Je ervaart dan een sterke behoefte aan steun voor de pijn waar je mee zit.
Dit geeft aan dat je pas een gevoel van eenzaamheid begint te ervaren op het moment dat je je slecht voelt. Je hebt dan andere mensen nodig om van dit pijnlijke gevoel af te komen. Het lukt je namelijk niet alleen. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor afhankelijk wordt van andere mensen. Er is natuurlijk niets mis met steun vragen van andere mensen. Het wordt echter een probleem als we deze steun proberen te forceren bij een ander. Een voorbeeld: je zit in een relatie en vindt dat je partner te weinig aandacht voor jouw verdriet heeft. Het is dan goed mogelijk dat je je aandacht richt op het boos zijn op de ander, in plaats van de aandacht te verleggen naar jezelf en het gevoel dat je ervaart.
Hoe meer je verwacht dat andere mensen jou helpen, hoe minder je je bezig houdt met hoe je jezelf kan helpen.
Hoe meer je jezelf afleidt van je eigen verdriet, door je aandacht te leggen op andere mensen in plaats van jezelf, hoe moeilijker het wordt om dit verdriet te verwerken. Wanneer je geen aandacht geeft aan wat er bij jou van binnen plaatsvindt, kan dit ervoor zorgen dat je voor een lange tijd klachten blijft behouden. Het is daarom belangrijk om eerlijk tegenover jezelf te zijn over waar jij je aandacht legt.
Hoe kan je het beste omgaan met verdriet en eenzaamheid
Ervaar jij veel last van verdriet en eenzaamheid? Dan helpt het om voor jezelf vast te stellen dat dit tijdelijk is. Het is goed mogelijk dat je je later weer een stuk beter gaat voelen. Hiervoor moet je wel jezelf de kans geven om je verdriet te verwerken. Vaak blijven we in een zware periode zitten, doordat we onszelf tegenhouden om te doen wat we op dat moment nodig hebben. In dit geval kan dat bijvoorbeeld zijn dat je echt even de tijd neemt om goed te huilen over het verdriet wat je ervaart.
Het leven is een aaneenschakeling van goede en slechte periodes. Je blijft alleen in een slechte periode zitten, doordat er iets is wat jou tegenhoudt.
Wanneer we ons alleen voelen, kunnen we ons hierdoor erg onveilig voelen. Het is dan moeilijk om te huilen, omdat we ons erg zwak voelen. Het lijkt dan net alsof het verdriet maar niet weg wilt gaan. Dit komt doordat we steeds maar niet de veiligheid ervaren om ons kwetsbaar op te stellen, zelf als we alleen zijn. We kunnen dan namelijk nog steeds erg streng naar onszelf zijn over het feit dat we geen verdriet mogen tonen.
Dit geeft aan dat je eerst moet werken aan een gevoel van veiligheid bij jezelf. Dit doe je door deze veiligheid niet meer bij een ander et zoeken, maar bij jezelf. Vaak kan je dan pas het verdriet echt verwerken.
Begin dus met de vraag: Wat kan ik mijzelf geven wat ik van een ander nodig heb, wanneer ik mij zo alleen voel? Geef jezelf dit vervolgens ook. Daarna verloopt alles vaak makkelijker. Je zal dan echt weer contact maken met je gevoel van verdriet en merken dat je het echt verwerkt. Daarna zal je je een stuk minder verdrietig en eenzaam voelen.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Soms is het nodig om je verdriet samen met iemand te verwerken, zodat de ander je hierbij kan troosten. Mis je zo iemand in je leven? Dan kan je je voor een lange periode verdrietig en alleen voelen. Dit leidt tot de vraag: ‘Wat heb je nu precies van de ander nodig?’
- In de meeste gevallen lukt het ons niet om ons verdriet te verwerken, omdat we te streng naar onszelf zijn. We beoordelen dat dit gevoel nu niet uitkomt, of we schamen ons ervoor als andere mensen ons zo zouden zien. Als deze gedachtes je tegenhouden, zal je deze los moeten laten om het verdriet te kunnen verwerken.
- Het is daarom belangrijk om voor jezelf door te krijgen wat precies bij jou plaatsvindt. In de meeste gevallen voelen we ons voor een korte periode verdrietig. Het verdriet verdwijnt weer wanneer we het hebben verwerkt. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jou op dit moment tegenhoudt om je verdriet te verwerken.
geen reactie