Geen plezier meer in het leven

12/11/2020

geen plezier meer in het leven

Geen plezier meer in het leven hebben ontstaat op het moment dat we het gevoel hebben dat we vastzitten aan onze verantwoordelijkheden. We zien hier geen uitkomst meer en weten niet hoe we dit moeten veranderen. Hierdoor worden we steeds negatiever over onszelf. Ervaar jij geen plezier mee in het leven? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom je geen plezier meer in het leven ervaart

Als kind ervaren we erg veel plezier in alles wat we doen. We vinden het als kind vooral leuk om te spelen. Het maakt ons niet zo veel uit wat we precies doen, als het maar leuk is. Wanneer we volwassen worden, beginnen we het leven echter heel serieus te nemen. We steken dan vaak alleen nog maar energie in alle verplichten in ons leven. We besteden dus veel tijd aan de dingen die we vervelend vinden. We vragen ons dan af waarom we geen plezier meer in het leven ervaren.

Dit gebeurt vooral wanneer je in een leven terecht bent gekomen, dat niet goed bij je past. Dat kan gebeuren, wanneer je niet goed voor jezelf door hebt wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Hierdoor ga je mee met wat er op dat moment op je afkomt.

In je leven gebeuren veel dingen waar je geen invloed op hebt. Je hebt echter wel de keuze in hoe je hiermee omgaat. Wanneer we echter denken dat we hier niets aan kunnen veranderen, houden we onszelf tegen om tot een echte oplossing te komen.

Van alles in het leven wat op ons afkomt wat we niet leuk vinden, hebben we tenminste de keuze hoe we hiermee omgaan.

Vaak moeten we op jonge leeftijd al bedenken welke studie we gaan doen.  Dit heeft vervolgens invloed op het werk wat we doen. Het is hierbij goed mogelijk dat dit werk niet bij je past, waardoor je hier erg ongelukkig van kan worden. Het zou dan fijn zijn als je een totaal ander beroep kon doen, dat wel bij jou past. Vaak doen we dit niet, omdat we het lastig vinden hier echt voor te gaan.  . We komen dan met redenen om dit niet te doen, zoals: ‘Ik heb niet voldoende geld’, ‘ik ben te oud’, ‘niemand neemt mij aan voor andere werk’, of: ‘ik moet een goed inkomen behouden om te zorgen voor mijn kinderen.’

Hoe jouw keuzes je mate van geluk beïnvloeden

Wanneer we in ons leven niet tevreden zijn met hoe het nu gaat, dan doen we hier vaak niets aan. Dit komt, omdat we voor onszelf erg goede reden hebben bedacht om dit niet te doen. Het gevolg is dat we in deze vervelende situatie blijven zitten, waarin we ons niet gelukkig voelen. We hebben dan al snel het gevoel vast te zitten in ons leven. We hebben het gevoel dat we de mogelijkheid niet hebben om er iets aan te veranderen.

Wanneer we een bepaalde behoefte hebben, waar niet aan wordt voldaan, begint het leven erg pijnlijk te voelen. We ervaren dan geen plezier meer in het leven. Vaak voorzien we niet in onze eigen behoeftes, omdat we onszelf tegen laten houden door gedachtes. Die gedachtes voelen zo sterk aan als de waarheid, dat we erin blijven geloven, ook als ze ons niet verder helpen. Een voorbeeld hiervan is de negatieve gedachte: Ik ben niet slim genoeg. Wanneer je dit van jezelf gelooft, is het goed mogelijk dat je werk doet waarin je te weinig wordt uitgedaagd. Dit werk ga je dan waarnemen als erg saai en vervelend. Echter, de negatieve gedachte: Ik ben niet slim genoeg, weerhoudt je ervan om werk te vinden dat beter bij je past en dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt.

De invloed van jouw gedachtes op je kwaliteit van leven

Negatieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we geen plezier meer ervaren in het leven, doordat we steeds meer over alles nadenken en steeds meer over alles wat we doen een oordeel hebben. Onze gedachtes houden ons dan tegen om te doen wat goed voelt. Je kunt je voorstellen dat, toen je kind was, je al deze gedachtes nog niet had. Sterker nog, waarschijnlijk deed je alles omdat het goed voelde. Je speelde ergens mee, omdat dat leuk was, in plaats van te kijken naar het resultaat.

Vaak hebben we geen plezier meer in het leven doordat we ons focussen op al onze verantwoordelijkheden. We zijn dan alleen nog maar bezig met het behalen van resultaten. Alles draait hierbij om het oplossen van problemen. We denken dat we wanneer we alle problemen hebben opgelost, weer plezier kunnen ervaren.  Dit zorgt er echter voor dat we onze aandacht alleen nog richten op alles wat slecht gaat en niet meer op wat ons positieve energie geeft. Het leven wordt dan een aaneenschakeling van negatieve momenten.

Vaak bereiken we nooit wat ons gelukkig maakt, doordat we een sterke negatieve gedachte hebben die ons tegenhoudt dit geluk te bereiken.

Vaak zitten we zo vast in onze eigen gedachtes, dat we niet meer weten wat we nodig hebben om gelukkig te worden. We kunnen ons niet meer voorstellen dat het ook anders zou kunnen. Ervaar jij geen plezier meer in het leven? Dan geeft dit aan dat jouw manier van leven niet meer bij je past. Het is dan belangrijk om je te realiseren dat het tijd is voor verandering.

Dit is lastig op het moment dat je niet weet welke richting je op wilt gaan. Vaak weten we goed aan te geven wat we niet leuk vinden, maar vinden we het heel lastig om te bedenken wat we wel graag zouden willen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je meer plezier in het leven ervaart?

Daarom is het belangrijk om – op het moment dat je geen plezier meer in het leven ervaart – een stap terug te nemen van al je verantwoordelijkheden. Denk na over wat je leuk zou vinden, zonder dat het gaat om resultaat. Probeer terug te gaan naar het gevoel dat je had toen je een kind was en je je energie richtte op spelen met iets wat je leuk vond. Je richten op wat je leuk vind, zal je veel positieve energie geven. Deze energie maakt het makkelijker om te gaan met wat nu erg zwaar voelt. Je zult hierdoor meer in een balans zijn.

Het zal altijd nodig zijn om problemen op te lossen, maar het is belangrijk dat hier ook iets plezierigs tegenover staat. Door plezier krijgt je leven meer variatie en word je weerbaarder tegen de dingen die het leven zwaar maken. Je hebt dan een referentie aan dingen die leuk zijn in het leven, waardoor het niet meer lijkt alsof je alleen maar negatieve momenten meemaakt.

Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om – als er op dit moment iets afspeelt wat jouw leven zwaar en negatief maakt – hiermee aan de slag te gaan. Je moet het niet alleen compenseren met leuke dingen.

Is er op dit moment een negatieve gedachte die je leven zwaar maakt? Of is er op dit moment een zwaar probleem dat je leven negatief maakt?

Probeer te achterhalen of je leven zwaar voelt, omdat je jezelf kapot maakt met negatieve gedachtes, of dat je een zwaar probleem hebt, dat je leven negatief maakt. Met andere woorden, ligt het probleem bij je gedachtes of bij je manier van leven? Wanneer het probleem bij je gedachtes ligt, helpt het om je meer op het positieve te richten. Wanneer het probleem aan jouw manier van leven ligt, dan is het nodig om sterke veranderingen in je leven te gaan aanbrengen. Je manier van leven past dan niet meer bij jou. Wanneer je dit verandert zal je een stuk meer plezier in het leven ervaren.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Soms maak je op jonge leeftijd keuzes, waar je later spijt van krijgt. Je kunt dan het gevoel hebben vast te zitten en niet weten hoe je hieruit komt. Dit komt, doordat je voor jezelf goede redenen hebt bedacht om niets aan je situatie te veranderen. Je houdt jezelf tegen om echt gelukkig te worden.
  • Wanneer we geen plezier meer in het leven ervaren, komt dit vaak doordat we last ervaren van een sterk negatieve gedachte. Een voorbeeld van zo’n gedachte is: Ik ben niet slim genoeg. Deze gedachten houdt ons tegen om te doen wat we leuk vinden, omdat we onszelf niet slim genoeg vinden.
  • Een andere reden dat we vaak geen plezier meer ervaren, is dat we meer bezig zijn met resultaten dan met plezier. Herken je dit? Dan is het belangrijk om afstand te nemen van je verplichtingen en te bedenken wat je zelf leuk vindt om te doen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter