Altijd boos en negatief

11/11/2020

altijd boos en negatief

Altijd boos en negatief zijn is een signaal van ons lichaam dat we de situatie niet langer volhouden en het tijd is voor verandering. Veranderen is echter lastig, wanneer je niet voor jezelf duidelijk hebt wat de kern is van dit gevoel. Je zal dan steeds met oplossingen komen die niet werken. Voel jij je altijd boos en negatief? Dan kan het volgende artikel je zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom voel ik mij altijd boos en negatief?

Wanneer je veel vervelende situaties meemaakt in je leven, kan je je hierdoor lange tijd boos en negatief voelen. Je zal dan snel geraakt worden door wat andere mensen zeggen. Je ziet dit dan al snel als een aanval en wordt heel boos, terwijl de ander het niet verkeerd bedoelde. Wanneer je weer tot rust bent gekomen, realiseer je je waarschijnlijk dat het wel meeviel. De situatie leek heel heftig, omdat je vanuit je negatieve gedachtes alles erger maakte dan het was.

Je realiseert je dan: Ik voel mij altijd boos en negatief en vraag je af: Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Je wordt boos op iemand als je je ergens in geraakt voelt. Zou dit gevoel er niet zijn, dan zou de opmerking van de ander voor jou geen waarde hebben.

Het probleem van altijd boos en negatief zijn, is dat we het hierdoor moeilijker vinden om niet alles persoonlijk te nemen. Alles wat in jouw leven gebeurt, kan dan een reden worden om je boos te voelen. Waarschijnlijk valt het wel mee wat er gebeurt in je leven, maar neem je dit niet zo waar door je negatieve gevoelens. Het is goed mogelijk dat jouw tolerantie naar ander mensen steeds lager wordt op het moment dat je je negatief voelt. Wanneer je je rust en goed voelt, raken vervelende opmerkingen van een ander je veel minder. Dit geeft aan dat het negatieve gevoel dat we ervaren ervoor zorgt dat we ons eerder geraakt voelen, waardoor we eerder boos worden.

Wat het over jou zegt dat je je altijd boos en negatief voelt

Wat wij voelen is vaak een signaal dat iets vertelt over wat we nodig hebben. Wanneer je honger hebt, heb je behoefte om te eten. Wanneer je moe bent, heb je behoefte aan rust. Wanneer je ziek bent, heb je behoefte aan tijd voor jezelf om te herstellen. Hetzelfde is aan de hand met onze negatieve gevoelens die ervoor zorgen dat we altijd boos zijn. Achter deze negatieve gevoelens zit een behoefte waar niet aan wordt voldaan.

Het bijzonder van boos zijn, is dat dit eigenlijk een heel mooi gevoel is, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Boosheid geeft ons namelijk de energie om ons leven te veranderen. Heb jij een vervelende werkgever, die je steeds te veel werk geeft? Aan het begin zal je dit waarschijnlijk accepteren, omdat je niet wilt worden ontslagen. Echter, hoe langer dit duurt, hoe zwaarder en stressvoller dit voor jou wordt. Je gaat je dan steeds negatiever voelen en wordt steeds bozer op je werkgever. Dit gevoel geeft aan dat het voor jou zo niet langer gaat. Dit gevoel van boosheid, motiveert jou om de situatie te veranderen, zodat je van je stress afkomt.

Het gevoel van boos zijn geeft aan dat het tijd wordt om je leven te veranderen. Dit leidt tot de vraag: ‘Wat wilt jouw gevoel van boosheid veranderen?

Met andere woorden: boosheid is er altijd op gericht de situatie te willen veranderen. Je wilt niet langer toelaten dat andere mensen op een slechte manier met jou omgaan. Het boze gevoel motiveert jou om voor jezelf op te komen en je eigen grenzen aan te geven. Dit is heel belangrijk op het moment dat andere mensen misbruik van jou maken. Het is dan goed om voor jezelf op te komen, door boos te worden op de ander.

Het wordt alleen lastig op het moment dat je boos wordt op de verkeerde mensen. Ben je bijvoorbeeld boos over de manier waarop jouw werkgever met je omgaat? Dan verdwijnt dit gevoel natuurlijk niet als je deze boosheid afreageert op je partner. Je blijft dan met het boze gevoel zitten.

Op wie ben je eigenlijk echt boos?

Vaak zijn we niet eens boos op andere mensen, maar vooral op onszelf. We zijn bijvoorbeeld teleurgesteld in onszelf, omdat we niet op de juiste manier hebben gereageerd. Vaak voelen we ons negatief over dingen die we in het verleden hebben meegemaakt. Vanuit dit negatieve gevoel zijn we zeer streng op onszelf. We denken dan: Hoe heb ik dit kunnen laten gebeuren? Wanneer we niet goed verwerken wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we dit negatieve en boze gevoel erg lang met ons meedragen.

Wanneer je niet op de juiste manier omgaat met je eigen boosheid, wordt dit gevoel alleen maar sterker.

De meeste gevoelens verdwijnen pas op het moment dat we hier uiting aan geven. Wanneer je verdrietig bent, ga je bijvoorbeeld huilen om dit verdriet te verwerken. Bij boosheid is dit soms wat lastiger. Immers, als jij verdriet toont zullen veel mensen hiervoor begrip hebben. Echter, als jij boos wordt op een ander, kan de ander dit als aanval zien en boos op jou worden. Hierdoor kan jouw boze gevoel nog eens versterkt worden. Je gaat je dan alleen maar negatiever voelen. Ditzelfde gebeurt in boosheid naar jezelf toe. Hoe bozer je op jezelf wordt, hoe negatiever je over jezelf wordt. Het wordt dan steeds moeilijker om van deze boosheid af te komen.

Zo kom je van je boosheid en negatieve gevoelens af

Het is dus belangrijk om je te realiseren dat boosheid vaak aangeeft dat het tijd is voor verandering. Wanneer iets wat je niet leuk vindt, vaker gebeurt, kun je steeds bozer worden. Dit motiveert je vervolgens om te veranderen. De eerste stap is realiseren wat zich afspeelt in jouw leven, waar je je niet gelukkig bij voelt. Met andere woorden: wat geeft jouw boosheid aan over wat jij nodig hebt om je weer beter te voelen? Ben je boos op een ander? Dan is het belangrijk dat het duidelijk is op wie je boos bent. Van wie ervaar jij op dit moment de meeste last? De volgende stap is een goed manier vinden om dit met de ander te bespreken.

Let hierbij op dat je je niet vergist in wat nu precies de oorzaak is van je boze en negatieve gevoelens. Geef jij je grenzen aan bij iemand op wie je boos bent, maar merk je na afloop dat dit niets heeft geholpen en je nog steeds met hetzelfde negatieve gevoel zit? Dan geeft dit aan dat dit niet de reden was van je negatieve gevoelens. Dit gebeurt vaak wanneer we iets meemaken wat lijkt op de kern van waar onze boosheid vandaan komt. We denken dan dat dit de reden is dat we boos zijn, maar dit is niet de echte reden waarom we ons zo voelen.

Pas op het moment dat jezelf begrijpt, kan je ook echt aan jezelf werken.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf waar te nemen wat nu de kern is waarom je zo boos voelt. Hiervoor moet je echt eerlijk tegenover jezelf worden over wat jij nodig hebt om van dit probleem af te komen. Stel, je wordt altijd boos op iedereen die jou afwijst. Het feit dat je zo sterk reageert op afwijzing, geeft aan dat je behoefte aan verbinding met andere mensen sterk is. Wanneer je steeds heel boos wordt op andere mensen, is het natuurlijk lastig om een goede verbinding te maken met anderen.

Dit is maar een voorbeeld, er zijn nog ontzettend veel andere reden waardoor je je boos kan voelen. Het is heel belangrijk om hierover eerlijk te zijn naar jezelf en hieraan te werken, in plaats van je negatieve gevoelens op een ander af te reageren. Wanneer je echt werkt aan de kern van jouw boosheid, zal je je steeds minder vaak boos en negatief voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Het gevoel van boos zijn, geeft aan dat we niet tevreden zijn over hoe ons leven verloopt. De boosheid motiveert ons om ons leven te veranderen. Het nadeel is alleen dat we hierdoor vaak proberen andere mensen te veranderen, terwijl we juist zouden moeten kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
  • Wanneer we ons voor een lange periode boos en negatief voelen, komt dit vaak doordat we niet goed weten wat de kern van onze boosheid is. Dit zorgt ervoor dat we onze boosheid op een verkeerde manier uiten, waardoor deze niet weggaat.
  • Het is daarom belangrijk om eerlijk met jezelf te worden over de kern van je boosheid. Bedenk dat achter elk gevoel een behoefte zit, die niet vervuld wordt. Dit gevoel kan pas weggaan, op het moment dat je deze behoefte tot vervulling weet te brengen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter