Waarom is emotionele veiligheid belangrijk?

13/11/2020

waarom is emotionele veiligheid belangrijk

Waarom is emotionele veiligheid belangrijk? Deze vraag komt in ons op wanneer we veel moeite ervaren met emotionele veiligheid, bijvoorbeeld omdat we het moeilijk vinden om onze emoties te uiten naar een ander. Ook kunnen we juist erg veel last ervaren van dat we niet weten hoe we moeten omgaan met de emoties van andere mensen. Hierdoor vragen we ons misschien af: Waarom is emotionele veiligheid belangrijk en hoe kan ik daar beter mee omgaan? Herken jij jezelf hierin? Dan kan het volgende je zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom is emotionele veiligheid belangrijk?

We houden vaak onze emoties binnen, in onze omgang met andere mensen. Dit doen we, omdat we het vaak eng vinden om ons kwetsbaar op te stellen. We uiten niet wat we voelen, omdat we bang zijn dat andere mensen ons hierop afwijzen. Soms houden we onze gevoelens binnen, omdat we bang zijn dat het uiten van onze gevoelens de situatie erger maakt.

Voel je je bijvoorbeeld erg boos? Dan kun je bang zijn dat wanneer je dit naar de ander uit, die ander juist boos op jou wordt. Je bent dan bang om in een vervelend conflict terecht komen, die je liever vermijdt. Hierdoor onderdruk je je emoties zoveel mogelijk. Dit is jammer, omdat er achter die emotie een behoefte zit waar je aan moet voldoen. Het is dus goed om je af te vragen: ‘Waarom is emotionele veiligheid belangrijk en hoe kan ik hier op een fijne manier mee omgaan?’

Alle mensen op deze wereld hebben gevoelens, maar er zijn maar weinig mensen die eerlijk met jou zijn over wat ze echt voelen.

Een probleem dat je als mens kunt ervaren, is dat je vanuit zelfbescherming moeilijk bij jouw gevoelens komt. Het kan bijvoorbeeld dat je in het verleden iets heel pijnlijks hebben meegemaakt, waardoor je je gevoel onderdrukt. Op deze manier probeerde je de pijn te vermijden, maar hierdoor neem je ook geen andere gevoelens meer waar. Het kan ook dat je in een gezin bent opgegroeid, waarbij het niet normaal werd gevonden om je gevoel te uiten. Misschien ben je opgevoed vanuit het idee: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Het gevolg hiervan is dat je er ook moeite mee hebt als andere mensen hun emoties laten zien. Je weet dan niet hoe je met deze emoties moet omgaan. Het is echter heel belangrijk om je emoties wél te kunnen tonen.

Zit je bijvoorbeeld in een relatie? Dan heb je vaak een diepere band met elkaar, dan dat je heb met andere mensen. In deze relatie zal je waarschijnlijk ook veel meer je gevoelens naar elkaar uiten. Daarbij is het belangrijk dat jullie je beiden veilig genoeg voelen om dit te doen. Dit is belangrijk, omdat je partner dan rekening kan houden met hoe jij je voelt. Hij of zij kan je bijvoorbeeld troosten op het moment dat je verdriet hebt. Als jullie dit allebei kunnen en doen, kunnen jullie beter in elkaars behoeften voorzien.

Waarom is het belangrijk je emoties te uiten?

Op het moment dat je verdriet hebt, maar je geen emotionele veiligheid voelt, zal je je erg alleen voelen. Dit komt dan, doordat er op dat moment niemand is om je op te vangen. Daarom is emotionele veiligheid zo belangrijk: wanneer je met negatieve gevoelens zit, moet je je veilig genoeg voelen om dit te uiten aan de mensen die belangrijk voor jou zijn. Voel je je bijvoorbeeld niet veilig genoeg om je emoties te uiten bij je vrienden? Dan geeft dit aan, dat je je bij hen blijkbaar niet veilig genoeg voelt om jezelf te zijn.

Om je emotioneel veilig te kunnen voelen, is het belangrijk dat jij zelf ook echt goed in verbinding staat met je gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld een gevoel van boosheid ervaart en dit er van jou niet mag zijn, ga je dit onderdrukken. Het gevolg hiervan is dat de boosheid zich steeds meer in jou gaat opstapelen, tot het moment dat je er echt niet meer tegen kan. Hierdoor kan het dat je helemaal ‘uitbarst’ op een moment die niet handig uitkomt. Daarom is het zo belangrijk dat je al eerder over deze boosheid praat met een goede vriend, zodat je al eerder uiting kan geven aan dit gevoel.

Je kan pas echt eerlijk zijn tegenover andere mensen over wat jij voelt, op het moment dat je veiligheid bij de ander ervaart om dit te uiten.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat andere mensen zich veilig genoeg voelen om hun gevoel naar jou te uiten. Dit geeft namelijk aan dat de ander zich veilig genoeg voelt bij jou om zichzelf te zijn. Dit betekent dat je een eerlijke vriendschap met elkaar hebt.

Je kunt met veel mensen op een oppervlakkige manier omgaan. Een voorbeeld hiervan is dat je altijd met dezelfde vriendgroep naar het café gaat en alleen maar over voetbal praat. Dit kan gezellig zijn, waardoor je dit ook je vrienden noemt. Wanneer je echter alleen maar dit soort oppervlakkige contacten hebt, heb je wanneer je door een moeilijke periode heen gaat, niemand om hierover te praten. Met je vrienden praat je immers alleen maar over oppervlakkige onderwerpen.

Het is daarom belangrijk dat je mensen om je heen hebt die je emotioneel steunen. Op het moment dat je door een zware periode gaat, is het niet zo belangrijk hoeveel mensen je om je heen hebt. Je wilt vooral dat de mensen om je heen zien hoe zwaar je het hebt. Je wilt door hen gesteund worden in deze moeilijke periode. Die steun kan alleen plaatsvinden, wanneer je mensen om je heen hebt met wie jij een emotioneel veilige band hebt opgebouwd. Kortom, mensen bij wie je de vrijheid ervaart om te uiten dat het niet goed met je gaat.

Hoe je het beste jezelf emotioneel veiliger kan voelen

Dit neemt niet weg dat het vaak lastig is om je gevoel aan te geven. Misschien heb je het idee dat je het niet mag laten zien wanneer je het zwaar hebt, omdat dit door andere mensen als zwak kan worden gezien. Ook kan het dat je het idee hebt dat je de enige bent met dit probleem. Je wilt het dan aan niemand vertellen, omdat je bang bent om niet begrepen en daarom afgewezen te worden in je gevoel. Het gevolg hiervan is dat je voor een lange tijd met dit negatieve gevoel rondloopt, terwijl niemand om je heen doorheeft hoe moeilijk je het hebt.

Kortom, vraag jij je af: ‘Waarom is emotionele veiligheid belangrijk?’ Dan is het dus belangrijk om voor jezelf te beoordelen waarom je je dit afvraagt. Ervaar je weinig emotionele vrijheid op dit moment? Of heb je op dit moment een slechte verbinding met je eigen gevoel, waardoor je er moeite mee hebt als andere mensen hun emoties naar jou uiten?  In beide gevallen heb je moeite om om te gaan met andere mensen. Je kunt jouw emoties niet uiten naar andere mensen, of hebt moeite om te gaan met de emotionele uitingen van een ander.

Vaak vinden we emoties eng, omdat we niet gewend zijn deze te uiten. Ook kan het zo zijn dat we niet weten hoe we moeten reageren op de emoties van een ander, omdat we een waardeoordeel op deze emoties hebben gelegd: we denken dat ze er niet mogen zijn.

De communicatie tussen mensen is in grote mate afhankelijk van hoe veilig men zich bij elkaar voelt. Voel jij je niet veilig om jezelf te uiten, of voel je je niet veilig met de emotionele uiting van een ander, dan geeft dat aan dat er iets mis is. Schrik je bijvoorbeeld wanneer iemand boos wordt? Dan geeft dit aan dat je angst voelt tegenover deze emotie, wat het voor beide partijen erg ongemakkelijk maakt.

Het is daarom belangrijk dat je leert om op een goede manier met je angst om te gaan. Je zult je dan eerder emotioneel durven uiten bij andere mensen. Ook zal je dan, wanneer iemand zich sterk emotioneel naar jou toe uit, de weerbaarheid in jezelf ervaren om jezelf niet kwijt te raken. Je weet dan, vanuit je eigen zelfvertrouwen, de rust te bewaren. Hierdoor ga je gemakkelijker om met de emoties van een ander. Ook zal je hierdoor jezelf steeds veiliger voelen om echt jezelf te zijn.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Ben jij opgegroeid in een gezin waar je weinig gevoel mocht tonen? Dan kun je later veel moeite krijgen met emotionele veiligheid. Ook wanneer je iets pijnlijks hebt meegemaakt, waardoor je je gevoel bent gaan onderdrukken, kun je problemen krijgen met emotionele veiligheid. Het kan namelijk dat je hierdoor geen pijn meer voelt, maar ook geen andere gevoelens meer waarneemt.
  • Ieder mens ervaart gevoelens. Echter, wanneer we deze gevoelens eng vinden, of ik kan niet communiceren met mensen te uiten naar andere mensen, kunnen we hier last van krijgen. Ook wanneer we niet weten hoe we moeten reageren op de emoties van andere mensen, kan dit tot problemen leiden.
  • Heb jij moeite met emotionele veiligheid? Dan is de kans groot dat een sterk gevoel van angst het uiten van je gevoelens zo moeilijk maakt. Het is dan  belangrijk om je toch emotioneel te uiten naar andere mensen. Probeer je angst voor emoties onder ogen te  zien en hiermee aan de slag te gaan.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter