Eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten

26/07/2020

eenzaam maar geen zin in mensen

Eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten is een gevoel die snel ontstaat op het moment dat we het erg zwaar hebben. Met als gevolg dat we niet meer zo goed weten wat we moeten doen, doordat we zulke tegenstrijdige gevoelens bij onszelf ervaren. Mag jij dus erg veel last ervaren van het gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten

Op het moment dat we het erg druk hebben kan het goed voorkomen dat we alleen nog maar behoefte hebben aan uitrusten. Terwijl we tegelijkertijd ook de behoefte aan contact met andere mensen kunnen hebben. Met name op het moment dat we in een zware periode zitten, waarbij we sterk de behoefte voelen aan steun. Alleen betekend dit wel dat we dus het initiatief moeten nemen om af te spreken, wat we dan vaak niet doen doordat we ons zo moe voelen. Met als gevolg dat je hierdoor een sterk innerlijke conflict bij jezelf ervaart tussen de behoeften aan rust tegenover de behoefte aan sociaal contact. Waardoor je dus steeds sterker het gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten bij jezelf zal ervaren.

Bij een innerlijke conflict van behoeftes wordt het lastig wat je moet doen. Doordat op het moment dat je aan een van deze toegeeft, je hierbij de ander tekort doet.

Wat maakt het ook zo lastig wat je het beste kan doen op het moment dat je last ervaart van een gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten. Omdat het betekend dat je altijd een behoefte tekort zal moeten doen om de ander te bevredigen. Waarbij je dus veel kan afspreken, maar daardoor nog meer moe voelt. Of dat je veel rust neemt, maar daardoor sterk het gevoel van eenzaamheid toeneemt. Wat betekend dat je toch altijd met een negatief gevoel zal blijven zitten van eenzaamheid of vermoeidheid. En het dus ook vooral belangrijk is om voor jezelf te oefenen hoe je het meest weerbaar met deze gevoelens kan omgaan. Doordat deze er nu eenmaal zijn en het tijd kost tot je weer echt goed voelt uitgerust om weer contact te maken met andere mensen.

Geen zin hebben in contact doordat je boos voelt op iedereen

Een andere reden dat je last kan ervaren van een gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten komt doordat we erg boos op andere mensen kunnen zijn. Doordat we bijvoorbeeld in de steek voelen gelaten in de vriendschap, we net uit een slechte relatie komen waarbij we geen zin hebben in een nieuwe of dat je het gevoel hebt dat iedereen misbruik van jou maakt. Waarbij je dus steeds ziet terugkomen dat er steeds iets in het verleden is gebeurd waar jij erg veel moeite mee ervaart. En we dit gaan meenemen in de keuzes die we nu in het heden maken. Door bijvoorbeeld veel afstandelijk te reageren op mensen, of ze zelfs helemaal uit de weg te gaan. Door bijvoorbeeld te denken dat je nooit meer een relatie wilt.

Als mens hebben we allemaal behoefte aan vriendschap. Het wordt alleen lastig op het moment dat je nooit de vriendschap vindt die je nodig hebt.

Het is met name op het moment dat we de pijn van het verleden wat andere mensen ons hebben aangedaan meenemen in onze keuze over hoe we nu met mensen omgaan. Dat dit er snel voor kan zorgen dat we hierdoor juist eenzaam gaan voelen. Doordat we terecht komen in een andere innerlijk conflict die lijkt op wat hiervoor werd beschreven. Wat was de behoefte voor rust tegenover de behoefte aan contact. Waarbij je dan in dit geval met een sterk gevoel van boosheid naar andere mensen terecht komt tussen het vermijden van pijn die wordt veroorzaakt door andere mensen. Tegenover de behoefte aan contact en steun die ander mensen je zouden kunnen geven.

Wat er dan vaak gebeurd is dat we nog wel proberen om contact te maken met andere mensen door het gevoel van eenzaamheid. Maar dat we dit op een hele voorzichtig manier gaan doen. Om ervoor te zorgen dat we niet opnieuw ervaren wat we in het verleden hebben meegemaakt. Wat er helaas voor zorgt dat we hierdoor juist geen verbinding meer kunnen maken met ander mensen. Doordat we dan misschien wel praten met een ander. Maar niet meer echt onszelf laten ziet. Waardoor de meeste gesprekken ook vaak niet verder gaat dan over oppervlakkige onderwerpen. En het dus ook snel heel saai en oppervlakkig kan worden.

Wat het gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen over jou zegt

Want zoals ik eerder aangaf ontstaat dit gevoel vaak doordat we een sterk innerlijk conflict bij onszelf ervaren. Wat kan zijn tussen de behoefte van rust en contact met andere mensen. Of tussen de behoefte van pijn vermijden of contact met andere mensen. Waarbij het natuurlijk goed mogelijk is dat er nog ontzettend veel andere mogelijkheden bestaan. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om echt goed bij jezelf waar te nemen wat je nu precies ervaart. Het grote gevaar bij eenzaamheid is dat we snel terecht kunnen komen met een verhaal in ons hoofd over waarom dit is en nooit zal veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een slecht relatie heb gehad. Waarbij je dit als de reden geeft om nooit meer een nieuwe relatie te willen. Terwijl je misschien wel sterk de behoefte ervaart om dit ooit weer te hebben.

In de meeste gevallen blijven we ons eenzaam voelen. Doordat we met zo een sterke reden zijn gekomen waarom dat zo is. Dan we hierdoor niet meer het initiatief nemen om dit te veranderen.

Waarbij je dus ziet dat we met een sterk verhaal voor onszelf zijn gekomen over waarom we ons eenzaam voelen, maar dit niet kan worden opgelost. Met name doordat we snel in de valkuil terecht kunnen komen dat we andere mensen de schuld gaan geven. Door bijvoorbeeld te denken: Ik wil wel graag een relatie, maar iedereen in deze wereld is zo verschrikkelijk dat het niet mogelijk is. En je dus de oorzaak van jou pijn bij andere mensen gaat neerleggen. Wat doen we vaak zodat we een goede reden hebben om ons gedrag te verklaren. Maar we ondertussen hierdoor wel veel last van ervaren. Doordat we hierdoor niet bereiken wat nu juist zo graag willen. Wat betekend dat je toch eerlijk zal moeten worden met je zelfbedachte verhaal over waarom je niets kan doen aan jou gevoel van eenzaamheid.

Wat kan je het beste doen bij een gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen

Want mag je dus erg veel last ervaren van een gevoel van eenzaam maar geen zin in mensen te ontmoeten. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren welke behoefte hierachter zit. Maar nog belangrijker is vooral te kijken wat je kan doen om dit op een manier in te vullen die werkt. Want op het moment dat je erg moe voelt maar je gaat toch erg veel onderneemt met andere mensen. Zal dit je gevoel van eenzaamheid verminderen, maar zal dit er tegelijkertijd voor zorgen dat je nog meer vermoeid raakt. Wat geeft aan dat je het beste een oplossing kan vinden die werkt op het langere termijn.

We gaan ons past eenzaam voelen op het moment dat het slecht met ons gaat. Wat maakt het veel sterker om aan dit gevoel te werken, dan het op te lossen om veel contact met andere te hebben.

In de meeste gevallen gaan we ons juist eenzaam voelen op het moment dat het slecht met ons gaat. Waarbij dit dan proberen op te lossen door veel om te gaan met andere mensen. Doordat deze ons dan kunnen afleiden van het nare gevoel wat we dan ervaren. Of zelfs ons tijdelijk beter kunnen laten voelen door veel steun te geven. Met als gevolg dat we hierdoor juist afhankelijk worden van andere mensen om van ons slecht gevoel af te komen. Wat dan helaas niet werkt doordat dit alleen maar tijdelijk een verschil geeft in ons gevoel.

Wat maakt het dan ook zo belangrijk om juist te gaan werken aan het negatieve gevoel op een manier die werkt. Want op het moment dat je goed voelt maakt het vaak niet uit of je alleen bent of met iemand anders. Omdat je toch wel de hele tijd goed voelt. Het wordt pas een probleem als je de hele tijd slecht voelt en dit gaat oplossen met veel afleiding, door bijvoorbeeld veel af te spreken. Wat dan juist het beste helpt is voor jezelf te gaan waarnemen waarom je zo slecht voelt en wat je nu juist echt nodig hebt. Om vervolgens het geduld met jezelf te hebben hieraan te gaan werken. Waarbij je zal merken dat je na verloop van tijd steeds beter gaat voelen. En je dus ook veel minder eenzaam voelt en meer energie ervaart om met andere mensen af te spreken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het feit dat je eenzaam voelt maar toch geen behoefte hebt aan contact met andere mensen geeft aan dat je op dat moment twee sterke behoeftes bij jezelf ervaart. Wat kan het lastig maken wat je wilt doen, doordat je daardoor tegelijkertijd de ander daarmee tekort doet.
  • Wat ook zeker goed een reden kan zijn dat je zo voelt. Kan zeker komen doordat je iets probeert te voorkomen wat je in het verleden als erg pijnlijk heb ervaren. Maar toch tegelijkertijd nu in het heden graag zou willen hebben.
  • Wat maakt het dan ook zo belangrijk om echt goed voor jezelf waar te nemen wat je nu eigenlijk echt nodig hebt. Doordat de kans groot is dat je niet eenzaam voelt maar erg negatief, doordat je een zware periode achter de rug heb gehad. Waarbij het veel belangrijker is dat je goed voor jezelf gaat zorgen. Dan dat je dit van andere mensen verwacht.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter