Ik durf me niet kwetsbaar op te stellen

01/08/2020

ik durf me niet kwetsbaar op te stellen

Ik durf me niet kwetsbaar op te stellen is een probleem die we snel krijgen op het moment dat we een behoefte ervaren die we niet durven uit te spreken. Met als gevolg dat we met een sterk negatief gevoel kunnen blijven zitten, doordat we steeds uit zelfbescherming niet communiceren wat er bij ons plaatsvindt. En we dus hierdoor voor een lange tijd met deze pijn kunnen blijven zitten, terwijl we er wel graag van af willen. Mag jij dus vaak denken, ik durf me niet kwetsbaar op te stellen en ik zou het toch graag willen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De last van ik durf me niet kwetsbaar op te stellen

Voor de meeste mensen is het heel eng om jezelf kwetsbaar op te stellen op het moment dat je in het verleden vaak bent afgewezen. Met als gevolg dat we hierdoor het vertrouwen zijn kwijtgeraakt dat wij er mogen zijn, zoals we zijn. Doordat bijvoorbeeld iemand heeft gezegd dat er iets mis is met jouw mening of gevoel. Wat we dan als heel pijnlijk ervaren en daardoor de neiging krijgen om onszelf te willen verstoppen. Het nadeel is alleen dat we hierdoor ook het onszelf ontzettend moeilijk maken om aan te geven wat we nodig hebben van een ander. Met name als dit iets is waar je voor schaamt en het daardoor lastig vindt om dit aan te geven. Waardoor we snel de gedachte krijgen: Ik durf me niet kwetsbaar op te stellen, maar ik zou het toch willen dat andere mensen mij begrijpen.

Heb jij liever continue kleine pijn door alles te vermijden terwijl dat niet goed voelt. Of ga je voor de grootte pijn door jezelf kwetsbaar op te stellen.

Want het feit dat je zegt dat je iets niet durft, zegt natuurlijk al heel veel over jou. Wat is namelijk dat je met een gevoel van angst zit waarvan het steeds maar niet lukt om verdere te komen. Doordat in de meeste gevallen de angst zo sterk is dat we snel stoppen met waar we bang zijn. Met als gevolg dat op het moment dat je de behoefte ervaart om aan te geven wat jij nodig hebt. Het gevoel er dus voor zorgt dat je hier meteen mee stopt. Vanuit principe dat op het moment dat je kwetsbaar opstelt, dit misschien nog wel meer pijn kan gaan doen dat de huidige situatie die niet goed voelt. Met als gevolg dat we dan liever kiezen voor een ongelukkig leven van continue kleine pijn. Dan in een keer veel grootte pijn door je kwetsbaar op te stellen.

In hoeverre is het nu echt nodig om jezelf te beschermen tegen andere mensen

Want op het moment dat je de gedachte ervaart, ik durf me niet kwetsbaar op te stellen. Dan geeft dit dus al aan dat je met een oordeel zit over wat wel of niet goed is. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je heb beoordeeld dat er iets mis is met jouw behoefte. Waardoor we eerder de neiging krijgen om deze te willen verstoppen. Terwijl het goed mogelijk is dat andere mensen het heel normaal vinden dat je dit zo ervaart. Alleen heb je dat niet van jezelf door doordat je dit niet aan ze vraagt. Wat komt natuurlijk doordat je niet kwetsbaar durft op te stellen vanuit je eigen interpretatie over hoe mensen mogelijk over jouw behoeftes denken. Waardoor je dus al voor jezelf heb bedacht hoe ander gaan reageren. Voordat je überhaupt het ook echt heb gevraagd wat hun mening is.

Want goed kans dat jij alles zwaarder maakt dan hoe ander mensen daar naar kijken. Want komt door ons gevoel, want mag jij bijvoorbeeld erg bang voelen voor afwijzing doordat je een bepaalde muziek smaak hebt. Waarvan vroeger op school dit niet populair was. Dan krijg je snel de neiging om dit niet meer aan andere mensen te willen vertellen. Doordat je in het verleden zoveel vervellende opmerkingen hierover heb gekregen. Terwijl het goed mogelijk is dat je nu in het heden iemand tegenkomt die dezelfde muzieksmaak heeft als jij. En het dus ook alleen maar leuk vindt om met jou hierover te praten. Waarbij het dan alleen maar heel jammer is als je dit voor elkaar gaat verbergen.

Het is jammer hoeveel minder verbinding je met een ander maakt doordat je niet durft om jezelf kwetsbaar op te stellen.

Nu valt muzieksmaak nog best wel mee, doordat dit voor de meeste mensen niet als heel emotioneel zwaar wordt ervaren. Doordat we juist eerder moeite krijgen met ons kwetsbaar op te stellen met vooral heftige situaties. Zoals bijvoorbeeld het overlijden van iemand in de familie, scheiding, ziektes of dat je erge last ervaart van depressie. En je dus bij alle mogelijkheden ziet dat het wordt ervaren als erg zware onderwerpen, waarvan we niet goed weten hoe we dit naar een ander moeten communiceren. Met name op het moment dat deze situatie onverwachts komen. En we dus zelf nog niet zo goed weten hoe we hiermee om moeten gaan. Wat maakt het dan natuurlijk hierdoor extra lastig hoe je dan met andere mensen omgaat over dit onderwerp.

Hoe kwetsbaar ben je nu eigenlijk echt als je eerlijk bent

Als je er feitelijk naar kijkt kan er in de meeste gevallen weinig gebeuren op het moment dat je kwetsbaar opstelt. Andere mensen kunnen het er mee eens zijn wat je zegt of niet. Het is alleen doordat we het zo pijnlijk ervaren om te worden afgewezen door andere mensen op het moment dat we ons kwetsbaar opstellen. Wat ervoor zorgt dat we hier zoveel moeite mee ervaren. Wat geeft aan dat het meer ons gevoel is die alles zo zwaar maakt, dan wat er daadwerkelijk feitelijk gebeurd. En het dus ook zo belangrijk maakt om voor jezelf door te hebben dat het niet de situatie is die het zo zwaar maakt op het moment dat je kwetsbaar opstelt. Maar dat het juist de gevoelens zijn die op dat moment zo sterk naar boven komen.

Het is niet de situatie die alles zo moeilijk maakt. Maar het is jouw gevoel waardoor je de situatie zo zwaar ervaart.

Het grote nadeel is met angst dat deze alleen weggaat op het moment dat we erg vaak hebben herhaald waar we bang voor zijn. Wat betekend dus dat op het moment dat je bang bent om jezelf kwetsbaar op te stellen, vanuit de angst van afwijzing. Dat deze angst alleen zou kunnen verdwijnen als je het toch gaat doen wat je probeert te vermijden. En dit zo vaak mogelijk herhaald tot op het punt dat je er gewend aan begint te raken. Met als gevolg dat het steeds makkelijk wordt om je kwetsbaar op te stellen. Doordat je het vertrouwen er in heb gekregen dat je durft te vertellen wat voor jou belangrijk is. En je dus ook steeds vaker zal merken dat het eigenlijk best wel meevalt hoe kwetsbaar je bent. Doordat je jezelf steeds sterker voelt worden in je eigen mening. En dus hierdoor je minder laat raken als de ander daar het niet mee eens is.

Want gevoel van kwetsbaar zijn geeft aan dat je jezelf ook echt kwetsbaar maakt voor de mening van andere mensen. Wat ontstaat doordat je de mening van andere mensen belangrijk maakt dan die van jezelf. Wat komt met name voor in onze jeugd, doordat we het op die leeftijd het vaak veel belangrijker vinden wat onze ouders, leraren of vrienden van ons vinden. En hoe ouder we worden hoe minder last we hiervan ervaren. Doordat we steeds meer ontdekken wie wij zijn op het moment dat we volwassen worden. Waardoor de mening van andere mensen minder belangrijker wordt dan vroeger. Wat niet wegneemt dat we wel degelijk deze neiging van vroeger kunnen blijven vasthouden. Met als gevolg dat we hierdoor nog steeds de mening van andere mensen belangrijker maken dan die van onszelf.

Hoe overwin je het beste je angst om kwetsbaar op te stellen

Want mag het zo zijn dat je op dit moment in een situatie zit waarbij je niet goed voelt door het gedrag van een ander. Maar je vindt het moeilijk om dit naar de ander te communiceren. Of je heb juist iets heel zwaars meegemaakt in je leven waarvan je de sterke behoefte ervaart om hier met iemand anders over te praten. Alleen vindt je dit heel lastig door je het moeilijk vindt om in te schatten of de ander hier wel voor openstaat om over te praten. Dan is vooral belangrijk om voor jezelf te beginnen met waar te nemen welke gedachtes je hierdoor heb gekregen. Met name doordat we als mens snel aan alles een interpretatie kunnen geven dat het een te zwaar onderwerp is om over te praten. En we dus de ander hier niet mee willen lastigvallen.

Waarbij het dan goed mogelijk is dat dit voor de ander nog wel meevalt, maar dat er een goede kans bestaat dat het voor jou een te zwaar onderwerp is om hierover te praten. Want met name op het moment dat we door een situatie heftige gevoelen ervaren kunnen we er veel moeite mee hebben hoe we hiermee om moeten gaan. En hoe we dit naar andere mensen communiceren op een manier die voor jou klopt. Wat geeft aan dat op het moment dat je niet durft om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dat er goede kans bestaat dat je niet eens zo zeer bang bent voor de mening van een ander. Maar dat je juist bang bent voor je eigen gevoel. Doordat de kans bestaat dat op het moment dat jij met iemand anders gaat praten. Hierdoor opeens alle sterke heftige negatieve gevoelens naar boven kunnen komen.

Alles wat je niet oppakt, kan je ook niet loslaten.

Wat maakt het dan ook zo belangrijk om vooral voor jezelf te gaan waar te nemen of je nu bang bent voor afwijzing. Of dat je nu juist de angst voelt voor je eigen gevoel die je liever niet wilt zien. Want op het moment dat je met iemand in gesprek gaat kan je deze hierdoor niet meer vermijden. Wat is belangrijk dat je dit doet. Doordat dit ervoor zorgt dat je hierdoor het negatieve gevoel gaat verwerken. Want alles wat je niet oppakt kan je ook niet loslaten. Wat maakt het dus belangrijk dat je het toch gaat doen waar je zo bang voor bent. Het is niet leuk om het gesprek te beginnen, maar het is soms wel nodig om het goed te verwerken. Doordat je het anders de rest van je leven dit negatieve gevoel met je meedraagt. Juist door steeds weer opnieuw jezelf kwetsbaar op te stellen. Zal dit er juist voor zorgen dat je je hierdoor je angst overwint om je echte zelf te laten zien.

Belangrijkste tips van dit artikel

  •  Op het moment dat je veel negatieve ervaringen heb gehad met het aangeven van jouw mening. Kan dit er snel voor zorgen dat we een sterk angst voor afwijzing gaan ontwikkelen. Terwijl deze angst vaak niet nodig is doordat het goed mogelijk is dat dit niet gebeurd.
  • Een andere reden dat we moeite kunnen ervaren om kwetsbaar op te stellen. Komt doordat we het juist zelf heel moeilijk vinden om met ons gevoel te zijn. Waardoor we deze liever vermijden, dan dat we hierover met iemand anders over praten.
  • Wat maakt het belangrijk om voor op ontdekking te gaan wat nu precies de reden is dat je niet durft om jezelf kwetsbaar op te stellen. Want pas als je echt duidelijk weet wat het probleem, kan je ook dan pas hiermee echt aan de slag gaan.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter