Bang om fouten te maken

25/07/2020

bang om fouten te maken

Bang om fouten te maken kan snel een probleem worden op het moment dat deze angst niet meer weggaat. Met als gevolg dat we door deze angst continue spanning in ons lichaam ervaren die ervoor zorgt dat we het leven als erg zwaar ervaren. En we dus snel gaan denken, ik ben bang om fouten te maken en hoe kom ik van deze angst af. Mag jij dus merken dat je hier heel veel last van ervaart. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van ik ben bang om fouten te maken

Op het moment dat we met iets bezig zijn wat voor ons heel belangrijk is. Kan het hierbij snel voorkomen dat we bang worden om fouten te maken. Wat geeft aan dat we in ons hoofd hebben bedacht welk resultaat we graag zouden willen bereiken. Waardoor de angst ontstaat dat dit resultaat ons kan worden afgenomen, op het moment dat het verkeerd gaat. Met als gevolg dat we extra veel energie besteden om alles zo goed mogelijk te doen. Waarbij als dit dan ook is gelukt we met het resultaat de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn. Op zich is hier niets mis mee zolang je dan daarna weer een periode van rust ervaart. Wat betekend dat het echt een probleem kan worden op het moment dat je niet meer met dit gedrag kan stoppen. En je dus hierdoor blijvende last ervaart van bang om fouten te maken door de mogelijk gevolgen.

Wil je geen fouten maken omdat je het leuk vindt om iets goeds neer te zetten. Of maak je juist jezelf helemaal kapot doordat je bang bent voor de negatieve gevolgen?

Met name doordat we als mens erg veel behoefte hebben aan afwisseling. Want mag jij je nooit uitgedaagd voelen, dan ervaar je leven snel als erg saai. Terwijl op het moment dat je te veel uitdagingen hebt, je hierdoor erg moe kan gaan voelen doordat alles net iets te zwaar wordt dan dat jij kan hebben. Wat geeft aan dat we als mens een sterke behoefte ervaren voor een goed balans tussen uitdaging en rust. Waarbij natuurlijk dit balans per persoon erg kan verschillen. En het dus ook vooral belangrijk is dat je voor jezelf waarneemt waar jij je goed bij voelt. Met name omdat het goed kan voorkomen dat je het balans van andere mensen overneemt wat niet bij jou past. Met als gevolg dat je daardoor juist niet goed gaat voelen.

Hoe het komt dat we in onze angst om fouten te maken kunnen blijven zitten

Helaas kan angst ervoor zorgen dat we hierdoor niet meer de rust nemen die we nodig hebben. Vanuit de angst dat als we niet steeds continue geconcentreerd blijven op wat we doen. Hierdoor de kans bestaat dat het alsnog fout gaat, met als gevolg dat we niet meer durven een moment voor onszelf te nemen om tot rust te komen. Het probleem wat hierdoor snel ontstaat is dat je ontzettend last gaat krijgen van stressklachten. Doordat stress eigenlijk niets anders is dan langdurige angst die niet meer weggaat. Met als gevolg dat je continue spanning in je lichaam voelt van deze angst. Waardoor je steeds meer vermoeid raakt tot op het punt dat je een burn-out krijgt. Wat geeft dus ook aan hoe belangrijk het is om juist je angst te overwinnen om fouten te maken.

Alles wat we niet leuk vinden, maar toch blijven doen. Komt vaak doordat het ons ook iets oplevert wat we niet willen kwijtraken.

Het probleem wat zo snel voorkomt is dat we erg veel voldoening halen uit de angst om fouten maken. Doordat dit er steeds voor zorgt dat we opletten dat er niets fout gaat. Met als gevolg dat we altijd het resultaat weten te behalen die we zo graag wilde. Waarbij dus het gevoel wat we hierdoor krijgen op het moment dat we dit resultaat weten te behalen, ons het idee geeft dat we erg goed bezig zijn. Dat het dus waard is geweest dat we ons zo gestrest hebben gevoelt om fouten te maken. Tot op het punt dat je dit zo vaak achter elkaar herhaald. Dat de voldoening die dit resultaat geeft niet meer voldoende is in vergelijking met de sterke vermoeidheid die hierdoor ontstaat.

Met als gevolg dat we er steeds meer er achter komen dat de angst om fouten te maken alleen maar tegen je werkt. Maar het helaas wel lastig is om met dit te stoppen doordat het zoveel voldoening geeft. Met name doordat we op deze manier ook zoveel kunnen vermijden wat we liever niet bij onszelf willen zien. Zodat we bijvoorbeeld niet worden afgewezen door andere mensen. En we hierdoor ook snel een goed gevoel van eigenwaarde ontwikkelen door de goede die we weten te behalen. Vanuit het idee dat we alleen maar wat voorstellen op het moment dat het lukt om dit te behalen.

Wat het nu over jou zegt dat je bang bent om fouten te maken

Angst heeft altijd een oorsprong waar het vandaan komt. Want er is altijd een reden dat je bang voelt, want mag er niets aan de hand zijn dan zou je ook nergens bang over voelen. Wat geeft aan dat op het moment dat je dus angst ervaart om fouten te maken. Dat er een goede kans bestaat dat je iets in het verleden heb meegemaakt waardoor dit is ontstaan. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je in het verleden grootte problemen heb meegemaakt die je nu wilt voorkomen. Of dat je erg door iemand in het verleden bent afgewezen op het feit dat je een fout maakte. Met als gevolg dat hierdoor het gedrag is ontstaan dat dat we geen fouten meer durven te maken. Met in hoop op deze manier te voorkomen wat in het verleden is gebeurd.

Angst is er altijd opgericht om pijn te voorkomen. Wat leidt snel tot de vraag, welke pijn wil je voorkomen door geen fouten te maken?

Wat maakt het zo belangrijk om echt weer voor jezelf waar te nemen wat nu precies de kern is dat je zo bang bent geworden om fouten te maken. Met name doordat het goed mogelijk is dat we het niet van onszelf doorhebben. Met als gevolg dat het hierdoor erg lastig kan worden om dit gedrag te veranderen. Wat maakt het nog extra lastig dat het ons ook nog erg veel oplevert, doordat we hierdoor fouten maken. Maar dit wel ten koste van onszelf gaat doordat we ons hierdoor erg slecht gaan voelen.

Wat maakt het ook zo belangrijk om te realiseren dat angst er altijd opgericht is om ons in leven te houden. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij hoogtevrees, waarbij dit ervoor zorgt dat we hoge plekken gaan vermijden zodat we hier niet vanaf vallen en doodgaan. En angst dus eigenlijk vooral een systeem is die bedoeld is om ons in leven te houden. Alleen is het in dit geval met de angst om fouten te maken een verkeerde richting opgegaan. Met als gevolg dat het meer last geeft dat dat het ons iets oplevert. Wat maakt het belangrijk om te realiseren dat de angst die je voelt, bedoelt is om je te helpen. Maar helaas hierdoor alleen maar tegen je is gaan werken. Waarbij op het moment dat we echt van binnen realiseren dat we niet meer in gevaar zijn, ook dan pas deze angst kan verdwijnen. Door volledig te accepteren dat het niet erg is je een fout maakt.

Hoe kan je het beste je angst overwinnen om fouten te maken

Wat je dus wilt doen als eerste stap is echt voor jezelf te bepalen wat er nu precies zou kunnen gebeuren als je fout maakt. Waarbij het belangrijk is om ook echt voor jezelf eerlijk te zijn of jou gedachtes hierover kloppen. Met name doordat we de gevolgen van een fout in ons hoofd vaak veel erger maken dan wat er in de realiteit zou kunnen gebeuren. Waarbij het dan al erg goed wilt helpen om juist eerlijk met jezelf te worden dat het maken van fout eigenlijk best wel meevalt.

In ons hoofd kunnen we de gevolgen altijd erger maken dan het in de realiteit is. Waardoor we de gevolgen van wat er kan gebeuren door een fout maken vaak veel erger maken.

Mag het zo zijn dat de gevolgen van het maken fout toch erg negatieve gevolgen heeft. Dat je dus bepaald hebt dat het absoluut goed moet gaan. Dan wilt het erg goed helpen om voor jezelf duidelijk een planning te maken over wanneer je hieraan tijd besteed wat niet fout mag gaan. Maar dan meteen daarna tijd voor jezelf inplant om weer een rust moment te hebben. Waarbij je dan deze tijd goed kan gebruiken om te reflecteren waar deze angst door is ontstaan. En wat jij zou kunnen doen om de volgende keer ditzelfde uit te voeren vanuit meer rust. Waarbij je zal merken dat je nog steeds goed alles kan uitvoeren. Maar je niet meer daarna zo ontzettend slecht of uitgeput voelt.

In de meeste gevallen verdwijnt angst op het moment dat je iets erg vaak heb herhaald. Waardoor je het vertrouwen in jezelf krijgt dat het altijd goed zal gaan. En het dus ook niet meer nodig is om je bang te voelen. Wat geeft aan dat op het moment dat je al voor een lange tijd bang voelt om fouten te maken. Dat er schijnbaar een reden is die ervoor zorgt dat je steeds maar niet het zelfvertrouwen in jezelf krijgt dat alles goed komt. Wat maakt het belangrijk om nu juist voor jezelf te gaan ontdekken wat deze reden mogelijk zou kunnen zijn. Waarbij je zal merken dat als je deze ontdekt en aan deze gaat werken. Je ook echt de angst om fouten te maken gaat overwinnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Er is niets mis mee als je de motivatie voelt om iets echt goed mooi te willen volbrengen. Het wordt alleen een nadeel als dit overslaat naar een angst om fouten te maken die niet meer weggaat. Waardoor je meer de nadruk gaat leggen op het negatieve dan op wat je nu juist zo leuk hieraan vond.
  • Angst is er altijd opgericht om ons veilig te houden. Waarbij dit helaas kan doorslaan in gedrag dat we hierdoor gaan proberen fouten te vermijden. Met als gevolg dat we continue de spanning ervaren dat we moeten opletten. Wat leidt uiteindelijk tot een ontzettende vermoeidheid.
  • Wat maakt het belangrijk om juist voor jezelf waar te nemen in hoeverre het nu eigenlijk echt erg is om fouten te maken. En op welke manier je alles vanuit veel meer rust kan uitvoeren.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter