De stress van overal wat achter zoeken

19/07/2020

overal wat achter zoeken

Overal wat achter zoeken is een neiging die we snel krijgen op het moment dat we het vertrouwen in een situatie zijn kwijtgeraakt. Met als gevolg dat we steeds veel spanning en stress ervaren over alle mogelijkheden over wat er nu precies om ons heen gebeurd. Met als nadeel dat we hierdoor voor onszelf alleen maar zwaarder maken. Mag jij dus last ervaren van de stress van overal wat achter zoeken. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Overal wat achter zoeken terwijl er niets aan de hand is

Op het moment dat er in ons leven veel gebeurd wat we niet kunnen verklaren. Kan het hierdoor snel voorkomen dat we ons erg onrustig gaan voelen. Doordat we als mens toch een sterk behoefte ervaren aan duidelijkheid. Zodat we op deze manier tenminste de rust ervaren over wat er om ons heen gebeurd. Het nadeel is alleen dat we bij veel situaties te weinig informatie hebben om een goed oordeel te hebben over wat er gebeurd. Met als gevolg dat we veel vanuit onze gedachtes overal wat achter zoeken. Vanuit de behoefte om op deze manier een duidelijker idee te krijgen wat er nu allemaal om ons heen gebeurd.

Gedachtes kunnen alles altijd veel erger maken dan het is. Wat leidt snel tot de vraag: Alles wat jij denkt wat gebeurd, is dat ook echt zo?

Het nadeel is alleen dat de neiging om overal wat achter te zoeken snel tegen je kan werken. Doordat je hierdoor zo sterk alles een interpretatie geeft van wat de reden zou kunnen zijn. Dat je hierdoor jezelf helemaal gek kan maken met wat nu wel of niet waar is. Met als gevolg dat we veel kunnen piekeren en nadenken over mogelijkheden. Tot op het punt dat we onszelf helemaal kwijtraken in onze gedachtes, waardoor we hier alleen maar erger wordt. Wat wordt helemaal lastig op het moment dat je hierdoor jezelf helemaal gek kan maken vanuit een gevoel van angst. Waarbij we dus proberen onze angst te overwinnen door overal wat achter te zoeken. Waarbij we dan hopen dat als we het antwoord hebben gevonden. Dat we dan pas weer tot rust kunnen komen.

Waar ben je nu eigenlijk echt naar opzoek

Het bijzondere is dat we als mens de neiging hebben dat op het moment dat we veel angst voelen. We dit eerder liever oplossen met oplossingen van buitenaf. Dan dat we juist bij onszelf gaan waarnemen wat er nu precies van binnen plaatsvindt. Want mag jij bij jezelf merken dat je vaak de neiging hebt om overal wat achter te zoeken. Dat geeft dit aan dat je op dat moment erg wantrouwig naar de wereld kijkt. En we er dus vanuit gaan dat de situaties die op dit moment in ons leven plaatsvindt niet veilig is. Doordat alles misschien wel veilig lijkt te zijn, maar is dat ook echt zo! Met als gevolg dat je erg veel stress kan ervaren door de spanning van steeds alles te wantrouwen.

Met als gevolg dat we hierdoor de neiging kunnen krijgen om al het gedrag van andere mensen te wantrouwen. Vanuit het idee dat je twijfelt of het bijvoorbeeld wel zo goed is bedoeld wat een ander jou wilt geven. Doordat je sterk met de gedachte kan zitten dat iemand anders jou alleen helpt als de ander het ook wat oplevert. Met als gevolg dat elke keer als iemand dan wat aardigs voor jou doet, je het erg moeilijk vindt om dit aan te nemen. En je het hierdoor eerder gaat zien dat de andere verkeerde bedoelingen heeft, dan dat het juist aardig is bedoelt.

Het wordt moeilijk om je met andere mensen te verbinden op het moment dat je van tevoren al bedenkt dat alles wat ze doen vanuit een verkeerde intentie komt.

Met als gevolg dat je hierdoor je leven erg negatief kan gaan waarnemen. Doordat elke keer als een ander aardig tegen jou doet. Je meteen in de twijfel kan schieten wat deze van jou wil op een vervelende manier. Waardoor je alles als erg negatief gaat waarnemen. Wat ontstaat met name op het moment dat je in het verleden vervelende ervaringen heb gehad met andere mensen. Waarbij je bang bent dat dit weer gaat gebeuren. Met als gevolg dat je door deze angst steeds weer opnieuw de pijn probeert te voorkomen. Door heel erg overal iets achter te zoeken wat de intenties zou kunnen zijn van de ander. Doordat we niet weer dezelfde fout willen maken.

Hoe de neiging ontstaat om overal wat achter te zoeken

Want wat je vaak ziet gebeuren is dat we over het algemeen in het begin van ons leven veel vertrouwen hebben in andere mensen. Waarbij we pas de neiging krijgen om overal wat achter te zoeken op het moment dat ons vertrouwen kapot is gegaan. Wat zie bijvoorbeeld heel mooi terug in een relatie. Waarbij je op het begin alles fijn verloopt en je alle vertrouwen hebt in je partner dat deze niet vreemd gaat. Tot op het moment dat dit dan toch gebeurd. Met als gevolg dat als jullie er dan toch voor kiezen om met deze relatie verder te gaan. Maar je nog niet het vertrouwen in de relatie terug heb gevonden. Dat het hierdoor goed kan voorkomen dat je steeds overal wat achter zoekt bij wat je partner doet. Vanuit de angst dat deze weer vreemd gaat.

Op het moment dat we pijn ervaren, is dit ook meteen het moment dat onze angst ontstaat dat het weer kan gebeuren. Die je vervolgens je hele leven kan meedragen.

Waarbij je dus ziet gebeuren dat op het moment dat we ons vertrouwen kwijtraken. Dit ervoor zorgt dat we veel meer angst ervaren over mogelijkheden, waarvan we hiervoor dachten dat deze zeker niet zouden gebeuren. Met op het moment dat het dan toch gebeurd, we op dat moment onszelf doodschrikken over de situatie. En we hierdoor de neiging ontwikkelen om met veel minder vertrouwen naar de wereld te kijken, door overal wat achter te zoeken. Het nadeel hiervan is dat we hierdoor continue angst en spanning in ons lichaam ervaren. Wat uiteindelijk zorgt voor veel stress. Doordat je nooit in alle rust van je leven kan genieten, omdat er mogelijk altijd wel iets is wat mis kan gaan.

Hoe kom je het beste van je stress af van overal wat achter te zoeken

Want stress ontstaat vaak doordat we voor een te lange tijd spanning in ons lichaam ervaren. Waarbij we vaak deze spanning bij onszelf creëren door overal bang voor te zijn. Doordat we niet meer het zelfvertrouwen ervaren dat alles goed komt. Met als gevolg dat we hierdoor erg veel argwaan kunnen krijgen over wat er om ons heen plaatsvindt. En we dus dit proberen op te lossen door overal wat achter te zoeken. Met in de hoop dat we hierdoor meer duidelijkheid krijgen wat er nu precies plaatsvindt. En we hierdoor hopelijk weer de bevestiging krijgen dat alles om ons heen goed en veilig is. Waardoor we onze spanning kunnen laten gaan.

Als mens zijn we altijd opzoek naar rust. Waarbij we dan hopen dat we deze vinden door bevestiging te zoeken die ons dit geeft.

Het nadeel is dat we vanuit onze gedachtes alles zo sterk een interpretatie kunnen geven. Dat zelfs op het moment dat alles veilig en goed om ons heen is. Dat we dan nog steeds vanuit onze gedachte kunnen bedenken dat het niet zo is. Met als gevolg dat we onszelf onnodig gespannen en gestrest maken. Waarbij het overal wat achter te zoeken juist ervoor zorgt dat we ons leven alleen maar hierdoor zwaarder maken. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om voor jezelf als eerste stap te beginnen met waar te nemen in hoeverre alles wat jij ergens achter zoekt ook echt nut heeft.

Want het gedrag om overal wat achter te zoeken zal zeker aanvoelen als iets wat jou erg helpt. Maar in de meeste gevallen gaat het juist tegen je werken. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om juist van een afstand waar te gaan nemen in hoeverre dit gedrag je echt helpt of juist tegenhoudt. Met als volgende stap dat je gaat oefenen meer afstand te nemen van deze neiging om overal wat achter te zoeken. Door weer te proberen het vertrouwen te krijgen in de situatie. En dat het dus niet meer nodig is om jezelf helemaal gek te maken met mogelijkheden die ontstaan vanuit angst. Waardoor je weer de rust bij jezelf zal terug vinden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we in het verleden iets pijnlijks hebben meegemaakt. Kan het hierdoor snel voorkomen dat we veel argwaan krijgen tegen een situatie die hierop lijkt. Met als gevolg dat we snel achter goede bedoeling iets negatiefs zoeken.
  • In de meeste gevallen als we niet kunnen verklaren waarom iets gebeurd. Kunnen we onszelf hierdoor snel onrustig voelen wat reden hiervan zou kunnen zijn. Met als gevolg dat we hierdoor de neiging ontwikkelen om overal wat achter te zoeken. Met in de hoop dat we hiermee onze rust terugkrijgen.
  • Wat maakt het belangrijk om echt voor jezelf waar te gaan nemen in hoeverre het jou nu eigenlijk echt helpt om achter alles wat te zoeken. Met name doordat we hierdoor juist erg negatief kunnen worden over alles om ons heen. Doordat we vanuit angst steeds het ergste verwachten.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter