Denken dat iedereen over je praat

10/01/2021

denken dat iedereen over je praat

Denken dat iedereen over je praat ontstaat wanneer je je ergens erg over schaamt. Als je hebt geprobeerd iets te verstoppen, maar dit toch is ontdekt, heb je al snel het idee dat iedereen praat over wat er fout is gegaan. Er is echter helemaal niets fout met jou, je denkt dit alleen doordat je je druk maakt over de mening van anderen, door een sterk gevoel van groepsdruk. Denk jij dat iedereen over je praat? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van denken dat iedereen over je praat

Op het moment dat er veel om je heen gebeurt wat je niet kan verklaren, en de mensen om je heen opeens vreemde keuzes maken, kan het lijken alsof iedereen over je praat. Je denkt dan misschien dat dit de reden is dat iedereen de keuze heeft gemaakt om anders met jou om te gaan. Ook kan het dat er iets heeft plaatsgevonden waar je je erg over schaamt, waardoor je gedachtes krijgt over wat andere mensen daar van vinden. Je kunt jezelf dan gek maken met de vraag hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Het bijzondere is dat in de meeste gevallen erg meevalt. Vaak maken we situaties in ons hoofd veel erger dan ze eigenlijk zijn. Het gevolg is dat we snel denken dat iedereen over ons praat, terwijl dat eigenlijk wel meevalt.

Wanneer we voor onszelf hebben bedacht waar aan horen te voldoen, kunnen we onszelf gek maken over de vraag wat andere mensen van ons vinden als dit niet lukt.

Vaak proberen we met onze gedachtes te verklaren wat er om ons heen gebeurt. Wanneer iets gebeurt waar we zelf veel moeite mee hebben, proberen we vaak vanuit onze onzekerheid om dit zoveel mogelijk te verbergen. Op het moment dat dit toch naar buiten komt, worden we bang voor wat andere mensen van ons vinden. We kunnen dan paniekgedachtes krijgen zoals de gedachte dat alle mensen over ons praten.

Dit ontstaat vaak vanuit de angst voor afwijzing. Deze angst wordt versterk wanneer je denkt dat je niet door één persoon, maar door een hele groep wordt afgewezen. We krijgen dit soort gedachtes dus vooral wanneer we onderdeel zijn van een groep waar bepaalde regels zijn vastgesteld, waar wij ons niet aan hebben gehouden. We kunnen dan het idee hebben dat de groep zich tegen ons keert.

Je kunt bijvoorbeeld een erge fout hebben gemaakt op je werk, waardoor je denkt dat al jouw collega’s over je praten. Het kan ook dat je door de zenuwen op school een presentatie hebt verpest, waardoor je denkt dat iedereen praat over hoe slecht je het hebt gedaan. Met andere woorden, als je bang bent dat iedereen over je praat, is dat vaak omdat er iets niet goed is gegaan.

Wat het over jou zegt dat je denkt dat iedereen over je praat

Het feit dat je denkt dat iedereen over je praat, geeft dus aan dat je je op dit moment ergens erg onzeker over voelt. Deze onzekerheid ontstaat wanneer je meer bezig bent met wat er van jou wordt verwacht, dan te leven op een manier die voor jou goed voelt. Immers, wanneer je van jezelf alles mag doen vanuit een gevoel die voor jou klopt, zonder oordeel, dan zal het jou niet uitmaken als je een fout maakt. Ook zal je het dan niet erg vinden als andere mensen vinden dat er iets mis is met jou. Je vindt dan je eigen mening over jezelf belangrijker  dan de mening van andere mensen. Wanneer je echter de mening van andere mensen belangrijker maakt dan die van jezelf, zal je je ook meer bezighouden met wat andere mensen van je denken.

Natuurlijk leven we in een maatschappij waarin we afhankelijk zijn van andere mensen. Het is daarom fijn als we op een goede manier met elkaar omgaan. In veel gevallen is het echter mogelijk dat we hier te veel in door gaan. Het gevolg hiervan is dat we onszelf kwijtraken in onze behoefte om gewaardeerd te worden door andere mensen. We houden ons dan meer bezig met hoe andere mensen ons waarderen, dan dat we leven op een manier die voor ons goed voelt.

In hoeverre laat jij je beïnvloeden door de mening van andere mensen en wat maakt dat je dit zo belangrijk vindt?

Wanneer we veel groepsdruk ervaren, vinden we het als mens vaak lastig om bij ons eigen standpunt te blijven. Een voorbeeld hiervan is dat iedereen vindt dat je in God moet geloven, terwijl jij dat niet zo ervaart. Of iedereen vindt dat je op een linkse politieke partij hoort te stemmen, terwijl jij meer voelt bij rechtse politiek.

Wanneer mensen in jouw omgeving een sterke mening hebben over hoe je hoort te leven kan het dat jij hier anders over denkt, maar hier niet voor uit durft te komen. Je kunt dan het idee krijgen dat iedereen over je praat. Dit komt doordat je het idee krijgt dat iedereen op jou neerkijkt vanwege jouw andere mening.

Wat je het beste kan doen als je denkt dat iedereen over je praat

Vaak maken onze gedachten alles erger dan het eigenlijk is. We kunnen onszelf kwijtraken in de fantasie van mogelijkheden. Vaak bedenken we, door een gevoel van angst, de verschrikkelijkste redenen en mogelijkheden. Tot op het punt dat we er overtuigd van zijn dat iedereen de meest verschrikkelijkste dingen achter ons rug over ons zegt. Dit, terwijl de meeste mensen zich meer druk maken over wat jij van hen vindt, dan dat ze zich bezig houden met hun mening over jou.

Gedachtes zijn altijd gericht op het oplossen van problemen. Het wordt alleen een nadeel op het moment dat we problemen bedenken die er niet echt zijn.

Heb je een grote fout hebt gemaakt en ben je bang dat andere mensen praten over hoe stom je bent geweest? Dan is het goed mogelijk dat andere mensen deze fout niet zo erg vinden, omdat ze hier op een stuk mildere manier naar kijken. In de meeste gevallen zijn we namelijk veel strenger over ons eigen fouten, dan die van een ander. Dit geeft aan dat we ons vaak onnodig druk maken over wat ander mensen van ons denken. We ervaren vooral last van gedachtes die te ver zijn doorgegaan, waardoor ze niet meer kloppen met de realiteit. We zijn onszelf dan onnodig kapot aan het maken.

Het is daarom belangrijk om het volgende te beseffen: wat jij denkt dat andere mensen over jou zeggen, vindt bij jouzelf plaats. Het is daarom beter om voor jezelf te oefenen beter om te gaan met negatieve gedachtes, dan er voor proberen te zorgen dat andere mensen niet over jou praten. Hoe milder je naar jezelf wordt, hoe meer je het vertrouwen zult hebben dat jij er helemaal mag zijn zoals jij bent, met alle fouten die je maakt. Je komt dan op een punt in je leven waarop het je niet meer interesseert wat andere mensen over jou denken. Je ervaart dan namelijk het vertrouwen in jezelf dat je het recht hebt om te leven vanuit wat voor jou goed voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer we niet weten waar we aan toe zijn, gaan we onduidelijkheden vaak invullen met onze gedachtes.  De kan is groot dat we hierdoor de meest verschrikkelijke fantasieën bedenken, die niet waar zijn.
  • Wanneer je afhankelijk bent van een groep, kan je gevoelig zijn voor groepsdruk. Dit kan op je werk zijn, binnen je familie, of in het dorp waar je in woont. In zo’n groep kan een sterke groepsmening ontstaan, waarvan je de druk voelt om hieraan te voldoen. Ben jij er open over dat je hier anders over denkt? Dan kan het lijken alsof iedereen over je praat.
  • Maak jij jezelf helemaal gek met de gedachte dat iedereen over je praat? Dan kan het helpen om door te hebben dat dit slechts gedachtes zijn en dat de realiteit vaak erg meevalt. Bovendien, ben jij niet liever jezelf en dat iedereen over je praat, dan dat je steeds jezelf moet verstoppen voor andere mensen?


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter