Innerlijke strijd met jezelf

03/01/2021

innerlijke strijd met jezelf

Een innerlijke strijd met jezelf ontstaat wanneer je erg tegenstrijdige gedachtes en gevoelens ervaart. Het gevolg hiervan is dat je geen keuze kan maken over welke richting je op wilt gaan. Het maken van deze keuze wordt dan steeds zwaarder. Ervaar jij een sterke innerlijke strijd met jezelf en wil je hier graag verder in komen? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van een innerlijke strijd

Het kan goed voorkomen dat je een sterke strijd in jezelf voelt over een belangrijke keuze die je wilt maken. Je gedachtes en gevoelens gaan dan steeds alle kanten op. Het is goed mogelijk dat je elk moment van de dag weer met een ander gevoel en een andere gedachte zit. Dit lijdt ertoe dat je steeds meer verscheurd wordt over wat je wilt doen.

Dit ontstaat op het moment dat je in strijd bent met meerdere gevoelens die je op dit moment ervaart, waarbij je met je gedachtes probeert om tot een oplossing te komen. Het nadeel van te veel nadenken is de het hierdoor helaas vaak alleen maar moeilijker wordt. Je komt dan namelijk met steeds meer mogelijkheden, waardoor de innerlijke strijd die je ervaart alleen maar groter wordt.

Hoe meer keuzes we ervaren, hoe meer we in de strijd met onszelf raken over wat de beste keuze is.

Wanneer je last krijgt van keuzestress, maak je je erg druk over het maken van de juiste keuze. Je hoopt dat als je de juiste keuze hebt gemaakt, je deze druk eindelijk van je af kan zetten. Dit is lastig, wanneer je een sterke innerlijke strijd voelt over wat jij wilt doen.

Wanneer je het heel zwaar hebt, kan je het door alle spanning erg moeilijk vinden om een keuze te maken. Je bent dan namelijk vaak al erg moe van alles. Dit maakt het lastig om nog een helder overzicht te hebben van wat je graag zou doen.

Hoe het komt dat we een innerlijke strijd hebben

Bij een innerlijke strijd vindt vaak het volgende plaats: je ervaart tegenstrijdige gevoelens, waardoor je moeite hebt om een keuze te maken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat wanneer je voor een bepaalde richting kiest, je een gevoel ervaart dat aangeeft dat je dit niet moet doen. Een voorbeeld is dat je je afvraagt of je wilt doorgaan met een relatie. Een ander voorbeeld is dat je moeite ervaart om te stoppen met een slechte gewoonte. In beide gevallen ben je op een moment in je leven terecht gekomen, waar je je niet goed meer bij voelt. Je neemt waar dat het tijd is voor verandering, terwijl je ook de behoefte voelt om je oude leven in stand te houden.

Vaak ervaren we een innerlijke strijd tussen een gevoel van plezieren een gevoel van angst. Het is daarom belangrijk om voor jezelf door te hebben hoe realistisch deze angst eigenlijk is.

We kunnen vaak vast komen te zitten in ons oude leven. Dit gebeurt wanneer deze manier van leven ons veel geeft, waardoor het pijn doet om dit niet meer te hebben. De angst voor deze pijn zorgt ervoor dat we aan onszelf gaan twijfelen. We willen als mens wel een beter leven, maar we willen ook niet opgeven wat we nu hebben bereikt en wat ons plezier geeft. Daar komt ook nog bij dat op het moment dat we ons leven veranderen, we vaak de angst voor het onbekende voelen. We weten dan niet precies welke richting ons leven opgaat en wat we kunnen verwachten. Door deze angst kunnen we veel spanning en stress ervaren over de vraag of we wel de goede keuze hebben gemaakt. Dit leidt tot de innerlijke strijd tussen wat we graag willen in het leven en de angst over wat we hierdoor kwijt kunnen raken.

Met wie ben je nu eigenlijk in gevecht bij een innerlijke strijd?

Het is eigenlijk wel bijzonder dat je een innerlijke strijd kunt ervaren. Normaal, als je ruzie hebt, zijn daar altijd ten minste twee mensen bij betrokken. Je kunt moeilijk een argument hebben met een ander, op het moment dat je alleen bent. Sterker nog, op het moment dat je alleen bent doe je vaak wat voor jou goed voelt, omdat je met niemand rekening hoeft te houden. Vaak is het pas op het moment dat iemand zich stoort aan jouw gedrag, dat je je hierin aangevallen voelt, waardoor je in discussie gaat over wat er is gebeurd. Dit leidt tot de vraag: ‘Met wie ben je nu eigenlijk in de strijd op het moment dat je een innerlijke strijd ervaart?’

Als mens hebben we vaak niet door dat we eigenlijk van binnen meerdere personen zijn. Dit lijkt niet zo en je zou voor gek worden verklaard als je dit op deze manier aan andere mensen zou vertellen. Toch zie je dat we nog best wel een sterk oordeel over onszelf kunnen hebben. Dat geeft aan dat er in jou een persoon is die oordeelt en een persoon die wordt beoordeeld. Zou je van binnen slechts één persoon zijn, dan was er van binnen niemand die een oordeel over je zou hebben. Toch komt dit bij erg veel mensen voor: we kunnen onszelf helemaal kapot maken met negatieve gedachtes vanuit ons oordeel over onszelf.

Wat in jou is nu precies in gevecht met iets in jou?

Je ziet dus, dat we vanuit onze gedachtes hebben bedacht wie we zijn, om hierover vervolgens een oordeel te hebben. Het kan ook zo zijn dat we met meerdere gevoelens zitten die elkaar beoordelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je graag iets wilt doen wat je leuk vindt, maar je ook een sterk gevoel van angst voelt die oordeelt dat je dit beter niet kan doen. Deze twee gevoelens voeren een innerlijke strijd met elkaar over wat de juiste keuze is. Het is goed mogelijk dat je deze innerlijke strijd zowel vanuit je gedachtes als vanuit je gevoel beleeft, waarbij deze elkaar versterken. Het wordt dan steeds moeilijker wordt om uit deze innerlijke strijd te komen.

Wat kan je het beste doen als je een innerlijke strijd ervaart?

Op het moment dat je een innerlijk strijd ervaart, geeft dit dus aan dat je van binnen met tegenstrijdige gedachtes en gevoelens zit. Dit vindt vaak plaats op het moment dat je een keuze moet maken. Er zijn dan vaak veel gedachtes en gevoelens die proberen alles te houden zoals het is, vanuit het idee dat je nu misschien niet gelukkig bent, maar tenminste wel weet waar je aan toe bent. Tegelijkertijd heb je behoefte aan verandering, waarbij je een sterke angst kunt ervaren over wat er allemaal mis kan gaan.

Het feit dat je een innerlijke strijd ervaart, zegt dus eigenlijk dat je niet meer tevreden bent met hoe jouw leven nu verloopt. Het is tijd voor verandering, maar durft hierin geen risico’s te nemen.

We gaan vaak pas een strijd voeren op het moment dat we het ergens niet mee eens zijn. Een innerlijke strijd geeft dus aan dat het tijd is voor verandering.

Wanneer het onduidelijk is wat we willen, ervaren we moeite in het maken van een keuze. Vaak voelen we wel aan wat we graag willen. Echter, op het moment dat er veel gedachtes en gevoelens bij ons van binnen plaatsvinden, wordt het moeilijk om voor onszelf de volgende stap te bepalen. Het nadeel van een innerlijke strijd is dat we onszelf hierdoor kunnen tegenhouden om in actie te komen om het probleem op te lossen. We zijn dan zo in twijfel gebracht over wat we precies willen, dat we lange tijd een innerlijk strijd voeren, voordat we duidelijkheid hebben over wat we echt willen.

Wil je stoppen met de innerlijke strijd in jezelf? Dan is de eerste stap voor jezelf op papier zetten wat er precies bij jou gebeurt. Hierdoor krijg je een veel duidelijker beeld van wat er precies bij jou plaatsvindt. De tweede stap is eerlijk met jezelf zijn over de richting die vanuit je intuïtie als de juiste weg aanvoelt. De derde stap is de knoop voor jezelf doorhakken en hier echt voor gaan. Je zal merken dat als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, je veel minder sterk de innerlijke strijd bij jezelf zal ervaren.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Wanneer we leven op een manier die voor ons niet meer goed voelt, voelen we hierdoor vaak de motivatie om ons leven te veranderen. Dit kan echter tot een innerlijke strijd leiden op het moment dat ons oude leven ons nog veel oplevert. We willen dan aan de ene kant alles behouden en aan de ander kant alles veranderen.
  • Je kan alleen een strijd hebben op het moment dat er twee partijen aanwezig zijn, die het niet met elkaar eens zijn. Het is daarom interessant om voor jezelf waar te nemen welke partijen bij jou van binnen aanwezig zijn.
  • Ervaar jij last van een innerlijke strijd? Gooi dan alles naar buiten. Dit doe je bijvoorbeeld door het op papier te zetten. Dit helpt je om er van een afstand naar te kijken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter