Controle over emoties loslaten wordt erg lastig op het moment dat we veel angst ervaren over ons eigen gedrag. Doordat onze emoties ons gedrag zo sterk kunnen beïnvloeden dat we hiervan schrikken. En dat we er dus achteraf spijt van kunnen krijgen hoe we hebben gereageerd. Het nadeel van controle is dat we hierdoor juist moeilijk wordt om op een goede manier met ons gevoel om te gaan. Mag jij je dus afvragen, hoe kan je het beste controle over emoties loslaten. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…
Inhoudsopgave
- Moeite met controle over emoties loslaten
- Wat betekend nu precies het wordt emotie
- Welk gevoel wil je dus wel of niet volgen
- Hoe kan je dus het best controle over emoties loslaten
- De belangrijkste tips van dit artikel
Moeite met controle over emoties loslaten
Omgaan met emoties wordt door de meeste mensen als nog best wel moeilijk ervaren. Met name doordat het kan voorkomen dat we zo een sterk gevoel hebben dat we daardoor acties ondernemen waar we later spijt van kunnen krijgen. Met als gevolg dat we hierdoor juist gaan proberen om de controle over onze emoties te krijgen. In de hoop dat we op deze manier kunnen voorkomen wat er in het verleden is gebeurd. Het nadeel hiervan is dat we hierdoor ons leven erg zwaar kunnen maken. Doordat we veel energie er in stoppen om onszelf steeds tegen te houden emotioneel te reageren. Wat er ook voor kan zorgen dat we hierdoor ook niet meer ons plezier kunnen uitten. Waardoor we ons afvragen: hoe kan ik mijn controle over emoties loslaten waardoor ik weer meer plezier krijg in het leven.
Op het moment dat je negatieve emoties onder controle wilt krijgen. Ga je dit vaak ook meteen onbewust doen met de positieve.
Want heel vaak vinden we het ook helemaal niet leuk om met negatieve emoties te zitten. Alleen kunnen ze zo sterk zijn dat we ervan schrikken wat deze met ons doen. Wat is natuurlijk ook de reden waarom we juist de neiging kunnen krijgen om steeds meer onze emoties onder controle te willen krijgen. Het nadeel is dat als je geen negatieve emoties meer uit. Dat dit natuurlijk ook gebeurd met de positieve emoties. Met als gevolg dat je leven steeds vlakker wordt. En je jijzelf mogelijke een persoon wordt die steeds meer teruggetrokken raakt in jezelf. Tot op het moment dat je idee krijgt dat je als een soort robot door het leven gaat zonder enige gevoel.
Wat betekend nu precies het wordt emotie
De betekenis van het woord emoties zijn in verschillende talen net iets anders. Maar uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer. Want in het Engels betekend (emotion = energie in motion), of te wel energie in beweging. En in het Latijns wordt het woord gebruikt emorve, wat betekend verstoring. Waarbij er dus vooral wordt aangegeven dat er iets in jouw plaats vind wat er wordt verstoord. En wat je dus ziet bij beide manieren van uitleg over het woord emotie. Is dat dit dus aangeeft dat er een energie bij jouw aanwezig is die jouw in beweging brengt. Want ons gevoel is namelijk een vorm van energie. Want zoals bijvoorbeeld elektriciteit een boormachine kan laten bewegen. Kan ons gevoel ons juist laten bewegen. Doordat we bijvoorbeeld: door ons gevoel heel hard gaan huilen, dat we gaan schelden doordat we boos worden of dat we wegvluchten vanuit angst.
Gevoel is een vorm van energie. Wat geeft aan dat op het moment dat jouw emotie en niet mag zijn. Dat deze energie toch ergens naar toe moet.
Wat geeft dus aan dat ons gevoel erop gericht is om ons in beweging te krijgen. In de meeste gevallen is dit natuurlijk ook wat je wilt om gezond te blijven. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet: bij honger waardoor je gaat eten, moe wordt waardoor je gaat slapen of pijn ervaart waardoor je beter voor jezelf gaat zorgen. Waarbij je dus ziet dat op het moment dat we deze signalen gaan negeren. We hierdoor onszelf steeds slechter gaan voelen. Wat is natuurlijk ook weer een signaal of een vorm van energie die ons wilt aangeven dat het echt tijd word om een beweging te gaan maken naar verandering. Wat is natuurlijk iets wat wij als mens niet altijd willen, doordat we bijvoorbeeld in ons hoofd hebben bedacht dat ons gevoel nu niet uitkomt. Waarbij we dan onszelf gaan dwingen ons gevoel te onderdrukken en het dus op deze manier onder controle willen houden.
Welk gevoel wil je dus wel of niet volgen
Want gevoel maakt het leven natuurlijk af en toe ook erg lastig. Doordat er ook zeker veel gevoelens zijn waar je niet in mee wilt gaan. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij verslaving, waarbij je door dit gevoel alleen maar meer toegeeft aan iets wat je lichaam kapot maakt. Het grote probleem is namelijk dat onze gevoelens signalen zijn van ons lichaam om aan te geven wat we nodig hebben. Alleen zijn we nu in zo een tijd terecht gekomen dat ons gevoel helemaal in de verwarring is geraakt. Want je kan je voorstellen dat vroeger in de oertijd er helemaal niet zoveel suiker in ons voedsel zat, in vergelijking met wat we nu eten. Met als gevolg dat we hierdoor ons lichaam in de verwarring brengen met wat we nodig hebben om gezond te blijven. En het is vooral deze verwarring in ons lichaam die ervoor zorgt dat we niet meer onze gevoelens durven te uitten doordat we er zoveel last van ervaren.
Waarbij het ook nog een belangrijke rol speelt dat we nu in vergelijking met vroeger in een totaal andere maatschappij leven. Want vroeger in de oertijd was het helemaal niet erg als je boos werd. Maar helaas geeft dit wel problemen op je werk als het de bedoeling is dat je professioneel met klanten omgaat. Wat geeft aan dat we dus in onze maatschappij regels van gedrag hebben neergezet over hoe je met elkaar hoort om te gaan. Wat kan natuurlijk nog heel lastig worden op het moment als je ondertussen wel erg sterke gevoelens ervaart die je hierdoor niet mag uiten.
Het is vaak de verwarring van ons gevoel die ervoor zorgt dat we deze onder controle willen houden.
Met als gevolg dat de kans groot is dat je deze energie van je gevoel bij je houdt en zelfs kan versterken. En we dus bijvoorbeeld steeds meer boos kunnen worden omdat je het niet mag uitten. Tot dat het zoveel wordt dat je helemaal knapt en dit in een keer alles eruit gooit. Wat zijn vaak de momenten waar je na afloopt dan weer spijt over voelt. Waardoor we tot de keuze komen om ons emotie nog meer onder controle te willen krijgen. Met als gevolg dat hierdoor eigenlijk weer hetzelfde plaatsvind, wat is weer het opbouwen van je energie van boosheid. Waardoor het goed mogelijk is dat je hierdoor steeds weer opnieuw het moment kan ervaren van sterke ontlading van je boosheid die je nu juist wilde voorkomen.
Hoe kan je dus het best controle over emoties loslaten
Het feit dat je controle wilt hebben over je eigen emoties zegt eigenlijk al heel veel. Wat is namelijk dat we dus schrikken over hoe we onverwachts reageren. Met als gevolg dat we achteraf zo verbaasd over onszelf kunnen zijn waar deze emotie vandaan komt. Dat we hierdoor door de schrik het idee krijgen dat we niet meer de controle hebben over ons eigen lichaam en geest. Met als gevolg dat we deze proberen terug te pakken door sterk ons gevoel te gaan onderdrukken. Het nadeel alleen hiervan is dat dit totaal niet werkt doordat je gevoel van boosheid alleen kan verdwijnen door hier uiting aan te gaan geven. Wat maakt het belangrijk dat als je dus last ervaart van sterke gevoelens. Dat je deze vaker tot uiting laat komen dan normaal. Dan dat je opeens in een keer tot een grote ontlading komt.
Het probleem is dat dit niet voor alle gevoelens werkt, zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij angst. Waarbij als je dus met het gevoel van angst meegaat door van een situatie weg te vluchten, je juist op deze manier de angst in stand houdt. Doordat je vaak pas je angst kan overwinnen door juist wel te gaan doen waar je bang voor bent. Waarbij je erop deze manier steeds meer gewend raakt aan wat je eng vindt. Wat betekend dus dat je als eerste stap wilt waarnemen welk gevoel er nu precies achter je emotie zit. Met als tweede stap te bepalen voor jezelf wat nu de best manier is om dit gevoel op een goede manier tot uiting te laten komen, zodat je geen last van de emotie ervaart.
Pas als jij weet welk negatief gevoelens jou in de weg zitten. Kan je pas bepalen wat je nodig hebt om van deze af te komen.
Want controle is er altijd opgericht om ervoor te zorgen dat we hierdoor ons leven een richting kunnen geven. Wat vaak ontstaat vanuit wat wij hebben bedacht waar wij ons tevreden over voelen. Wat geeft aan dat we dus deze controle willen hebben over ons leven vanuit een gevoel van angst. Waarbij we dus bang zijn voor ons eigen gedrag in de toekomst die we mogelijk niet in de hand hebben. Wat maakt het dus de derde stap om je angst te overwinnen om weer je gevoel te durven laten zien. Waarbij je zal merken dat hoe meer je dit ook echt lukt. De emoties over het algemeen steeds minder sterk naar buiten komen. Doordat je het vaker uit, waardoor de energie hierachter minder sterk wordt. En er dus minder reden is om deze nog onder controle te willen houden.
De belangrijkste tips van dit artikel
- Emoties zijn gevoelens die tot uiting komen waarbij we vaak ervan kunnen schrikken van ons eigen gedrag. Wat geeft aan dat de kans groot is dat je niet door hebt welke gevoelens je op dit moment ervaart. Waardoor je de emotie niet zag aankomen.
- Op moment dat je probeert teveel je emoties onder controle te houden. Zorgt dit er juist voor dat deze gevoelens zicht in jouw gaan versterken. Met als gevolg dat er een moment komt dat deze als een grote ontlading zich in een keer in jou uit.
- De beste manier om dus je controle over je emotie te gaan loslaten is door een sterke verbinding te krijgen met je gevoel. Waardoor je beter kan waarnemen wat er bij jouw plaatsvindt. En dat je dus als volgende stap de angst overwint om deze ook echt te durven uitten.
geen reactie