Zenuwachtig worden van mensen is een gevoel dat ontstaat op het moment dat we nieuwe mensen tegenkomen en we niet zo goed weten hoe we het beste met hen omgaan. Het is de angst, die voortkomt uit onduidelijkheid over waar je aan toe bent, die ervoor zorgt dat je een zenuwachtig gevoel krijgt. Vraag jij je af: Hoe kan ik het beste omgaan met het gevoel zenuwachtig te worden van andere mensen? Lees dan hier het antwoord…
Inhoud
- Hoe het komt dat we zenuwachtig worden van mensen?
- Hoe komt het dat we van tevoren al een bepaald gevoel over iemand hebben?
- Hoe ga je om met mensen van wie je zenuwachtig wordt?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Hoe het komt dat we zenuwachtig worden van mensen?
Ons hele leven zijn we bezig om alles te willen begrijpen. Door dingen te begrijpen, kunnen we vaststellen wat de functie ervan is en wat het voor ons betekent. We hebben dan ook de neiging om alles in deze wereld een stempel te geven. Bijvoorbeeld: dit is een huis, dat is een auto en daar is de buurman. Hierbij vormen we ook snel een mening over een object, situatie of persoon. We besluiten dan al snel of iets of iemand ‘goed’ of ‘slecht’ is. Het bijzondere is dat we dit vaak niet door hebben, maar onbewust doen. Doordat we dit niet bewust doen, hebben we niet door dat dit oordeel ervoor kan zorgen dat we zenuwachtig worden van andere mensen.
Het is heel normaal dat we alles in ons leven een stempel willen geven en over alles een mening willen vormen. Dit geeft namelijk structuur aan ons leven: het vertelt ons hoe de wereld eruitziet en wat we kunnen verwachten. Helaas zorgt het er ook voor dat we vast kunnen komen te zitten in verkeerde beoordelingen. Dit gebeurt wanneer we van tevoren bepalen of we iemand wel of niet kunnen vertrouwen, nog voordat we deze persoon echt goed hebben leren kennen.
Wanneer we door een drukke winkelstraat lopen, vormen we vaak gelijk een mening over iedereen die we tegenkomen. We denken te weten hoe deze mensen zijn en wat voor karakter ze mogelijk hebben. Hierdoor kunnen we ons ook meteen zenuwachtig voelen op het moment dat we iemand tegenkomen die we niet vertrouwen. Dit oordeel maken we op basis van iemands uiterlijk, wat niet altijd iets zegt over hoe iemand echt is.
Brengt iemand die je tegenkomt, maar niet kent, een bepaald gevoel bij jou naar boven? Dan komt dit gevoel vaak vanuit een herinnering aan iemand die op deze persoon lijkt. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat deze persoon ook echt zo is.
Er bestaat een goede kans dat dit eerste oordeel niet klopt met de realiteit. Hoe iemand echt is, weten we pas als we iemand echt leren kennen. Alleen ontnemen we onszelf soms deze kans, doordat we van tevoren al hebben bepaald hoe iemand is.
In de meeste gevallen is onze mening over iemand gebaseerd op het feit dat deze persoon lijkt op iemand uit ons verleden. We hebben de neiging om onze ervaring van vroeger op nieuwe mensen te projecteren. We maken dan de fout om meteen erg veel in te vullen over iemands karakter, terwijl we deze persoon nog helemaal niet kennen. Vervolgens passen wij ons gedrag aan op basis van dit verkeerde beeld, terwijl dit in de meeste gevallen helemaal niet nodig is. Hierdoor voelen we ons onnodig onrustig, of zelfs gestrest.
Hoe komt het dat we van tevoren al een bepaald gevoel over iemand hebben?
Het kan dat je al een mening hebt gevormd over een persoon, nog voordat deze persoon hebt ontmoet, bijvoorbeeld iemand die je kent van een televisieprogramma. Ook kan het dat wanneer je iemand voor de eerste keer ontmoet, je deze persoon liever vermijd, omdat je van hem of haar een negatief gevoel krijgt. Vaak kun je niet verklaren waar dit gevoel vandaan komt.
In veel gevallen zal je intuïtie kloppen, bijvoorbeeld als er iemand op je afkomt die verkeerde bedoelingen heeft. Dit neemt echter niet weg dat er goede kans bestaat dat we onze beoordeling niet maken vanuit onze oprechte intuïtie, maar vanuit onze gedachten. We denken dan van te voren al te weten hoe iemand is. Dit heeft tot gevolg dat we snel een verkeerde beoordelingen maken. Dit zie je bijvoorbeeld bij discriminatie, waarbij iemand wordt beoordeeld op basis van zijn uiterlijk, in plaats van zijn gedrag.
We wijzen soms iemand af, terwijl we nog helemaal niets weten van deze persoon. Dit terwijl het zomaar zou kunnen dat als je deze persoon een kans geeft, een goede vriendschap ontstaat. We ontnemen onszelf deze kans op basis van onze eerste indruk vanuit onze gedachten. Hierbij vergeten we dat onze eerste indruk is gevormd uit wat we in het verleden hebben meegemaakt.
Werd jij bijvoorbeeld vroeger altijd gepest op school? Dan zal je iemand op straat die lijkt op jouw pestkop, meteen met deze pestkop vergelijken. Je neemt deze persoon dan waar als iemand voor wie je moet oppassen en waar je zoveel mogelijk van uit de buurt wilt blijven. De kans bestaat echter dat dit juist wel een heel aardig persoon is.
Kortom, zenuwachtig worden van mensen ontstaat in de meeste gevallen doordat we de persoon vergelijken met iemand van vroeger. We gebruiken dan onze gedachten om een mening te vormen, in plaats van dat we goed vanuit onze intuïtie beoordelen wat iemand echt van ons wil.
Hoe ga je om met mensen van wie je zenuwachtig wordt?
Of we willen of niet, we leven in een wereld waarin we veel met andere mensen omgaan. In de meeste gevallen vinden we dit ook helemaal niet erg, zeker als we goed kunnen opschieten met iedereen om ons heen. Helaas wil het ook wel eens voorkomen dat we mensen tegenkomen met wie we niet kunnen opschieten. Deze mensen geven ons stress, omdat ze iets in ons raken wat ons erg onrustig maakt.
Vaak hebben we de luxe om zo’n persoon te vermijden. Als het om werk of andere verplichtingen gaat, kunnen we deze keuze echter niet altijd maken. Dan zijn we gedwongen om een oplossing te vinden om met ons zenuwachtige gevoel om te gaan. Het kan bijvoorbeeld dat een collega jou herinnert aan jouw strenge ouders en jij je hierdoor onder druk gezet voelt om je best te doen op je werk.
Voel je je op dit moment erg zenuwachtig in het contact met andere mensen? Dan helpt het om na te gaan wat deze persoon nu precies in jou raakt. De kans bestaat namelijk dat je het gedrag of uiterlijk van deze persoon vergelijkt met iemand van vroeger, aan wie je vervelende herinneringen hebt. Vervolgens moet je voor jezelf nagaan in hoeverre jouw oordeel klopt. Ben je bang dat je met deze persoon eenzelfde soort vervelende ervaring zult meemaken? Bedenk dan goed wat de kans is dat dit opnieuw zal plaatsvinden. In de meeste gevallen is deze kans niet groot.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je oordeel klopt, of dat je wel degelijk dezelfde soort ervaring hebt met iemand. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je moeite hebt om met een bepaald type mens om te gaan. Het helpt dan om te bekijken wat hier precies de oorzaak van is, om vervolgens dit patroon te doorbreken. Dit geeft jou zelfvertrouwen, waardoor andere mensen niet meer zo’n negatieve invloed op je hebben. Je zal merken dat je je hierdoor een stuk minder zenuwachtig zal voelen.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Het is belangrijk voor jezelf te realiseren dat jouw waarneming van situaties en personen niet altijd klopt. We schatten mensen vaak verkeerd in, omdat we de neiging hebben om nieuwe mensen te vergelijken met mensen uit ons verleden.
- Het kan dat je vanuit je intuïtie waarneemt dat je iemand beter uit de weg kan gaan. Probeer echter na te gaan of dit idee echt vanuit je intuïtie komt, of vanuit je gedachten. Komt het vanuit je gedachten? Ga dan na of je gedachten wel kloppen.
- Het is interessant om na te gaan waarom een specifiek persoon jou zo zenuwachtig maakt. Ga na wat dit zegt over wie jij bent en waar jij nog aan kunt werken.
geen reactie