Jezelf gek maken in je hoofd: dit gebeurt op het moment dat je in een gespannen situatie zit waar je zo snel mogelijk uit wilt komen. We kunnen onszelf dan helemaal gek maken, omdat we de situatie zo snel mogelijk op willen lossen. Ervaar jij last van jezelf gek maken in je hoofd? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…
Inhoudsopgave
- De last van jezelf gek maken in je hoofd
- De reden dat je jezelf zo gek kan maken
- Hoe je het beste kan stoppen met jezelf gek maken
- Belangrijkste tips van dit artikel
De last van jezelf gek maken in je hoofd
Op het moment dat er veel gebeurt in ons leven, kunnen we onszelf helemaal gek maken met allerlei gedachtes. We hopen op deze manier tot een oplossing te komen. We denken dat als we een oplossing vinden voor ons probleem, we ons niet meer gek hoeven te maken. Het is echter goed mogelijk dat er nu iets speelt wat moeilijk op te lossen is. We maken onszelf dan gek, zonder resultaat. Hierdoor vragen we onszelf steeds meer af: ‘Ik ervaar veel last van mezelf gek maken in mijn hoofd, hoe kom ik hier vanaf?’
Wat men vaak vergeet is dat gedachtes meestal een uiting zijn van je gevoel. Ervaar jij bijvoorbeeld veel angst? Dan ga je hierdoor al snel bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Je kunt jezelf dan helemaal gek maken met fantasieën over mogelijke negatieve gevolgen van een situatie. Als de situatie waar je zo bang voor was eenmaal voorbij is, realiseer je vaak dat het eigenlijk allemaal wel meeviel. Je hebt jezelf dus voor niets zo gek gemaakt.
Vaak kunnen we onszelf helemaal gek maken vanuit onze angst voor wat er allemaal kan gebeuren. Achteraf blijkt het dan vaak wel mee te vallen. Het was dan dus nergens voor nodig om je zorgen te maken.
Wanneer we een negatief gevoel ervaren, willen we hier vaak zo snel mogelijk vanaf. We gaan daarom voor onszelf bedenken hoe we dat kunnen bereiken. Stel, je staat op een treinstation en je moet heel nodig naar het toilet. Je ziet dat het razend druk is. Je gaat dan nadenken waar het dichtstbijzijnde toilet is op dit treinstation en hoe je daar zo snel mogelijk kan komen. Wanneer je niet naar het toilet zou hoeven, zou het waarschijnlijk helemaal niet bij jou opkomen na te denken over waar het dichtstbijzijnde toilet is.
Uit dit voorbeeld komt naar voren, dat we pas na gaan denken over een oplossing op het moment dat we een gevoel ervaren dat we vervelend vinden en waar druk op zit. We hopen op deze manier zo snel mogelijk van dit vervellende gevoel af te komen. Dat is handig op het moment dat je naar het toilet moet, en je hiervoor een makkelijke oplossing kunt vinden. Helaas is het bij veel problemen niet direct mogelijk een oplossing te vinden. In dat geval kan piekeren over een oplossing ervoor zorgen dat je gek van jezelf wordt.
De reden dat je jezelf zo gek kan maken
Stress komt vaak voort uit een langdurig gevoel van spanning. Door deze spanning ervaren we druk. We willen dan zo snel mogelijk iets aan die druk doen. Wanneer je bijvoorbeeld een deadline hebt, sta je onder spanning om de opdracht op tijd af te krijgen. Hierbij kan je jezelf gek maken over de vraag: ‘Wat kan ik doen om deze opdracht zo snel mogelijk af te krijgen?’ Je gaat hard werken en maakt jezelf gek met gedachtes over hoe je dit tempo kan volhouden. Hierdoor wordt de spanning steeds zwaarder.
Blijf je piekeren over hoe je een bepaalt resultaat kunt halen, terwijl je al aanvoelt dat dit niet gaat lukken? Dan kun je jezelf helemaal gek maken. We hebben namelijk veel moeite om aan onszelf toe te geven dat iets niet gaat lukken. Wanneer jij hebt bedacht dat je absoluut een bepaald resultaat moet halen, kun je daarom in een innerlijk conflict terecht komen. Je voelt dan al aan dat het niet gaat lukken, maar blijft streng jezelf toespreken dat het toch echt moet gebeuren.
Hoe sterker het innerlijk conflict over de keuzes die we moeten maken, hoe meer we onszelf gek kunnen maken over wat nu precies de juiste keuze is.
Wanneer je eigen behoeftes in conflict zijn met de resultaten die je wilt behalen, kunnen we onszelf helemaal gek maken met de twijfel over wat we moeten doen. Zeker wanneer we het behalen van een bepaald resultaat als een absolute verplichting hebben neergezet. We voelen bijvoorbeeld wel aan dat we rust nodig hebben, maar gunnen onszelf dit niet totdat we het resultaat hebben behaald. Hierdoor gaan we sterk over onze eigen grenzen heen. We vinden het resultaat belangrijker en geven dit prioriteit boven voor onszelf zorgen.
Hoe je het beste kan stoppen met jezelf gek maken
De meeste mensen vinden het moeilijk om rust te nemen, ook wanneer er heftige problemen in hun leven spelen. Ze hebben het idee dat ze past rust hebben verdiend als alles weer goed is. Dit is één van de redenen dat we moeite hebben met stoppen onszelf gek te maken.
Wanneer je al probeert om rust te nemen, bijvoorbeeld door op de bank te gaan zitten, kom je vaak niet echt tot rust. Je gat op de bank dan verder nadenken over een oplossing voor jouw probleem. Dit geeft aan, dat alleen jezelf de tijd te geven vaker rust te nemen niet voldoende is. Je gaat in je hoofd dan gewoon verder met jezelf gek maken.
Ervaar jij veel last van jezelf gek maken in je hoofd? Dan is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen dat dit ook echt iets is wat in je hoofd gebeurt. Dit kun je vaak niet oplossen door in de echte wereld keihard te werken. De kans is namelijk groot dat hier ook een sterk gevoel van spanning achter zit. Hierbij maakt het niet uit wat je doet, of hoe hard je werkt, het gevoel van spanning blijft aanwezig.
Vaak maken we onszelf gek doordat we besloten hebben een verplichting op ons te nemen. Hierdoor voelen we ons verplicht om iets te doen, terwijl we tegelijkertijd realiseren dat dit helemaal niet goed bij ons past.
Maak je jezelf helemaal gek in je hoofd? Dan is de eerste stap voor jezelf oefenen om je eigen gedachtes niet al te serieus te nemen. Waarschijnlijk zit er achter je gedachtes een gevoel van angst, die alles erger maakt dan het eigenlijk is. Laat je gedachtes aanwezig zijn voor wat ze zijn, zonder daar een oordeel over te hebben. Probeer waar te nemen vanuit welk gevoel je gedachten komen. Zo kun je voor jezelf bepalen waarom deze gedachtes ontstaan.
De volgende stap is voor jezelf oefenen meer comfortabel te worden met het mogelijke gevoel van angst dat onder je gedachtes zit. Door je gevoelens te verwerken kun je je angsten overwinnen. Je zult dan merken dat je veel makkelijker stopt met jezelf gek maken in je hoofd.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Voel je erg veel spanning door stress? Dan kun je jezelf helemaal gek maken om maar van dit gevoel af te komen. Het gevolg hiervan is echter dat je het vaak alleen maar nog erger maakt.
- Wanneer we onszelf gek maken in ons hoofd, zitten we vaak in een innerlijk conflict. We piekeren dan tussen twee keuzes die allebei erg belangrijk voelen. Hoe langer dit conflict aanhoudt, hoe gekker we onszelf beginnen te voelen. Dit komt doordat we steeds geen keuze kunnen maken.
- Merk jij dat je helemaal gek wordt van je gedachtes? Dan is het belangrijk dat je bewust waarneemt welk gevoel jou precies gek maakt. Oefen voor jezelf om met dit gevoel te zijn, zonder er iets mee te doen. Probeer niet om het gevoel te onderdrukken door te bedenken hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt. Geef in plaats daarvan jezelf de kans om dit gevoel te verwerken.
geen reactie