Werkt hoop tegen depressie?

03/04/2022

Werkt hoop tegen depressie

Werkt hoop tegen depressie en op welke manier kan je dit toepassen. In dit artikel leg ik uit waarom hoop belangrijk is als je een depressie wilt verslaan. Het is lastig om goed uit een depressie te komen. Dit maakt het waardevol om alle hulpmiddelen te gebruiken die er bestaan. Vraag jij je af, werkt hoop tegen depressie, hoe kan je dit precies toepassen, dan kan het volgende artikel jou hier goed mee helpen…

Bekijk nu de video over hoe hoop jou helpt om een depressie te verslaan!

Werkt hoop tegen depressie en hoe pas je dit toe

Depressie is nooit leuk, vermijden we het liefst, dit is lastig als je niet weet hoe? Er zijn vele oorzaken waardoor een depressie kan ontstaan. Het is mogelijk dat er iets biologisch niet goed bij jou verloopt, je hierdoor een tekort ervaart aan gelukshormonen. Of dat jezelf helemaal kwijtraakt in negatieve gedachtes, waardoor jezelf in een depressie denkt, doordat alles een aanleiding wordt om negatief over te zijn.

In een depressie zitten is zonde van je leven! We leven erg kort, de weken vliegen zo voorbij, als we deze tijd dan ook nog besteden aan negativiteit, dan gooi je veel tijd weg waarin je gelukkig zou kunnen zijn. Alles wat jou uiteindelijk in dit leven wordt gegeven is tijd. Zou je ongeveer 80 jaar oud worden, dan heb je dus 80 jaar de tijd om er iets moois te maken.

Zelfs al ben je nu 40 jaar oud en ben je altijd depressief geweest. Dan heb je nog steeds 40 jaar over die je kan besteden aan plezier. Pak deze kans, hoe zonde zou het zijn om de tweede helft van je leven weg te gooien aan negativiteit.

Het is lastig om uit een depressie te komen, wel mogelijk! Een van de hulpmiddelen die je hierbij kan gebruiken is hoop. Op welke manier je ook een depressie wilt verslaan, hoop versterkt de kans op slagen. Hoe? Het blijkt uit onderzoek dat hoop de biologische stofjes in je lichaam veranderd, waardoor het makkelijker wordt om positief te blijven. Zelfs als zou je op dit moment nog steeds in een zware situatie zitten, zolang je de hoop bewaart dat alles goedkomt, voelt alles toch iets makkelijker om het vol te houden.

Zolang je de hoop bewaart dat het in de toekomst beter wordt, blijf je op een positieve manier nadenken, voel je weerbaarder tegen negatieve gevoelens. Hoop versterkt serotonine en verminder stress, dit maakt je weerbaarder in moeilijke situaties.

Je autonoom zenuwstelsel die verantwoordelijk is voor ademhalen, bloedcirculatie en spijsvertering. Is beïnvloedbaar door een positieve instelling. Hoop werkt goed om je cortisol productie te verminderen, ontspant je maag, je hart en je longen. Waardoor je innerlijke biologische systemen zijn in rust zijn, niet verkrampt en gespannen. Mooi onderzoek geeft aan dat hoop zelfs pijn kan verminderen door het niveau van endorfine te verhogen. Wat er ook gebeurd, blijf altijd de hoop bewaren dat alles goed komt.

Deze tips helpen om een depressie te verslaan

1. Ga vaker sporten dan dat je stilzit met negatieve gedachtes

In plaats van dat je steeds thuis zit met een depressie, is het waardevol om naar buiten te gaan, liefst buiten te sporten. Sporten verandert veel in je lichaam op een positieve manier, zorgt ervoor dat jezelf afleidt van het probleem. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam moe wordt, waardoor het makkelijker wordt om in de avond in slaap te vallen, je hierdoor de volgende dag beter voelt uitgerust. Dit zal de depressie sterk verminderen.

2. Zorg voor voldoende zonlicht

De invloed van zonlicht wordt sterk verwaarloost door de meeste mensen. De meeste weten wel dat vitamine D belangrijk is. Hebben niet door hoeveel je hiervan nodig hebt. Op dit moment in Nederland is er een groot vitamine D tekort, omdat we vaak binnen zitten, dan hebben we ook nog pech met het weer. Vitamine D is een belangrijke vitamine die meehelpt met andere biologische processen die invloed hebben op jouw gevoel van geluk. Voel je slecht, goede kans dat je een tekort hebt aan vitamine D.

Een ander invloed die zonlicht heeft, is dat als je oog zonlicht opvangt, deze automatisch een signaal naar je hersenen stuurt waardoor je gelukkig voelt. Het lichaam werkt op de volgende manier, hoe meer licht je ziet, hoe vrolijker en energierijker je voelt. Doordat zonlicht aangeeft dat de dag is begonnen en dat het tijd is om actief te worden. Zit jij steeds in het donker, dan denkt je lichaam dat het tijd wordt om te gaan slapen, terwijl je heel actief aan het werk bent, dit zorgt ervoor dat je lichaam in de war raakt, wat kan leiden tot een depressie.

3. Lachen is het beste medicijn

Vooral bij een depressie kunnen we alles veelte serieus nemen. Wordt alles een grote vervelende lijst van verplichtingen. Als er niets leuks plaatsvindt in jouw leven, word je vanzelf depressief. Trek jezelf zoveel mogelijk uit deze negativiteit door het te compenseren met leuke dingen waar jij veel om moet lachten. Hoe zwaar je leven ook mag zijn, er vast altijd wel iets waar je vrolijk van wordt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter