Waar komt innerlijke onrust vandaan? Deze vraag komt in ons op wanneer we ons onrustig voelen, maar niet goed weten waar dit vandaan komt en wat we hier het beste tegen kunnen doen. Vraag jij je af: Waar komt mijn innerlijke onrust vandaan en wat helpt hier het beste tegen? Dan kan je daar het beste op de volgende manier achter komen…
Inhoud
- Waar komt innerlijke onrust vandaan en waarom ervaren we dit?
- Hoe kunnen we een onrustig gevoel krijgen door het verleden?
- Waarom maakt juist onze eigen waarneming ons zo onrustig?
- Hoe kunnen we het beste omgaan met een onrustig gevoel?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Waar komt innerlijke onrust vandaan en waarom ervaren we dit?
In ons leven zijn we vaak bezig met de toekomst. We denken na over wat we nog willen behalen, in plaats van dat we gelukkig zijn met wat we op dit moment hebben. Dit komt doordat we als mens de neiging hebben om onszelf te vergelijken met andere mensen om ons heen. Dit is praktisch gezien natuurlijk heel logisch: we zijn immers afhankelijk van andere mensen. Helaas kan dit er wel voor zorgen de we veel onrust ervaren. Door onszelf voortdurend te vergelijken met een ander, kunnen we een ontevreden gevoel over onszelf krijgen. Het kan echter, dat we niet doorhebben dat dit gebeurt. Hierdoor vragen we onszelf af: ‘Waar komt innerlijke onrust vandaan en wat is de reden dat ik dit ervaar?’
Alles wat we in deze wereld bereikt hebben, hebben we gedaan in samenwerking met andere mensen. Alles wat ooit is gebouwd, is door een team van mensen gemaakt en bouwt voort op de kennis van andere mensen. Alles wat wetenschappers ooit hebben bedacht, borduurt voort op het werk van eerdere wetenschappers. Dit betekent dat we altijd al bezig zijn geweest met de meningen van andere mensen. Hierdoor laten we onze eigenwaarde sterk afhangen van de mate waarop andere mensen tevreden over ons zijn. Ook vinden we het hierdoor erg belangrijk wat andere mensen van ons denken. Dit heeft als gevolg dat we onszelf snel kunnen aanpassen wanneer dit van ons wordt verwacht. Dit kan helaas wel tot erg veel stress leiden, omdat we dan niet meer leven op een manier die bij ons past.
Hoe meer je je eigen geluk vergelijkt met het geluk van anderen, hoe moeilijker het wordt om tevreden te zijn over jezelf.
Het bijzondere hieraan, is dat we een standaard voor onszelf hebben neergezet over wie we horen te zijn. Wanneer het niet lukt om aan die standaard te voldoen, kunnen andere mensen ons hierop aanspreken. We kunnen onszelf dan erg onrustig voelen, omdat we het idee krijgen dat we het nooit goed doen en we harder ons best moeten doen om gewaardeerd te worden. Dit kan na verloop van tijd tot erg veel stress leiden.
Hoe kunnen we een onrustig gevoel krijgen door het verleden?
Heb je in het verleden iets gedaan waar je erg veel spijt van hebt? Dan kan dit zeker één van de redenen zijn dat je je op dit moment onrustig voelt. Dit komt omdat we dingen waar we spijt van hebben graag verbergen voor andere mensen. Hierdoor kunnen we heel gespannen worden, zeker wanneer iemand over dit onderwerp begint te praten. Ook kunnen we onszelf gek maken, doordat we niet meer kunnen stoppen met piekeren over wat er is gebeurd.
Het bijzondere is dat we continu in ons hoofd bezig kunnen zijn met iets dat in het verleden is gebeurd. We zijn dan eigenlijk voortdurend bezig een ‘oplossing’ te zoeken voor iets wat we niet meer kunnen veranderen. Het enige wat we kunnen veranderen, is de manier waarop we met eenzelfde soort situatie omgaan in de toekomst. Daarom is het belangrijk om van de situatie te leren en je er bewust van te zijn dat iedereen fouten maakt. Het is niet erg om fouten te maken. Wanneer we dit beseffen, voelen we ons vaak al een stuk rustiger.
Vaak zijn we strenger naar onszelf dan naar andere mensen. Wanneer je een fout hebt gemaakt, zul je jezelf waarschijnlijk harder beoordelen dan dat andere mensen doen. Dit komt doordat we vaak een sterk schuldgevoel ervaren over wat we hebben gedaan, terwijl andere mensen er waarschijnlijk op een veel mildere manier naar kijken. Dit geeft aan dat de dingen waar we onrust over voelen in de realiteit meestal wel meevallen. Doordat we zoveel aandacht zijn gaan geven aan onze fouten, hebben we ze zwaarder gemaakt. Dit kan het onrustige gevoel versterken.
Waarom maakt juist onze eigen waarneming ons zo onrustig?
Wat we vaak vergeten, is dat iedereen in deze wereld erg streng met zichzelf bezig is. Als je bijvoorbeeld in de ochtend uit bed komt en je wilt je haar perfect doen, maar dat lukt niet, dan voel je de hele dag onrustig. Je hebt het gevoel dat iedereen je raar aankijkt, terwijl in werkelijkheid waarschijnlijk niemand zich zorgen maakt over hoe jouw haar eruitziet. Andere mensen zijn waarschijnlijk bezig met jouw mening over hun haar.
Kortom, we maken onszelf vaak onnodig onrustig, bijvoorbeeld doordat we denken dat andere mensen het belangrijk vinden hoe we er uitzien, terwijl dit eigenlijk wel meevalt. Het is jouw waarneming die ervoor zorgt dat je alles zwaarder maakt dan het eigenlijk is.
Als mens ben je altijd bang om afgewezen te worden door een ander. Terwijl andere mensen juist bang zijn om afgewezen te worden door jou.
Wanneer je je onrustig voelt over een situatie, dan kan het helpen om je te realiseren dat deze onrust waarschijnlijk ontstaat door je eigen waarneming van deze situatie. Neem alle gekke gedachtes die een onrustig gevoel veroorzaken niet te serieus, vooral als dit gedachten zijn over hoe andere mensen jou beoordelen. Je bent naar jezelf toe namelijk vaak veel strenger dan je ooit zou zijn naar een ander persoon.
Het grote gevaar van de gedachte dat andere mensen voortdurend bezig zijn om ons te beoordelen, is dat we hierdoor dingen gaan doen voor andere mensen, die helemaal niet goed zijn voor onszelf. Wanneer je continu het idee hebt dat je jezelf moet aanpassen, kan dit veel stress veroorzaken. Het is vooral de kunst om te realiseren dat je dit doet, waardoor je het makkelijker kan loslaten. Dit kun je doen door voor jezelf dit onrustige gevoel een plek te geven, zonder oordeel. Aanvaard alles wat er in je verleden is gebeurd, in plaats van er alles aan te doen om dit te verstoppen. Hierdoor zal je merken dat je je een stuk vrijer voelt, doordat je niet meer gevangen zit in je eigen onrust.
Hoe kunnen we het beste omgaan met een onrustig gevoel?
Voel je je erg onrustig? Dan kan het helpen om na te gaan welke standaard je voor jezelf hebt neergezet. Aan welke eisen moet je van jezelf voldoen? Vaak komen deze eisen namelijk voort uit een vergelijking met andere mensen. Door jezelf te vergelijken met andere mensen, krijg je vaak het idee dat er een algemene standaard is, waaraan iedereen moet voldoen. Dit heeft als gevolg dat jij je verplicht voelt om dit ook op deze manier te doen.
Door bewust te worden van het feit dat je mogelijk leeft naar een standaard die niet bij jou past, geef je jezelf de kans om dit te veranderen. Vaak hebben we niet door dat we leven op een manier die niet bij ons past. Hierdoor begrijpen we niet waarom we ons zo onrustig voelen.
Kortom, probeer je er eerst bewust van te zijn of je wel leeft op een manier die bij jou past. Is dat niet zo? Ga dan na welke manier van leven wel goed bij jou past. Wanneer je je leven daarnaar inricht, zul je een stuk minder onrust voelen.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Een van de mogelijke oorzaken voor een onrustig gevoel, is dat je je verplicht voelt hetzelfde te doen als andere mensen. Dit heeft tot gevolg dat je een standaard voor jezelf hebt bedacht, waarvan je vindt dat je eraan moet voldoen. Dit kan tot veel onrust en stress leiden, zeker wanneer je het gevoel hebt dat je niet aan deze standaard voldoet.
- Het is goed mogelijk dat je in het verleden iets heb meegemaakt waar je veel spijt over voelt. Door dit schuldgevoel kan je erg onrustig worden. Je bent dan bang dat andere mensen hierachter komen. Doordat je jezelf steeds moet verbergen, voel je je erg moe.
- In de meeste gevallen is het niet de situatie die jou stress geeft, maar jouw waarneming die de situatie zoveel groter maakt. Dit kan tot onrust leiden, omdat je je erg aangevallen kan voelen door wat op dat moment plaatsvindt.
geen reactie