Waarom voel ik me zo eenzaam

29/11/2020

Waarom-voel-ik-me-zo-eenzaam-2

Waarom voel ik me zo eenzaam? Deze gedachte krijgen we op het moment dat we iets missen in ons leven. Vaak weten we op dat moment niet zo goed hoe we het best kunnen omgaan met dit gevoel. Zeker omdat we dit gevoel ook kunnen ervaren als we juist veel sociale contacten hebben, zonder dat deze contacten ons de voldoening geven die we nodig hebben. Vraag jij je dus af: Waarom voel ik me zo eenzaam? Dan kun je daar op de volgende manier het beste achter komen…

Inhoud

Waarom voel ik me zo eenzaam en wat veroorzaakt dit gevoel?

Eenzaamheid is een bijzonder begrip. Je kan je eenzaam voelen als je in een relatie zit, of wanneer je je onder een groep vrienden bevindt. Het kan ook dat je er juist totaal geen last van hebt, terwijl je alleen thuis zit op de bank. Dit op zichzelf geeft aan dat eenzaamheid niet zoveel te maken heeft met hoeveel mensen je om je heen hebt. De gedachte: Ik voel mij eenzaam en de vraag: ‘Waarom voel ik me zo eenzaam?’ hebben dan ook meer te maken met hoe jij de mensen om je heen ervaart.

Een van de belangrijkste oorzaken van stress is een tekort aan steun van mensen om je heen. Dit is ook aan de hand op het moment dat jij je eenzaam voelt bij je vrienden. Deze vrienden bieden je dan niet de steun die jij op dat moment nodig hebt. Hierdoor kun je je onbegrepen voelen door de mensen om je heen. Dit creëert een soort afstand tussen jou en andere mensen.

Je bepaalt zelf hoe sterk jouw connectie is met anderen. Dit is afhankelijk van de mate waarin je jezelf durft open te stellen naar andere mensen. Wanneer je je eenzaam voelt, komt dat omdat je bang bent om deze stap te zetten.

De gedachte: Ik voel mij eenzaam, ontstaat wanneer je je niet comfortabel meer voelt met andere mensen. Hierdoor wordt het moeilijker om aan te geven wat jij nodig hebt en waar jouw behoeftes liggen. Vaak weten we diep van binnen wel wat we willen, maar durven we dit niet aan te geven, omdat we onszelf niet comfortabel genoeg voelen met de ander.

Heken je dit bij jezelf en wil je hier verandering in brengen? Dan is de eerste stap eerlijk aangeven aan de ander hoe jij hiernaar kijkt. De meeste relaties krijgen pas op dit soort momenten meer diepgang. Dit komt doordat je eerlijker wordt tegenover elkaar en elkaar beter leert begrijpen. Hierdoor weten vrienden in de toekomst beter op welke manier ze het beste met jou omgaan. Kortom, probeer eerlijk te zijn naar de mensen om je heen. Geef toe dat je je eenzaam voelt en maak dit bespreekbaar met andere mensen. Dit is aan het begin best moeilijk en pijnlijk, maar levert je zoveel op.

Waarom heb ik moeite om vriendschappen te onderhouden?

Heb je een sterk sociaal leven, maar voel je je toch eenzaam? Dan kan het dat je van de mensen om je heen niet krijgt wat je echt nodig hebt. Vaak zijn we te bang om te zeggen wat we van een ander nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde vorm van steun zijn, waar je op dit moment een tekort in voelt. Vooral mensen die doen alsof alles in hun leven goed gaat, terwijl ze dit niet echt zo ervaren, kunnen zich eenzaam voelen. Dit komt doordat andere mensen de indruk krijgen dat je hun aandacht niet nodig hebt, terwijl je daar als mens misschien wel een sterke behoefte aan hebt.

In deze wereld bestaan veel verschillende vormen van relaties. Dit kunnen zijn: liefdesrelaties, familierelaties of relaties met vrienden. Vaak als we met deze mensen omgaan, lijkt alles vanzelf te gaan. We hoeven vaak weinig moeite te doen om een leuke connectie te laten ontstaan. Soms is dit echter niet het geval, doordat miscommunicatie kan ontstaan. Miscommunicatie kan ontstaan wanneer het onduidelijk voor ons is wat de ander echt denkt en voelt. Hierdoor kunnen we de ander verkeerd begrijpen in zijn of haar standpunten.

Dergelijke misverstanden kunnen ook ontstaan doordat we alles beoordelen vanuit de ik-vorm. Hierbij gaan we ervan uit dat alles wat er gebeurt met ons heeft te maken. Vanuit het idee dat we vooral willen worden gezien voor wie we echt zijn, zijn we steeds bezig ons standpunt te bevestigen bij een ander. Dit heeft soms helaas als gevolg dat de ander zich niet gezien voelt. Het contact dat jullie hebben draait immers alleen nog maar erom dat jij je begrepen voelt. Dit kan tot eenzaamheid leiden, wanneer de ander hierop reageert door zijn eigen standpunten te verdedigen. Hierdoor krijg jij het idee dat je niet mag zijn zoals je bent. Hierdoor kun je de neiging krijgen om iedereen te vermijden.

Een ander mogelijkheid​ is leven in de jij-vorm. Hierbij houd je je alleen bezig met wat andere mensen over jou denken. Dit kan ontstaan vanuit de angst voor afwijzing. Het gevolg van deze manier van leven, is dat je je steeds aanpast aan de ander vanuit de gedachte dat je niet leuk genoeg bent. Je hebt het idee dat je harder je best moet doen om door andere mensen aardig gevonden te worden.  Je voelt je steeds vermoeider, omdat altijd je best moet doen. Dit kan ervoor zorgen dat je de keuze maakt om het contact met andere mensen dan maar te vermijden.

Deze manieren van communicatie kunnen voor veel stress zorgen, omdat je in beide gevallen gedrag vertoont dat niet bij jou past. De ik-vorm werkt niet, omdat je alleen nog maar bezig bent om iets van de ander te krijgen. De jij-vorm werkt ook niet, omdat je alleen nog maar bezig bent met wat de ander van jou verwacht. Bij beide vormen van communicatie maak je het jezelf erg zwaar. Dit heeft als gevolg dat je het makkelijker vindt om mensen te vermijden, wat tot eenzaamheid kan leiden.

Hoe maak ik een echte connectie met iemand?

De sterkste vorm om contact met iemand te maken is de wij-vorm. Hierbij laat je de ik- en de jij-vorm los en ga je met elkaar om vanuit jullie raakvlakken. Hierbij ben je vooral bezig iets te delen wat jullie allebei leuk vinden. Immers, echte communicatie kan alleen plaatsvinden als beide partijen zichzelf herkennen in wat de ander vertelt. Hierdoor wordt het gemakkelijker om door te vragen, of uit te leggen hoe je jezelf hierin herkent. De gesprekken zullen dan steeds soepeler verlopen. Ben je in gesprek met iemand en weet je echt niet meer wat je moet zeggen? Dit geeft aan dat er geen herkenning is. Dit kan komen doordat jullie te verschillende interesses hebben, waardoor de wij-vorm niet mogelijk is.

Vooral bij het eerste contact kan het lastig zijn om in de wij-vorm te communiceren, wanneer je het enkel hebt over datgene waar jij het liefst over praat. Ook kan het dat je juist te veel bezig bent met de ander. Je wilt dan door de ander zo leuk mogelijk worden gevonden. Door het gesprek vanuit de wij-vorm te benaderen, laat je de juiste connectie ontstaan. Hierbij kijk je naar wat er precies tussen jullie gebeurt, en of dat ook iets is waar jij je goed bij voelt. Je zal merken dat, door op deze manier met anderen om te gaan, je steeds minder last zal hebben van eenzaamheid. De gedachte: Ik voel mij eenzaam, zal steeds minder door je hoofd schieten, doordat je connecties met anderen sterker worden.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Het is niet omdat je alleen bent, dat je eenzaam voelt. Je voelt je eenzaam, omdat je jezelf tegenhoudt écht contact te maken met anderen. Dit komt door een gevoel van angst. Deze angst houd je tegen om jezelf open te stellen naar andere mensen. Het gevoel van eenzaamheid ontstaat niet uit het feit dat je alleen thuis zit, je kunt je immers ook eenzaam voelen als je onder een groep mensen bent. Eenzaamheid komt voort uit de angst voor echte verbinding met andere mensen.
  • De vormen van contact die niet werken en ervoor zorgen dat we minder verbinding met elkaar voelen, zijn: de ik-vorm en de jij-vorm. Bij de ik-vorm ben je te veel bezig met wat jij leuk vindt, waardoor je te weinig rekening houdt met de ander. Bij de jij-vorm ben je juist te veel bezig met hoe de ander jou waardeert. Hierdoor houd je te weinig rekening met jezelf.
  • De sterkste vorm van contact, die wél tot een goede connectie leidt, is de wij-vorm. Hierbij let je tijdens een gesprek op wat er tussen jullie plaatsvindt. Je zorgt ervoor dat je een uitwisseling hebt over wat jullie allebei leuk vinden. Doordat jullie jezelf herkennen in elkaars gevoelens en interesses, worden jullie allebei enthousiast over het leuke gesprek dat jullie delen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter