Ik word gek van mijn gevoelens

15/11/2020

ik word gek van mijn gevoelens

Ik word gek van mijn gevoelens: deze gedachte ontstaat op het moment dat we zoveel vanbinnen ervaren, dat het te veel wordt. We worden dan gek van onze gevoelens, zeker wanneer sommige daarvan zo heftig kunnen zijn, dat het moeilijk wordt om hier op een goede manier mee om te gaan. Denk jij regelmatig: Ik word gek van mijn gevoelens? Dat kan volgende artikel jou zeker helpen…

Inhoud

Het probleem: Ik word gek van mijn gevoelens

Gevoelens zijn heel belangrijk, ze geven aan wat we nodig hebben. Zo kunnen we een groot gevoel van plezier krijgen op het moment dat we iets leuks doen.

Sterker nog, waarschijnlijk zouden we met heel veel dingen stoppen als ze ons geen plezier zouden geven. Je zou bijvoorbeeld niet doorgaan met roken als nicotine je niet een fijn gevoel gaf. Hieruit blijkt dat we vaak slechte gewoontes in stand houden, omdat ze ons een fijn gevoel geven.

De andere kant bestaat natuurlijk ook: we kunnen ook pijn of spanning ervaren. Hier willen we natuurlijk het liefst vanaf, maar dit lukt helaas niet altijd. Wanneer negatieve gevoelens lang aanhouden, kunnen we de gedachte krijgen: Ik word gek van mijn gevoelens. We krijgen deze gedachten doordat deze negatieve gevoelens zo sterk aanwezig zijn, dat we er na een tijd helemaal gek van worden om ze steeds te ervaren.

Als mens ervaren we het liefst de hele dag fijne gevoelens. De negatieve gevoelens vermijden we het liefst zoveel mogelijk. Beide gevoelens zijn echter onderdeel van wie wij zijn.

Vaak kunnen we goed met onze gevoelens omgaan, wanneer we weten waar ze vandaan komen en wanneer ze weer weggaan. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent en daardoor je niet lekker voelt, is dat natuurlijk heel irritant. Echter, wanneer je weet hoe het komt dat je je niet lekker voelt, en dat het waarschijnlijk na een week weer voorbij is, kun je hier goed mee leven. Je zult dan niet gek worden van je negatieve gevoelens, omdat je weet dat ze binnenkort weggaan.

Wanneer we echter niet weten op welk moment de negatieve gevoelens weer weggaan, kan dat een van de redenen zijn dat we er gek van worden. We kunnen dan in paniek raken als ons geduld begint op te raken. We zijn dan steeds op zoek naar een oplossing, die maar niet lijkt te komen.

Hoe je het beste met je gevoel kan omgaan

De eerste tip die ik je wil geven op het moment dat je gek wordt van je gevoelens, is dan ook: blijf geduld hebben met jezelf en dat deze gevoelens er zijn. Dit kan zeer moeilijk zijn op het moment dat het voelt alsof de pijn al eeuwig duurt en nooit ophoudt. Wat ik vaak merk bij mensen met wie ik praat, is dat dit gevoel een aanwijzing is dat er iets mis is in hun leven. Pas wanneer ze hiermee aan de slag gingen, komen ze van het nare gevoel af.

Dit leidt tot de vraag: ‘Van welke gevoelens heb jij op dit moment last? En: ‘Wat probeert dit gevoel jou nu precies te vertellen?’ Je kan je voorstellen dat wanneer jij een gevoel van honger hebt, je lichaam probeert aan te geven dat het tijd wordt om te eten. Wanneer je hier niet naar luistert, wordt dit gevoel steeds sterker. Negeer je deze behoefte te lang, dan kun je jezelf helemaal gek maken door je hongergevoel.

Het probleem is dat we vaak niet doorhebben wat ons gevoel ons precies probeert te vertellen. In het geval van honger is het heel duidelijk, maar bij ingewikkeldere gevoelens wordt het vaak moeilijker om te bepalen wat we nodig hebben. Bovendien is de kans groot dat we meerdere gevoelens tegelijkertijd hebben, die elkaar afwisselen. Hier kun je helemaal gek van worden, omdat je niet weet wat je wilt, bijvoorbeeld omdat je steeds weer een ander gevoel hebt over een bepaalde keuze.

Hoe meer gevoelens je tegelijkertijd ervaart, hoe meer jezelf gek kan maken, doordat niet meer weet wat je ervaart.

Nare gevoelens gaan niet weg, wanneer we niet weten wat we willen. Soms hebben we wel een idee wat we willen, maar verandert dat steeds doordat we  steeds een ander gevoel ervaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld, wanneer je een probleem hebt dat jou een pijnlijk gevoel geeft. Je weet dan misschien wel hoe je dit kunt oplossen, maar durft er niet aan te beginnen, omdat je bang bent dat alles nog erger wordt.

Op zo’n moment zit jij vast tussen een gevoel van pijn en een gevoel van angst. Hierdoor kun je jezelf helemaal gek maken. Dit komt doordat je steeds geen keuze kan maken om de pijn te accepteren zoals deze is, of ervoor te kiezen om de angst te overwinnen.

Wat je gevoel je nu precies wilt vertellen

We kunnen ook gek worden van onze gevoelens wanneer we niet weten wat we willen, omdat we hier steeds een ander gevoel over hebben. Ook kan het dat we wel weten wat we willen, maar hier niet voor durven te gaan. Het gevolg hiervan is dat we erg negatief over onszelf kunnen worden, omdat het ons niet lukt verder te komen. Hierdoor kunnen we erg gefrustreerd raken met onszelf. Dit gefrustreerde gevoel wordt dan toegevoegd aan alle andere gevoelens waar we gek van worden.

Elk gevoel ontstaat vanuit een behoefte. Pas wanneer aan deze behoefte is voldaan, zal het gevoel weggaan.

Het is dus belangrijk om je te realiseren dat gevoelens signalen zijn van jouw lichaam, die aangeven wat jij nodig hebt om gezond te blijven. Dit betekent, dat op het moment dat jij pijn voelt, er iets niet goed zit waardoor dit gevoel is ontstaan. Word jij helemaal gek van je gevoelens? Probeer dan eens voor jezelf te kijken wat de reden is dat je deze gevoelens ervaart en wat je mogelijk kan doen om hier vanaf te komen.

Wanneer je door hebt welke behoefte achter jouw gevoel zit en je hier uiting aan geeft, zal je merken dat je gevoelens een stuk minder worden. Hierdoor zal je ook een stuk minder gek worden van je gevoelens.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Op het moment dat we een gevoel kunnen verklaren, is het makkelijker om hiermee om te gaan. We zullen ons dan minder snel ons gek laten maken door dit gevoel.
  • Een gevoel is vaak een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Dit signaal geeft aan dat er een bepaalde behoefte is ontstaan, waar niet aan wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van honger, dat steeds erger wordt wanneer je het onderdrukt.
  • Word je helemaal gek van je gevoelens? Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren wat deze gevoelens jou precies proberen te vertellen. Probeer voor jezelf te kijken hoe je hier beter uiting aan kan geven. Hierdoor zullen je gevoelens minder heftig worden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter