Een onveilig gevoel ontstaat op het moment dat zich situaties in ons leven voordoen waar we geen controle over hebben. We kunnen dan erg bang worden over wat er zou kunnen gebeuren. We gaan steeds meer gespannen zoeken naar een oplossing. Ben jij het gevoel van veiligheid kwijt en heb je hier veel last van? Dan kan het volgende artikel jou zeker helpen…
Inhoudsopgave
- Het gevoel van veiligheid kwijt zijn
- Hoe ons gevoel van onveiligheid ontstaat
- Hoe komt dat we onszelf kunnen tegenhouden om ons weer veilig te voelen?
- Wat we het beste kunnen doen om ons weer veilig te voelen
- Belangrijkste tips van artikel
Het gevoel van veiligheid kwijt zijn
Ons gevoel is altijd een mooi signaal, dat aangeeft hoe het nu met ons gaat. Hierdoor ervaren we wat we leuk vinden in het leven, of waar we juist veel moeite mee hebben. Op het moment dat alles goed gaat, voelen we ons veilig met de richting die ons leven opgaat. Echter, wanneer er plots veel onverwachtse veranderingen plaatsvinden, raken we het gevoel van controle kwijt. We raken dan ook vaak het gevoel van veiligheid kwijt, met als gevolg dat we deze zoveel mogelijk proberen terug te pakken.
Vaak voelen we ons onveilig, omdat we hebben bedacht dat dingen fout zullen gaan, terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet zo hoeft te zijn.
Het probleem is dat er in dit leven zoveel kan gebeuren, dat het onmogelijk is om overal controle over te hebben. Er kunnen nu eenmaal dingen gebeuren waar we geen invloed op hebben. Wanneer we ons hier te veel mee bezighouden, kunnen we onszelf helemaal gek maken met alle mogelijke, negatieve gevolgen. Hierdoor kan het dat je eigenlijk een zeer veilig leven leidt, maar dit niet zo ervaart, omdat je jezelf gek maakt met negatieve fantasieën over wat zou kunnen gebeuren.
Hoe ons gevoel van onveiligheid ontstaat
Meestal houden we ons niet zo veel bezig met wat er allemaal fout kan gaan. De kans dat iets fout gaat, schatten we heel klein in. Daardoor ervaren we over veel dingen, die eigenlijk best gevaarlijk zijn, totaal geen angst.
De kans dat je wordt aangereden door een auto, is bijvoorbeeld klein, maar zeker aanwezig. Echter, wanneer je in je leven al vaak de weg bent overgestoken, zonder ooit te zijn aangereden, heb je jezelf waarschijnlijk aangeleerd dat de kans dat je wordt aangereden heel klein is. Zo klein, dat je je daar niet druk over hoeft te maken. Hierdoor voel je je veilig wanneer je een weg oversteekt.
Dit gevoel van veiligheid kun je weer kwijtraken, wanneer het een keer fout gaat. Word je bijvoorbeeld wel een keer aangeraden wanneer je de weg oversteekt, dan is dit natuurlijk een ontzettende pijnlijke ervaring waar je erg van schrikt. Ook wanneer je weer bent hersteld van het ongeval, en alles gaat weer goed, kan je door deze ervaring zo geschrokken zijn dat je je niet meer veilig voelt bij het oversteken. Het is zelfs mogelijk dat je hier een trauma aan overhoudt, waardoor je je nooit meer veilig voelt bij een weg waar auto’s rijden.
We maken ons pas ergens zorgen over, als er een moment in ons leven is geweest waarop datgene goed mis ging. Is het nooit mis gegaan, dan hebben we vaak het idee dat het ons toch niet gebeurt.
Aan het voelde je je erg veilig, omdat je de kans op een ongeluk laag inschatte. Door het ongeluk, besefte je dat het oversteken gevaarlijker was dan je dacht. Uit dit voorbeeld blijkt, dat je je pas onveilig voelt op het moment dat je iets pijnlijks hebt meegemaakt en dat het gevolg hiervan is dat je je onveilig voelt in situaties die hierop lijken.
Hoe komt dat we onszelf kunnen tegenhouden om ons weer veilig te voelen?
Dit geldt voor allerlei situaties die je als pijnlijk kunt ervaren, bijvoorbeeld:
- je hebt in een relatie gezeten die pijnlijk was en bent hierdoor bang om een nieuwe relatie aan te gaan;
- iemand in de familie is gestorven aan een vervelend ziekte en je bent bang dat anderen die ziekte ook krijgen;
- Of je hebt in financiële problemen gezeten en bent bang om dat weer mee te maken.
Wat je in deze voorbeelden terug ziet komen, is dat we in dit soort gevallen de pijn van vroeger niet goed hebben verwerkt. Vanuit angst proberen we deze pijn in de toekomst te voorkomen. We hopen ons op deze manier veilig te voelen.
Het is bijzonder hoeveel plannen we in ons leven maken met de verwachting dat het ook echt zo gaat verlopen. Vaak zijn we dan gefrustreerd als het toch niet lukt. Dit geeft aan dat niet alles wat je bedenkt, vanzelfsprekend is, al denken we dat vaak wel.
Zoals ik eerder aangaf, is het onmogelijk om over alles in het leven controle te houden. Je probeert ervoor te zorgen dat de pijnlijke situatie in het verleden niet nog een keer plaatsvindt, door zoveel mogelijk controle over je leven te krijgen. Je hoopt hierdoor nooit het gevoel van veiligheid kwijt te raken. Het gevolg hiervan is echter, dat wanneer er toch opnieuw iets pijnlijks gebeurt, je in paniek schiet. Je weet niet wat je hiermee moet doen. Je zag dit niet aankomen; je volledige systeem van controle werkt niet meer.
Met andere woorden, overal controle over willen hebben, helpt je niet om je veilig te voelen. Dit kost namelijk erg veel energie en je houdt hiermee het probleem in stand. Het is belangrijk om voor jezelf te oefenen in teruggaan naar hoe je vóór de pijnlijke situatie dacht. Zoals in het voorbeeld van het aangereden worden met de auto: probeer terug te gaan naar hoe je je voelde voordat je ooit werd aangereden. Probeer het vertrouwen in jezelf te krijgen dat je daarvoor had. Dit doe je door te bedenken dat dit maar een eenmalige gebeurtenis was en dat de kans dit nog een keer gebeurt, klein is.
Wat we het beste kunnen doen om ons weer veilig te voelen
Door juist te gaan doen wat je eng vindt, kun je weer vertrouwen in jezelf krijgen. Je realiseert je dan dat de enge situatie eigenlijk wel meevalt. Dit betekent, dat je eigenlijk het tegenovergestelde moet van wat je wilt doen op het moment dat je bang bent.
Neem nog een keer het voorbeeld van aangereden worden door een auto. Als je dit is overkomen, kun je de neiging hebben om een gevoel van controle te willen hebben. Deze controle heb je bijvoorbeeld door wegen waar auto’s rijden te vermijden. Je vermijdt situaties die lijken op de situatie die jou pijn heeft gedaan, vanuit de hoop dat het niet nog een keer gebeurt. Deze neiging houdt het probleem, je angst voor wegen met auto’s, juist in stand.
Pas als je weer het vertrouwen in jezelf heb gekregen en je beseft dat waar jij bang voor bent helemaal niet dat pijnlijk is, kan je je angst loslaten en je weer veilig voelen in situaties waar je bang voor bent.
De reden dat we het gevoel kunnen hebben dat we de veiligheid volledig kwijt zijn, komt doordat we juist proberen te vermijden waar ons bang voor voelen. Dit maakt het belangrijk om juist te doen, waar je bang voor bent. Alleen op die manier kun je je angst overwinnen. Ben je bijvoorbeeld aangereden door een auto, dan is de beste manier om de angst voor oversteken te overwinnen, door dit heel vaak te doen. Als je dit heel vaak gedaan hebt, waarbij het steeds wel goed gaat, zal je ervaren dat de angst niet nodig is. Hierdoor krijg je weer zelfvertrouwen in tijdens het oversteken, de angst verdwijnt dan volledig.
Ben jij je gevoel van veiligheid kwijt? Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te bepalen waar je precies zo bang voor bent. De behoefte aan veiligheid geeft meestal aan, dat je je ergens onveilig over voelt. Wanneer je dit voor jezelf hebt bepaalt, is het belangrijk dat je deze angst aanvaard. Hierbij helpt het om juist te gaan doen waar je zo bang voor bent. Hoe vaker je dit doet, hoe meer zelfvertrouwen je hierin krijgt en hoe veiliger je je voelt.
Belangrijkste tips van artikel:
- Een gevoel van onveiligheid, komt vaak voort uit iets wat we hebben meegemaakt, dat een sterke invloed heeft gehad op ons gevoel van veiligheid. Hierdoor gaan we situaties in ons leven anders beoordelen. De dingen die om ons heen gebeuren, gaan we dan eerder waarnemen als iets waar we bang voor moeten zijn, terwijl dat niet altijd terecht is.
- Wanneer we iets pijnlijks hebben meegemaakt in het verleden, willen we dit vaak voorkomen in de toekomst. We proberen dan over alles in ons leven controle te hebben, in de hoop dat we op deze manier kunnen voorkomen dat wat in het verleden is gebeurd, nog eens plaatsvindt. Het probleem is alleen, dat het onmogelijk is om overal controle over te hebben. Dit zorgt juist voor veel spanning en stress.
- Wanneer jij het gevoel van veiligheid kwijt bent, moet je voor jezelf nagaan wat precies de reden is dat je je onveilig voelt en hoe je dit gevoel van angst kunt overwinnen. Vaak kun je je angst overwinnen, door juist te doen wat je eng vindt. Hierdoor kun je weer het zelfvertrouwen terugkrijgen. Je hoeft je dan niet meer onveilig te voelen.
geen reactie