Hoe stimuleer je creatief denken

02/08/2018

Hoe stimuleer je creatief denken

Hoe stimuleer je creatief denken is een gedachte die we snel krijgen op het moment dat we vast zitten. Dit kan zijn met een probleem of dat we juist niet verder komen met een eigen bedacht project. Meestal gebeurt dit doordat we worden beïnvloed door negatieve gedachten. Waardoor we niet meer verder komen. En we ons dus gaan afvragen, hoe stimuleer je creatief denken. Wil jij hier dus graag beter in worden dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Hoe stimuleer je creatief denken op moment dat je niets bij jezelf voelt opkomen

Als mens zijn we vaak meer bezig met te analyseren wat we willen. Dan dat we bezig zijn met hoe stimuleer je creatief denken om tot een oplossing te komen. We doen dit met name omdat analyseren ons een gevoel van rust geeft. Doordat we door deze analyse voor onszelf kunnen neerzetten in ons gedachten over wat het voor ons betekent.

Vooral omdat we als mens een sterke behoefte hebben aan structuur en veiligheid. zodat we van tevoren kunnen bedenken hoe het in de toekomst zal verlopen. Waardoor we dit dus ook ervaren als iets verstandigs omdat het ons veel rust en veiligheid geeft over onze beslissing.

Dit zie je ook vaak als we iet nieuws gaan uitproberen. Ergens in ons achterhoofd weten we wel dat die nieuwe hobby waarschijnlijk meevalt als we eenmaal zijn begonnen. Je gaat gewoon kijken of je het leuk vindt of niet. En toch vaak op de dag zelf kan je al een beetje zenuwachtig voelen omdat het nieuw is.

Als mens hebben we veel behoefte aan veiligheid over onze toekomst. Op moment dat we niet weten wat er in de toekomst zal gebeuren gaan we voor onszelf gedachtes bedenken die ons deze veiligheid geven. Doordat we hierdoor voor onszelf hopen dat we beter kunnen anticiperen op wat er gaat komen. Terwijl je dit nooit zeker kan weten.

Het eerste wat we dan doen als mens is er een beeld in ons hoofd van maken. Over hoe het er waarschijnlijk in de toekomst uit zal zien. De reden dat we dit doen is zodat we ons daardoor minder bang hoeven voelen over wat er gaat komen. Omdat we hierdoor tenminste een beetje een idee hebben over wat we kunnen verwachten.

Waarom analyse gedachtes uiteindelijk juist tegen ons werken

Met analyse gedachtes komen ook meteen veel nadelen. We gebruiken onze gedachten voor een vorm van duidelijk in deze wereld zodat we weten waar we aan toe zijn. Maar daardoor creëren we ook veel gedachtes over onszelf die vaak helemaal niet kloppen. Zoals ik ben niet goed genoeg of dat zou ik nooit kunnen.

Als je het graag wilt ben je als mens in staat om te doen wat jou het meest plezier geeft. Je zal er misschien niet meteen goed in zijn. Maar met veel tijd en toewijding kan je ver komen. De reden dat we vaak stoppen met iets wat we graag zouden willen kunnen is omdat je laat weerhouden door je eigen angst. Die jouw beeld vormt over wat je wel en niet kan. Mag je dit bij jezelf merken dat dit jou steeds tegenhoudt. Probeer dan te kijken of je deze kan loslaten.

Door te realiseren dat het maar gedachtes zijn maar niet wie jij echt bent. En je zal merken door steeds meer deze toxische gedachtes los te laten. Dat je steeds meer bij je echte (ik) komt van het persoon komt van wie jij echt bent. En dus veel beter in staat bent om jouw leven in te richten vanuit creatief denken. In plaats van vast te zitten in oude gedachten die tegen je werken.

Hoe het komt dat je door een manier van creatief denken juist geïnspireerd kan raken

Het meest bijzondere in deze wereld wat we kunnen ervaren is vanuit het niets opeens zomaar geïnspireerd te raken. Dit kan komen doordat iemand jou wat bijzonders verteld wat jou aan het denken zet. Of dat je bijvoorbeeld ergens wat hebt gelezen wat je tot nieuwe ideeën heeft gebracht.

Dit kunnen ideeën zijn om een boek te gaan schrijven, of je eigen meubels te gaan maken of je eigen bedrijf te willen beginnen met jouw grootste passie. En vooral op het begin zal je dan veel energie en plezier voelen om hiermee aan de slag te gaan. En vaak als je er mee bezig bent, heb je hierbij niets van tevoren bedacht. Maar komt alles spontaan in je op zonder dat je er veel moeite voor hoef te doen.

Alles wat leuk is en energie geeft wordt vermoeiend op het moment dat je het voor jezelf een verplichting maakt. De reden dat we dat dit doen is omdat we onze instelling hebben verandert, van genieten van het moment naar de beste hierin te willen worden.

Daarna veel gebeurt is dat we opeens stoppen met creatief denken. Wat komt doordat we er nu juist analytisch over gaan nadenken. En iets wat spontaan is ontstaan uit plezier wordt nu opeens een verplichting. Omdat je voor jezelf hebt vastgesteld welke kant je met dit nieuwe project op wilt gaan.

Waarbij je dan het liefst zoveel mogelijk op een dag doen waardoor je juist hiermee teveel mee bezig bent om dit doel te bereiken wat je voor jezelf heb bedacht. En daardoor snel de kans krijgt dat je over je eigen grenzen heen gaat van vermoeidheid. Waarbij je zal merken dat het je dus alleen nog maar meer energie zal kosten in plaats van dat het je deze geeft.

Waarom we stoppen met creatief denken op het moment dat we het gaan beoordelen

De reden dat we stoppen met creatief denken is omdat je niet meer reageert vanuit je eigen creativiteit maar vanuit je gedachtes. En gedachtes hebben veel de neiging om overal problemen achter zoeken of redenen te bedenken waarom iets niet lukt. Vaak worden we in dit leven niet tegengehouden door andere mensen maar door onszelf. Omdat we allemaal gedachtes bedenken die ten eerste er een hele negatieve lading aangeeft over iets wat juist heel positief begon.

Ten tweede we het al zo erg invullen wat andere mensen misschien van ons creatief plan denken. Waarbij we tevoren de neiging krijgen om te bedenken dat zij het niets zouden vinden. Terwijl andere mensen het nog niet hebben gezien. Probeer dus ook als je goede inspiratie hebt gekregen van iets. Vooral ook bij dat gevoel te blijven en je gedachtes zoveel mogelijk los te laten over wat er mis kan gaan of wat er niet goed aan is.

Want deze zullen jou alleen maar weerhouden in wat jij echt wilt. Door dingen te verzinnen waardoor het niet goed is. Waardoor het alleen maar zwaarder wordt. Laat ze los, je hebt ze niet nodig. En zal juist verbaasd staan hoeveel mooie ideeën je kan creëren die juist weer andere mensen kunnen inspireren.

De hindernissen die we ervaren om meer creatief te worden

Vaak proberen juist met onze gedachtes tot nieuwe ideeën te komen. Vooral als we van bestaande middelen gebruik maken die ons ook goed zouden kunnen helpen. Maar hier zit ook vaak meteen ons eerste hindernis bij creatief denken. Juist doordat we bijvoorbeeld veel nieuwe informatie verzamelen worden we heel afhankelijk van de ideeën van andere mensen. Die voor ons al eerder met oplossing kwamen.

Het probleem daar vaak bij is dat we allemaal als mens toch totaal verschillend zijn. En we dus ook verschillende oplossingen nodig hebben over hoe we met stress omgaan. Een van de eerste neiging die we hebben bij problemen is dat we de oplossing van andere mensen gaan volgen. In plaats van dat we zelf echt gaan waarnemen waar het probleem voor onszelf nu echt juist in zit.

Hoe meer je van tevoren bedenkt hoe je een probleem wilt oplossen. Hoe meer jezelf beperkt om een andere oplossing te bedenken die spontaan opkomt vanuit je eigen creativiteit. Die veel beter voor jou zou kunnen werken dan de oplossing die je van tevoren had bedacht.

Dit houdt nu juist ons creativiteit tegen tot de juiste oplossing of om juist mooie dingen te creëren. Als je bijvoorbeeld een schilderij wilt maken en je hebt al van tevoren helemaal bedacht hoe deze eruit gaat zien. Zullen je eigen gedachtes je zo weerhouden vanuit je eigen creativiteit en inspiratie nog iets veel mooiers te maken dan je ooit van tevoren had kunnen bedenken. Doordat je van tevoren al helemaal heb bepaald hoe iets eruit zou moeten zien.

Waarom we onszelf juist tegenhouden door alles wat we van tevoren hebben bedacht

Het zijn dus ook onze negatieve hardnekkige gedachtes over wat we en niet kan wat ons tegenhoudt tot het komen van nieuwe creatieve oplossingen. Omdat we van tevoren al hebben bedacht dat het niet mogelijk is. Terwijl vaak zijn het juist onze eigen bedachte grenzen die ons tegenhouden. Doordat we van tevoren al tegen onszelf zeggen dat het we het niet kunnen. In plaats van te beginnen met te zoeken naar een oplossing zonder daar enige verwachtingen te hebben van de uitkomst. Juist open te staan wat er gebeurt als we deze nieuwe mogelijkheid proberen.

Het is als we op deze manier stap voor stap steeds steeds verder komen om een oplossing te vinden. Dat we juist meer leren over onszelf en wat goed voor ons is. Doordat we onze eigen keuzes steeds weer opnieuw ervaren. En hierdoor steeds opnieuw leren of deze ook echt bij ons passen. Dit lukt vaak alleen door je oude gedachtes los te laten en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Deze zullen vaak op het begin eng voelen. Het is juist onze neiging om in onze angst te blijven zitten waardoor we onszelf tegenhouden bij creatief denken. Blijf dus altijd open staan vooral alles hoe moeilijk dat soms ook is. En je zal merken dat je daardoor veel beter in staat bent creatief te werk te gaan. Waarbij je dus minder laat tegenhouden door je eigen negatieve gedachtes.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Het is onze angst over wat we niet weten wat in de toekomst kunnen verwachten. Die ervoor zorgt dat we alle problemen in de toekomst groter maken dan ze zijn. Terwijl deze vaak in het echt minder groot zijn dan dan we zelf hadden verwacht.
  • De kracht van creativiteit is dat je juist loslaat wat je al weet en vooral vanuit je eigen intuïtie bepaalt wat de juiste richting voor jou is. Waardoor de kans veel groter wordt dat je in staat bent om bijvoorbeeld iets heel moois te maken wat je nooit van tevoren had kunnen zien aankomen.
  • Alles wat je van tevoren bedenkt leg je daardoor vast om dat het aan een bepaalde standaard moet voldoen. Terwijl als je echt creatief bezig bent is dit altijd goed wat je maakt. Doordat je voor jezelf geen verwachting had van tevoren over hoe dit eruit hoort te zien. Wat geeft je ook veel meer vrijheid om echt iets moois te maken.
  • Door juist creatief bezig te zijn is de kans groot dat je steeds sterker een mooie kant van jezelf ontdekt. Die je nu pas ontdekt door creatief bezig te zijn. Dit alleen kan plaats vinden op het moment dat je oude negatieve gedachtes los laat. En je dus open stelt voor nieuwe mogelijkheden. Waarbij je steeds bij jezelf aanvoelt welke richting voor jou goed voelt om op te gaan.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter