Communicatie

Wanneer gaat humor te ver?

Share

Wanneer gaat humor te ver, welke grap kan je wel of niet maken, is het leuk bedoeld of is het een belediging. In dit artikel gaan we kijken waar humor voor is bedoeld. Hoe je omgaat met je eigen ongemak als je per ongeluk een fout grap maakt. Of wat je het beste kan doen als iemand anders een vervelende grap maakt, je niet weet hoe je hiermee om moet gaan. Vraag jij je af, wanneer gaat humor te ver, moet ik hier iets van zeggen of niet, dan kan het volgende artikel jou hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video over wanneer gaat humor te ver!

Wanneer gaat humor te ver en klopt het bij de situatie

Een goede grap op zijn tijd is leuk, het kan te ver gaan, waardoor het pijnlijk wordt. Het eerder overkomt als een belediging. Humor bestaat in verschillende maten, het blijft een interessante discussie wanneer iets nu wel of niet grappig is. Sommige mensen vinden de grap leuk en andere snappen niet dat je daarover lacht. Humor is belangrijk in het leven en helpt goed om positief te blijven tijdens problemen. Dit leidt tot de vraag: Wat maakt een grap leuk en wanneer gaat humor te ver?

Het succes van humor is afhankelijk van wie de grap maakt en wie de grap ontvangt, vooral als dit een grap is die ten kosten gaat van de ander. Dit maakt het belangrijk met welke toon het gezegd wordt, hoe goed je elkaar kent, of het past bij het moment. Als iemand net een dierbare heeft verloren, dan is een begrafenis niet de beste plek om leuk te gaan doen. Wat niet wegneemt dat het wel vaak gebeurt om de gespannen sfeer te doorbreken.

Humor wordt niet altijd gebruikt om elkaar aan het lachen te maken, kan ook zeker ontstaan vanuit je eigen ongemak over een situatie, doordat je niet weet wat je moet zeggen, dus maak je een grap. Dit vindt vaak plaats bij mensen die moeite hebben met gevoelens, het lastig vinden als ze in een vervelende situatie terechtkomen waar veel heftige emoties plaatsvinden, humor gebruiken als een methode om hiermee om te gaan.

Bij een slechte grap is het belangrijk om deze niet te persoonlijk te maken. Het geeft aan dat dit persoon waarschijnlijk veel moeite heeft met de situatie, niet weet hoe hij of zij moet reageren. Dat is oké, we hebben allemaal wel een moment dat we niet weten wat we moeten doen, verkeerde keuzes maken, zolang je er maar van leert.

Wanneer is humor nu wel of niet grappig

Humor is erg persoonlijk, ontstaat vaak vanuit de sfeer in een groep, doordat je elkaar steeds beter leert kennen, elkaar beter aanvoelt over wat je wel of niet kan zeggen. Op het begin als je nieuwe mensen leert kennen is het altijd lastig om te bepalen wat je wel of niet kan zeggen. Simpele grappen kunnen nooit kwaad, zijn vaak niet echt grappig, werken wel goed om het ijs te doorbreken met nieuwe mensen.

Uiteindelijk is alles wel of niet grappig, afhankelijk van hoe het bij de ander binnenkomt. Je kan iemand die het zwaar heeft gelukkig maken met een goede grap, doordat deze even wordt afgeleid van hun probleem. Je kan ook iemand persoonlijk raken, doordat de grap net iets verkeerd valt, deze geraakt wordt in een persoonlijk probleem, waarvan deze veel pijn ervaart.

Humor gaat te ver en wordt pijnlijk als er een grap wordt gemaakt die ten kosten gaat van de ander, waarbij de ander wordt geraakt in iets waar deze onzeker over voelt, vervolgens boos voelt dat dit naar voren is gebracht. Dit geeft aan dat er twee verschillende dingen plaatsvinden. Het ene persoon probeert de sfeer te verbeten met een grap, het andere persoon voelt zich persoonlijk aangevallen met deze opmerking. Dit geeft aan dat er een grote communicatie fout plaatsvindt in de interpretatie van wat er wordt gezegd tussen beide personen.

Hoe ga je ermee om als iemand een vervelende grap maakt

In het geval je met andere mensen samenwerkt, woont of tegenkomt tijdens bepaalde gelegenheden. Je hebt last van iemand die steeds vervelende grappen maakt ten kosten van jou. Dan is de eerste stap om dit duidelijk aan te geven. Mag deze dan toch doorgaan, hoe duidelijk ben je geweest? Vaak blijven mensen iets herhalen omdat ze niet doorhebben hoeveel last jij hiervan ervaart. Geef dit niet een keer aan, maar doe het meerdere keren met een duidelijk uitleg, waardoor het voor de andere steeds duidelijker wordt hoe serieus je dit meent.

Veel belangrijker is waarom de foute grap van de ander voor jou zo pijnlijk voelt. Goede kans dat de grap wel meevalt, deze specifiek voor jou pijnlijk aanvoelt, omdat deze je raakt in iets wat je nog niet hebt verwerkt. Dit kan interessant zijn om voor jezelf te ontdekken welke pijn je mogelijk nog steeds meedraagt, terwijl dat niet nodig is.

Sommige grappen zijn echt heel vervelend en ander vallen wel mee. Ik merk uit eigen ervaring dat hoe meer ik mijn eigen pijn, schaamte, verdriet, boosheid of trauma verwerk. Hoe minder je last ervaart van wat andere mensen tegen je zeggen. Zelfs als maakt iemand een foute opmerking, dan doet dit minder pijn dan vroeger, doordat ik het minder persoonlijk maak.

Iets wordt pas pijnlijk op het moment dat iemand anders iets naar boven haalt wat jij niet leuk vindt aan jezelf. Je dit liever voor de hele wereld zou verstoppen. Dit maakt het interessant om voor jezelf te kijken waarom je dit zo graag wilt verstoppen. Hoe zwaar is het nu eigenlijk echt? Of maakt je het onnodig zwaar, terwijl je het ook had kunnen loslaten.

Een grap gaat pas te ver als jij geraakt word in iets waar jij nog niet klaar voor bent. Je de controle mist over wat er plaatsvindt, omdat opeens iemand zomaar iets naar boven haalt wat jij niet wilt. In plaats van hier boos over te worden, ga juist naar binnen, ontdek wat dit over jou zegt, verwerk het, waardoor je daarna veel beter voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Mischa Ten Velden

Mischa Ten Velden is de oprichter van stressgenezing.nl en is werkzaam als schrijver, stress-methode ontwerper en stresscoach, waarbij hij dagelijks mensen helpt met hun stressklachten.

Published by
Mischa Ten Velden
KOM JIJ NIET VERDER! KLIK HIER, START VANDAAG MET HET VINDEN VAN DE OPLOSSING.