Stress

Waarom is mijn baan zo stressvol?

Share

Waarom is mijn baan zo stressvol is een vraag die je snel krijgt als je werkt niet leuk vindt, maar geen idee hebt waarom. De reden waarom je stress ervaart kan heel onduidelijk zijn. Vooral als je in je hoofd hebt bedacht dat alles klopt, het toch niet zo voelt. Vraag jij je af, waarom is mijn baan zo stressvol, dat kan het volgende artikel jou helpen met vinden van de oplossing…

Bekijk nu de video waarin ik uitleg hoe je het beste omgaat met stress op werk!

Waarom is mijn baan zo stressvol en wat kan je eraan doen?

Werk is stressvol als de werkdruk te hoog is, veel deadlines, of veel gevaren (bijvoorbeeld werken met gevaarlijke apparatuur). De organisatie van een bedrijf heeft een grotere invloed op hoe stressvol jij je baan ervaart. Het vervelende is dat veel stressklachten op het werk kunnen worden voorkomen door beter leiding te geven vanuit het management. Vraag jij je af, waarom is mijn baan zo stressvol, goede kans dat het met je leidinggevende heeft te maken.

Hoe veiliger je voelt op je baan, hoe minder stress, doordat je gesteund voelt door je leidinggevende en collega’s. De mensen met wie jij samenwerkt hebben veel invloed op je stressniveau. Als iedereen jou de hele dag opjaagt raak je vanzelf meer gestrest.

Het is lastig om je eigen grenzen aan te geven als je leidinggevende jou steeds bedreigt met ontslag. Dit zal niet meteen als argument naar voren worden gebracht, over waarom jij harder moet werken. Deze druk voel je wel als je werkgever steeds ontevreden over jou is. Er subtiele hints worden gegeven dat jij je moet aanpassen. We geven snel toe aan deze druk, waardoor we onze eigen gezondheid vergeten, harder werken dan we aankunnen.

Deze 4 signalen hebben de meeste invloed op hoeveel stress je ervaart:

1. Onduidelijkheid op het werk

Wanneer het onduidelijk is wie welke taak heeft en wie verantwoordelijk is voor het oplossen van een probleem. Gebeurt het snel dat iedereen naar elkaar gaat wijzen, roept dat de andere het probleem moet oplossen, omdat niemand de verantwoordelijk wilt nemen. Dit zorgt voor veel spanning tussen je collega’s, omdat iedereen elkaar de schuld geeft, niemand helpt met de oplossing. Dit maakt je baan erg stressvol.

2. Er is ongelijkheid tussen jezelf en je collega’s

Een grote factor die leidt tot stress is dat je slecht wordt behandeld door je leidinggevende. Doordat je even hard je best doet als andere collega’s, toch deze steeds beter worden behandeld dan jij, terwijl daar geen duidelijke aanleiding voor is. Wanneer jij je best doet voor het bedrijf, verwacht je daar ook iets voor terug, als dit niet wordt gegeven, leidt dit tot veel irritatie.

3. Er vindt macht spel plaats op je werk

Helaas kan het voorkomen dat leidinggevende in een bedrijf misbruik maken van hun positie. Door steeds te dreigen dat je harder moet werken, niet bereid zijn om jou hiermee te helpen. Door alle last bij jou neer te leggen, geen enkele hulp te bieden, door steeds te doen alsof jou probleem is. Dit geeft veel spanning omdat je voelt dat er misbruikt van jou wordt gemaakt, vanuit een macht spel op je werk.

4. Vernederende en pestende leidinggevende

Er zijn helaas leidinggevende die niet goed weten hoe ze moeten omgaan met hun gevoel. Dit maakt het verleidelijk om hun negativiteit op jou af te reageren. Vanuit het idee dat jij de reden bent van hun irritatie, niet bereid zijn tot zelfreflectie, of zelfs niet doorhebben hoe negatief ze zijn naar andere mensen. Veel mensen vinden het niet leuk als je hun aanspreekt op hun gedrag, voelen zich eerder aangevallen, dan dat ze het zien als feedback. Dit leidt snel tot stress als je een werkgever hebt die steeds zijn frustratie op jou afreageert.

Oplossingen die helpen om je baan minder stressvol te maken

Alle signalen die hiervoor waren beschreven kunnen samen in combinatie ervoor zorgen dat je gestrest voelt. Het is lastig om te bepalen in hoeverre dit gebeurd als deze signalen in kleine mate voorkomen. Je steeds twijfelt of jij gelijk hebt dat je verkeerd wordt behandeld. Of dat er wel degelijk fout gedrag plaatsvindt op de werkvloer.

Het is deze twijfel die ervoor zorgt dat mensen misbruik van jou maken. Zolang je niet goed voor jezelf opkomt, wordt je meegesleurd in de druk van de ander, ben je steeds bezig met de ander tevreden te stellen. Juist door voor jezelf te kiezen, zorg je ervoor dat de werkdruk vermindert, doordat je aangeeft niet meer dit hard te werken.

Het is belangrijk om te realiseren dat leidinggevende jou hard nodig hebben. Jij werkt op het bedrijf omdat je een inkomen nodigt hebt, zij hebben jou aangenomen omdat ze iemand nodig hadden voor een bepaalde functie. Voor het bedrijf is het belangrijk dat het goed met jou gaat. Als jij geen motivatie voelt, of je zit thuis met een burn-out, de communicatie tussen jou en je collega’s is slecht. Dan heeft dat gevolgen voor het succes van het bedrijf.

Kom voor jezelf op, geef duidelijk aan wat de waarde is om in jou te investeren, waardoor het bedrijf inziet dat ze jou beter kunnen helpen, dan tegen je werken. Het is vooral als je deze omslag weet te bereiken bij je leidinggevende. Dat je dan past vooruitgang maakt in de werksfeer. Hierdoor veel minder last ervaart van stress.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Mischa Ten Velden

Mischa Ten Velden is de oprichter van stressgenezing.nl en is werkzaam als schrijver, stress-methode ontwerper en stresscoach, waarbij hij dagelijks mensen helpt met hun stressklachten.

Published by
Mischa Ten Velden
KOM JIJ NIET VERDER! KLIK HIER, START VANDAAG MET HET VINDEN VAN DE OPLOSSING.