Ik weet niet hoe ik moet reageren

03/06/2020

ik weet niet hoe ik moet reageren

Ik weet niet hoe ik moet reageren is een reactie die we snel krijgen op het moment dat we in een situatie terecht komen waarvan we niet weten wat we moeten doen. Wat kan komen doordat we nog niet voor onszelf hebben beoordeeld wat we willen. Of dat we totaal niet de ander begrijpen doordat we zo sterk verschillen in meningen. Met als gevolg dat je snel de gedachte krijgt, ik weet niet hoe ik moet reageren op deze situatie op een manier die werkt. Mag jij dus vragen hoe je daar het beste mee om kan gaan. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik weet niet hoe ik moet reageren door een sterk gevoel van twijfel

In ons leven kan het snel voorkomen dat we in een situatie terecht komen waarbij we niet goed weten hoe we hierop moeten reageren. Met name doordat we snel vast kunnen komen staan tussen rekening houden met andere mensen in vergelijking met wat wij willen. Wat kan al helemaal lastig worden op het moment dat iemand anders aan jou een snelle reactie vraagt, terwijl jij nog geen idee hebt over welke keuze voor jou goed voelt. Met als gevolg dat we snel last krijgen van de gedachte: Ik weet niet hoe ik moet reageren, maar ik moet wel zo snel mogelijk laten weten wat ik wil.

De reden dat we vaak achteraf spijt hebben over hoe we hebben gereageerd. Komt met name doordat we niet de tijd hebben genomen om te kiezen hoe we willen reageren.

Want wat je vaak ziet is dat we vooral tijd nodig hebben om een keuze te maken. Waarbij als we voor onszelf goed de keuze hebben kunnen overwegen over wat we willen. We in de meeste geval hierdoor ook weten hoe we moeten reageren. Doordat het duidelijk voor ons is geworden welke richting wijzelf op willen gaan. Wat is ook de reden dat het zo vaak kan voorkomen dat je achteraf spijt hebt over hoe je op iemand het gereageerd. Wat geeft aan dat je op dat moment de keuze heb gemaakt om iets te zeggen waar je achteraf toch niet zo gelukkig mee voelt. Alleen kon je dat op dat moment nog niet aangeven, doordat je nog niet het inzicht had die je pas achteraf hebt gekregen. Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je nog niet weet hoe je moet reageren. Dat je vooral tijd aan de ander vraagt om hierover na te denken.

Waarom we zo in twijfel kunnen worden gebracht door andere mensen

Een ander probleem wat snel kan voorkomen is dat we met mensen omgaan die erg anders zijn dan jij. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je een reactie van hun krijgt waar je niet weet wat je daarmee moet doen en hoe je daar dus op moet reageren. Dit vindt met name plaats bij bijvoorbeeld je werk of een algemene activiteit waar veel verschillende mensen aanwezig zijn. Met hierdoor de kans dat je mensen ontmoet die totaal onbekend zijn voor jou waardoor je niet weet wat je moet doen. En in de meeste gevallen kom je dit soort mensen niet zo snel tegen doordat je juist omgaat met vrienden of familie met wie je bekend voelt. Waarbij je elkaar dus goed begrijpt in de communicatie, doordat je deze goed kent en weet wat ze bedoelen.

Het is juist dat op het moment dat je met mensen omgaat die een totaal andere mening en gevoelens ervaren dat jij. Dat het hierdoor snel kan voorkomen dat je elkaar totaal niet begrijpt over wat er nu wordt gezegd. Met als gevolg dat je hierdoor ook niet zo goed weet hoe je op de ander moet reageren. Wat kan bijvoorbeeld al snel voorkomen op het moment dat iemand een grap maakt die jij niet leuk vindt. Waarbij dit door de ander als leuk is bedoeld, maar het voor jou dus niet zo overkomt omdat je een ander gevoel van humor hebt. Waarbij je dus snel de ongemakkelijk situatie ziet ontstaan dat je elkaar niet begrijpt. Doordat jullie niet hetzelfde gevoel van humor met elkaar delen.

Op het moment dat je niet weet hoe je op het gedrag van een ander moet reageren. Geeft dit aan dat jezelf niet herkend in het gedrag van de ander, waardoor je niet weet welke reactie hierbij past.

Wat geeft dus aan dat op het moment dat je niet weet hoe je moet reageren op een ander. Dat de kans groot is dat jullie erg verschillende mensen zijn. Waardoor je niet meer weet wat nu precies de bedoeling is in jullie onderlinge communicatie. Met name doordat we vaak iets uitspreken vanuit een verwachting hoe over hoe een ander daarop reageert. Zoals bijvoorbeeld dat de ander een grap maakt met de intentie dat jij daar keihard om moet lachen. Waarbij als dit dan niet gebeurd beide personen zich snel erg ongemakkelijk kunnen voelen. Het is vaak dit gevoel van ongemak die we graag zoveel mogelijk willen vermijden door zo snel mogelijk te reageren. Wat maakt het moeilijk op het moment dat je niet weet hoe je moet reageren in bepaalde sociale situaties.

Het probleem van steeds maar geen keuze te kunnen maken

Want wat je dus steeds ziet terugkomen is dat we de reactie van een ander voor onszelf nog niet goed hebben verwerkt. Doordat bijvoorbeeld iemand aan ons vraagt welke keuze wij willen maken. Maar we te weinig tijd hebben gehad om te kunnen bepalen wat we willen. Of dat iemand reageert op jou op een manier waar jij niet goed bij weet hoe je moet terug reageren. Doordat je de tijd mist om te kunnen vaststellen wat iemand nu precies met deze reactie bedoeld. Het is juist doordat we niet duidelijk voor onszelf door hebben wat we willen. Of dat het niet duidelijk is wat de ander bedoeld dat we hierdoor zo sterk kunnen gaan twijfelen. En het hierdoor dus steeds lastiger wordt om een keuze te maken over hoe we moeten reageren.

Hoe meer we ons onder druk voelen gezet door de ander. Hoe lastiger het wordt om terug te reageren. Met als gevolg dat de kans steeds groter wordt dat we met verkeerde reacties komen.

Het lastige is dat hoe langer we wachten met reageren, hoe ongemakkelijker het vaak wordt. Het is vaak dit gevoel van ongemakkelijkheid die het steeds erger maakt. Want hoe langer we wachten, hoe groter we de druk voelen dat we iets terug moeten zeggen. Deze tijdsdruk voelen we vaak al in de secondes dat we niet reageren. Doordat het goed mogelijk is dat iemand voor ontstaat en vraagt wat wij willen. Met op het moment dat we dan niet reageren, dit persoon al wachtend voor ons blijft staan totdat we een keuze hebben gemaakt. En het is juist dat we iemand zien wachten op onze keuze wat ons zo ontzettend onder druk zet. Met als gevolg dat het steeds lastiger wordt om een keuze te maken over hoe we op de ander willen reageren.

Hoe kan je het beste snel tot een keuze komen over hoe jij wilt reageren

Het probleem met niet te weten hoe jij moet reageren ontstaat vaak doordat het zo onverwachts op je afkomt. Want mag jij een afspraak voor een gesprek hebben, dan kan je tenminste voor jezelf al beslissen wat jij graag zou willen en welke keuze je wilt maken. In veel gevallen is dat niet mogelijk doordat het goed kan voorkomen doordat je opeens onverwachts met iemand in gesprek komt. Waarvan jij niet weet hoe je op deze moet reageren. De fout die we dan snel maken is dat we dan teveel in ons hoofd gaan zitten. Vanuit het idee dat we niet begrijpen hoe we met deze situatie om moeten gaan. En we dus hopen vanuit ons hoofd de oplossing te bedenken over hoe we het beste kunnen reageren.

Vaak zijn we meer bezig met welke reactie een ander van ons verwacht. Dan dat we stilstaan over welke reactie voor ons goed voelt om terug mee te reageren.

Het nadeel alleen van teveel in je hoofd zitten, is dat je het hierdoor steeds lastiger wordt om een keuze te maken. Doordat we hierdoor snel last kunnen krijgen van de keuze stress over wat we het beste kunnen doen. Doordat we met zoveel mogelijke keuze komen. Dat we daardoor niet meer weten wat we nu echt willen. Wat maakt het dus sterker om juist te stoppen met na te denken en vooral bij jezelf waar te nemen wat jij voelt. Want op het moment dat jij aangeeft dat je niet weet wat je wilt, gaan mensen vaak doorvragen over welke gedachtes je hebt. Terwijl op het moment dat je onder druk voelt gezet, en je dit dus ook aangeeft. Zal de ander dus ook begrijpen dat je meer ruimte nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Door in dit geval minder druk op je te leggen.

Mag het dus zo zijn dat je echt niet weet hoe je moet reageren. Kijk dan eens voor jezelf of je vooral kan waarnemen wat je voelt. En dat je dit ook echt durft te benoemen naar de ander op een niet aanvallende manier. Waardoor het dus ook voor de ander tenminste duidelijk is wat er bij jou plaatsvindt. Wat is misschien niet altijd de reactie die een ander hoopt om van jou te ontvangen. Maar je bent tenminste wel duidelijk naar de ander over wat jij ervaart. Met als het dat dan nodig is, als volgende stap dat je meer tijd vraagt om echt een goede keuze te maken. Wat niet wegneemt dat we vaak wel al vanuit onze eigen intuïtie weten wat we willen. Wat maakt het ook vaak het beste om van daaruit deze op de ander te reageren.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Moeite met hoe we het beste kunnen reageren ontstaat met name op het moment dat we in een onverwachtse situatie terecht komen. Waarvan we vaak niet goed weten hoe we hiermee om moet gaan. Maar we tegelijkertijd wel graag van dit ongemakkelijke gevoel af willen. Wat leidt snel tot de vraag, wat maakt het zo ongemakkelijk?
  • In veel gevallen willen we graag zo snel mogelijk reageren om van het ongemakkelijke gevoel af te komen. Dan dat we reageren op een manier waar we echt achter staan. Wat is ook de reden dat we vaak zoveel spijt kunnen hebben over hoe we in het verleden op iemand hebben gereageerd.
  • Zou je dus graag sterker willen worden over hoe je het beste op iemand kan reageren. Dan wilt het vaak helpen om juist meer waar te nemen wat je voelt op dat moment vanuit je intuïtie. Dan dat je teveel in je hoofd gaat zitten over de verschillende mogelijkheden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter