Ik voel me rot als ik alleen ben

28/01/2021

ik voel me rot als ik alleen ben

Je rot voelen als je alleen bent is een gevoel dat je kunt krijgen op het moment dat je je niet comfortabel voelt met hoe je leven verloopt. Wanneer je alleen bent, heb je pas de tijd om te realiseren hoe slecht het eigenlijk met je gaat. Het gevolg is de gedachte: Ik voel me rot als ik alleen ben. Herken jij dit? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me rot als ik alleen ben

Als mens vinden we het altijd erg leuk om met andere mensen om te gaan. We kunnen dan samen lachen over alle gekke dingen in de wereld, of steun van elkaar krijgen op het moment dat we ons niet zo goed voelen. Het is daarom belangrijk dat we omgaan met mensen met wie we ook echt een sterke verbinding voelen. Het kan echter voorkomen dat we met mensen omgaan bij wie we ons niet veilig genoeg voelen om steun te vragen.

Vaak gaan we ook met andere mensen om, om afleiding te hebben van onze problemen op dit moment. We hoeven dan niet bezig te zijn met het probleem waar we op dit moment last van ervaren, omdat we met onze gedachte bij de andere persoon zijn. Het gevolg is echter, dat als we weer alleen zijn, we de gedachte kunnen krijgen: Ik voel me rot als ik alleen ben en dat we ons af kunnen vragen: Hoe kom ik hier vanaf?

Pijn is heel waardevol, omdat dit aangeeft dat het tijd wordt voor verandering.

Terwijl jezelf rot voelen omdat je alleen bent eigenlijk een heel waardevol signaal is. Het geeft namelijk aan hoe het echt met je gaat. Het kan namelijk voorkomen dat we onszelf zo vol plannen met afspraken, dat we geen moment hebben voor onszelf om aan te voelen hoe het nu eigenlijk echt met ons gaat. Pas als we alleen zijn, en weer verbinding hebben met onszelf, voelen we wat we eigenlijk nodig hebben.

Je rot voelen is vaak een signaal dat aangeeft dat er op dit moment iets afspeelt wat niet goed zit. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer je ziek bent. Wanneer je griep hebt, kunnen hierdoor nare gevoelens ontstaan en ben je verplicht om rust te nemen, zodat je kan herstellen. Dit geeft aan dat pijn, of je rot voelen, er vaak op gericht is beter voor jezelf te zorgen.

Waarom een goede balans in sociale contacten zo belangrijk is

Wanneer we niet naar ons gevoel luisteren, kunnen we ons voor een lange tijd rot voelen. Dit kun je vergelijken met naar je werk gaat, terwijl je ontzettend ziek bent. Hetzelfde gebeurt wanneer je je rot voelt op het moment dat je alleen bent. Dit gevoel geeft aan dat er op dit moment een behoefte is, waar je niet op ingaat. Het is daarom belangrijk om voor jezelf door te hebben wat dit negatieve gevoel jou precies probeert te vertellen.

De reden dat we ons rot voelen op het moment dat we alleen zijn, komt doordat we niet goed doorhebben wat precies onze behoefte is. Als mens hebben een sterke behoefte om ons sociaal leven in een goede balans te krijgen, waarbij we  voldoende tijd voor onszelf hebben, maar ook voldoende tijd besteden met andere mensen.

Alles in het leven is in balans. We voelen ons slecht wanneer ons leven uit balans is geraakt.

Op het moment dat dit balans te veel één kant opgaat, begint het pijn te doen. Dit kan komen doordat je een tekort voelt aan sociaal contact, of juist doordat het onderhouden van sociale contacten als een verplichting begint te voelen. Dit laatste gebeurt wanneer je niet meer de energie ervaart om aan iedereen  aandacht te besteden. Het is daarom belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat jouw balans is. Vervolgens moet je kijken of dit klopt met de manier waarop je op dit moment je tijd besteedt. Kijk dus of het echt goed voelt hoe jouw tijdsbesteding op dit moment in jouw leven is.

Ervaar je geen problemen met de hoeveelheid sociaal contact, maar heb je wel moeite om alleen te zijn? Dan is goed mogelijk dat het balans van sociale contacten niet de reden is dat je rot voelt als je alleen bent. Dan wil dit gevoel iets anders aangeven. Je zult dit probleem dan niet oplossen door vaker met vrienden af te spreken. Het geeft aan dat er iets anders speelt in jouw leven. Afspreken met andere mensen geeft vaak enkel afleiding van dit probleem, waardoor je niet aan de echte oorzaak gaat werken.

Hoe je het best kan omgaan met een rot gevoel als je alleen bent

Een andere reden dat we ons rot kunnen voelen op het moment dat we alleen zijn, is dat we niet comfortabel zijn met onszelf, omdat we ontevreden zijn over hoe ons leven nu verloopt. Het gevolg hiervan is dat we ons, op het moment dat we alleen zijn, helemaal kapot kunnen maken met alle negatieve gedachtes. Die gedachten krijgen dan pas de kans om onder onze aandacht te komen.

Wanneer we ons rot voelen, komt dit vaak doordat er iets plaatsvindt waar we ons niet gelukkig over voelen. Vaak proberen we hieraan te ontsnappen, door heel veel afleiding te zoeken in ons leven, zodat we niet meer met dit gevoel bezig hoeven te zijn.

Het is dus belangrijk om voor jezelf vast te stellen dat het helemaal niet erg is om alleen te zijn. Dit geeft je de tijd om vast te stellen wat jij nodig hebt om echt gelukkig te worden. Pas op het moment dat je alleen bent, krijg je de kans om na te denken over wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Hoe comfortabeler je met jezelf bent, hoe makkelijker het wordt om alleen met jezelf te zijn, omdat je dan zelf voldoende bent om gelukkig mee te zijn.

Als ik naar mijn eigen leven kijk, heb ik mij het meest alleen gevoeld op het moment dat ik mij slecht voelde. Hierbij ging ik steun en liefde van andere mensen zoeken om mijzelf weer beter te voelen. Pas op het moment dat ik aan mijzelf ging werken, begon ik het fijn te vinden om alleen te zijn. Dit kwam doordat ik op dat soort moment een ontzettend sterke tevredenheid over mijzelf voelde. Hierdoor had ik veel minder de behoefte om mijn geluk af te laten hangen van andere mensen.

Voel jij je op dit moment rot als je alleen bent? Dan kan het helpen om aan jezelf te gaan werken, in plaats van dit proberen op te lossen door te proberen je gelukkiger te voelen door wat je van andere mensen krijgt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens proberen we vaak om onze negatieve gevoelens te vermijden, terwijl deze juist belangrijk zijn. Deze gevoelens geven namelijk aan dat het tijd is voor verandering. Een negatief gevoel is een signaal dat er nu iets niet lekker loopt.
  • Als mens hebben we een sterke behoefte aan een goed balans in sociale contacten. Wanneer we te veel of juist te weinig tijd besteden aan het onderhouden van sociale contacten, kunnen we ons heel rot voelen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf stil te staan wat die balans voor jou is en hoe je op dit moment je tijd besteedt.
  • Heb je een fijne balans in je sociale contacten, maar ervaar je nog steeds veel negatieve gevoelens op het moment dat je alleen bent? Dan is het goed mogelijk dat je je op dit moment erg ontevreden voelt over hoe het nu in je leven gaat. Het is dan dus tijd voor verandering.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter