Ik ben mijn spontaniteit verloren

04/05/2018

Ik ben mijn spontaniteit verloren

Ik ben mijn spontaniteit verloren is een gevoel die we snel krijgen als we veel stress ervaren. Met namen omdat we door de stress zoveel meer problemen zijn gaan zien die opgelost moeten worden. Met als gevolg dat we veel minder vrijheid ervaren doordat we steeds meer bezig zijn met goede keuzes proberen te maken vanuit onze gedachte. Wat er dus steeds meer tot leidt dat we het gevoel krijgen, ik ben mijn spontaniteit verloren. Zou je dus graag willen leren hoe je weer spontaan wordt. Dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Ik ben mijn spontaniteit verloren in het leven

In ons huidige leven zijn we vaak opgevoed met het idee dat de hele wereld bestaat uit taken en problemen die allemaal snel moeten worden opgelost. En dan het liefst zo snel en zoveel mogelijk. Waarbij we vaak de gedachte hebben dat wanneer we alles gedaan hebben, we dan pas rust kunnen ervaren omdat er niets meer hoeft worden gedaan. Helaas zorgt dit er wel voor dat we hierdoor meer zijn gaan richten om alles in ons leven te willen organiseren. Waarbij we hierdoor snel het gevoel kunnen krijgen, ik ben mijn spontaniteit verloren.

Het vaak juist zo dat als je veel nadenkt over de oplossing dat je alles alleen maar zwaarder maakt. We blijven dit toch doen in de hoop de oplossing te vinden die ons rust geeft. Er zal natuurlijk een moment zijn dat je dit zo ervaart. Maar vroeg of laat zullen je gedachtes toch weer nieuwe problemen bedenken die weer veel stress veroorzaken. De reden dat we dit doen is omdat onze gedachtes er gericht op zijn om problemen op te lossen.

En als die er niet meer zijn dan lijkt het net alsof er iets mis is in ons leven. Waardoor we automatisch weer nieuwe problemen gaan bedenken zodat ons hoofd tenminste weer iets te doen heeft. Juist hierin zit vaak het grote probleem dat ons zoveel stress geeft. Wat is dat eigenlijk zijn er geen problemen. Wij maken er alleen een probleem van omdat onze gedachtes deze zo zwaar maken.

Waarom spontaan keuzes maken je zoveel minder stress geeft

Het is wel bijzonder als je realiseert hoe spontaan je was als kind. En dat je later toen je ouder werd je dit allemaal weer hebt afgeleerd. Een van de belangrijkste reden dat dit gebeurd is omdat elke keer dat je iets spontaan deed als kind. Wat dan niet mocht van je ouders je hierbij meteen straf kreeg. Waardoor jezelf dus heb aangeleerd eerst na te denken voordat je iets gaat doen.

Er is niets mis mee met bewust goede keuze te willen maken. Het zorgt er daardoor wel vaak voor dat je heel veel energie en moeite stopt in het maken van de keuze zelf. Waardoor dit je heel veel keuzestress kan geven. Terwijl dit vaak niet nodig is bij de minder belangrijke keuzes in het leven.

Vaak gaat het er niet om of we de juist keuze hebben gemaakt. Maar om ons gevoel van veiligheid van de negatieve gevolgen die zouden kunnen plaats vinden bij onze keuze.

Zoals bijvoorbeeld welke kleur sjaal je koopt in de winkel. Wat is iets wat totaal niet belangrijk is. En zal ook geen dramatische gevolgen hebben als je de verkeerde keuze maakt. Toch hebben we vaak de neiging om op dat moment dat je een keuze wilt maken. Je vanuit je gedachte allemaal factoren bij gaat halen over bijvoorbeeld welke van alle varianten sjaals je het liefst koopt die deze keuze alleen maar moeilijker maken doordat je daardoor te veel keuze ervaart. En hierdoor niet meer weet welke je moet maken.

Zijn alle keuzes nu eigenlijk echt dat belangrijk

Terwijl eigenlijk komt het op iets heel simpel neer. Je hebt gewoon een sjaal nodig. En welke je koopt is niet belangrijk. Zou je dus spontaan een winkel in kunnen lopen en de eerste beste sjaal kopen. Dan zit je eigenlijk bijna altijd wel goed. En bespaar jezelf dus ook heel veel energie aan de gedachtes. Zoals: welke is het goedkoopst, is hij warm genoeg, hoe lang gaat hij mee.

Dit zijn allemaal gedachtes waar je dus meer energie aan geeft dan nodig is. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Het mooie van dus spontaan dingen doen. Zonder erbij te veel na te denken. Is dat je heel veel energie bespaart voor jezelf die je vervolgens kan besteden aan wat jij wel echt belangrijk vindt.

Vaak weet je allang vanuit je intuïtie gevoel wat je wilt. Je bent alleen nog met je gedachte bezig om jezelf te overtuigen dat het ook de juiste keuze is. Wat kost alleen maar meer tijd en energie dan nodig is.

Want vaak weet je toch al wat je wilt. Alleen je gedachtes houden je tegen. Laat deze gedachtes dus lekker wat meer los. Doordat je meer leeft vanuit een spontaan gevoel, wat voor jou als de juiste richting aanvoelt. En je zal merken dat alles opeens een stuk makkelijker verloopt. Doordat jezelf niet steeds tegenhoudt door je eigen twijfel.

Waarom we eigenlijk helemaal voor niets zoveel stress ervaren over onze keuzes

Een van de grootste reden tot stress is twijfel. En dan met name over de problemen in onze eigen gedachtes die we heel belangrijk maken. Terwijl vaak zijn deze eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Alleen maken we deze voor onszelf zo belangrijk omdat we onder druk worden gezet om een keuze te maken. En het bijzondere is vaak dat als we eenmaal deze keuze hebben gemaakt. We ons achteraf pas bedenken waar we in de eerste plaats nu echt zo druk over waren geweest.

Vaak maakt het ook helemaal niet echt uit wat we kiezen. Dit kunnen dingen zijn als: waar gaan we op vakantie, wat eten we vanavond of welke film kijken we vandaag. Dit zijn allemaal keuzes waarbij het eigenlijk allemaal niet zoveel uitmaakt zolang je maar een keuze maakt. Waarbij je gerust de volgende keer weer voor de optie zou kunnen kiezen. Waardoor je het waarschijnlijk toch allebei een keer hebt gedaan.

Hierbij komt ook meteen het belangrijkste punt. Wat is namelijk dat het niet uitmaakt wat je kiest zolang je maar kiest. Omdat dit vaak duidelijkheid geeft aan de ander waar hij of zij aan toe is. En vaak als je onder druk wordt gezet door de ander om een keuze te maken. Gaat het er ook vooral niet om wat je kiest omdat de ander het waarschijnlijk allebei leuk vindt. Maar is er op dat moment vooral veel behoefte aan duidelijkheid. En dat er dus een keuze wordt gemaakt, waarbij de knoop wordt doorgehakt.

Hoe word je dus meer spontaan

Wil je dus graag meer spontaan worden. Probeer dan vooral meer vanuit je eigen gevoel keuzes te maken. Zelfs als het allebei neutraal voelt. Omdat dit er juist voor zorgt dat je er niet meer energie in stopt dan nodig is. Door gewoon ergens voor te gaan zonder te veel zorgen te maken over hoe en wat er kan gebeuren.

Want al mag het de verkeerde keuze zijn. Er zullen altijd nog genoeg momenten zijn in de toekomst dat je alsnog weer voor de andere keuze kan gaan. Dus ga vooral op je eerste intuïtie gevoel af. En zal merken dat je echt steeds minder stress zal ervaren over onbelangrijke keuzes.

Het bijzondere is juist als je bijvoorbeeld veel mediteert en dus oefent minder na te denken. Je vanzelf veel minder problemen waarneemt in deze wereld doordat je deze beter deze kan loslaten. En voor jezelf realiseert dat de oplossing eigenlijk altijd heel makkelijk is. Je maakte het alleen voor jezelf heel moeilijk door er zoveel over na te denken.

Het is met name onze angst om vast te zitten in onze fout gemaakte keuzes. Wat er vervolgens voor zorgt dat we geen keuze meer kunnen maken. Doordat we al van tevoren willen weten hoe de toekomst eruit zou zien. Terwijl we leven in het heden, waardoor we dit dus nooit van tevoren zouden kunnen weten.

Het mooie is dus als je meer vanuit je eigen gevoel zou leven je ook veel meer geluk zou ervaren. Terwijl je gedachtes waarschijnlijk alleen maar dit gevoel van geluk zullen proberen kapot te maken met problemen. Zodat je weer iets hebt om over na te denken. Het loslaten van deze gedachtes zou dus al zoveel meer kunnen helpen met het loslaten van je stress. Doordat je tenminste hier al een stuk minder energie aangeeft. En dus een stuk meer bezig bent met spontaan te doen wat goed voelt vanuit intuïtie.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • We leven in een cultuur die heel erg gericht is op nadenken over alles wat je doet en vooral alles uitzoeken voordat je een keuze heb gemaakt. Dit zorgt ervoor dat we als mens steeds meer geremd worden in onze spontaniteit.
  • Gedachtes willen alleen maar veel drama veroorzaken, zodat je deze aandacht geeft. Terwijl er eigenlijk vaak helemaal niets aan de hand is. En dit je dus weerhoud je van een makkelijk spontaan leven.
  • Vaak maakt het niet uit welke keuze je maakt, zolang je maar een keuze maakt. Doordat je anders steeds vast blijft zitten in deze keuze. Terwijl je het niet uitmaakt als je voor de eerste optie gaat. Omdat je altijd nog in de toekomst voor andere optie kan gaan, als je weer opnieuw voor deze keuze staat. Waardoor het dus eigenlijk niet uitmaakt voor welke optie je eerst kiest.
  • Het is juist onze angst om een verkeerde keuze te maken die ons tegenhoudt om spontaan te leven. Doordat we vanuit onze angst sterk de behoefte hebben om onszelf eerst een veilig gevoel te geven voordat we ergens voor gaan. Door vanuit onze gedachte onszelf te bevestigen dat het ook echt de juiste keuze is, zodat we minder angst hoeven voelen.
  • De gedachtes bij een mens zijn vooral gericht op het oplossen van problemen. Wat betekend dat op het moment dat je voor jezelf oefent minder na te denken door bijvoorbeeld meditatie. Dat je zal merken dat je hierdoor alles minder zwaar zal ervaren. Doordat je spontaner kiest voor de beste oplossing. In plaats van dat je daar eerst heel lang over gaat na denken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter