Beste manier om angst te overwinnen

25/03/2018

Beste manier om angst te overwinnen

Beste manier om angst te overwinnen. Veel mensen ervaren angst maar weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Het probleem wat dan vaak ontstaat is dat we dus ook niet meer van deze afkomen. Met als gevolg dat deze angst nog een best vervellende invloed heeft op ons leven. Mag jij dus hier last van hebben en bij jezelf afvragen, wat is de beste manier om angst te overwinnen. Dan kan je dit als volgt bereiken…

Inhoud

Waar komt onze angst vandaan

Angst is een van de meest moeilijkste emoties voor een mens om mee om te gaan. Blij en gelukkig zijn is makkelijk en kost bijna geen moeite. Sterker nog waarschijnlijk zou je wensen dat het leven altijd zo was. En bij boosheid en verdriet ben je vaak in een staat dat het er echt even eruit moet door hierop te reageren. Maar het blijft nooit lang aanwezig tenzij je het niet goed verwerkt.

Angst daartegen is een veel lastigere emotie. Met name omdat er meerdere manieren zijn hoe je hierop kan reageren. Wat is vechten of vluchten. Wat er dus ook voor zorg dat je als mens op zo een manier reageert dat je er alles aan doet om dit angstgevoel te vermijden. In plaats van dat je eraan werkt wat voor jou de beste manier is om angst te overwinnen tijdens een stressvolle situaties.

Angst klopten aan, zelfvertrouwen deed de deur open en zag niemand om bang voor te zijn.

Er is altijd al veel discussie geweest of onze persoonlijkheid​ nu wordt gevormd door onze opvoeding of door onze genen. Wat het dus onduidelijk kan maken waar deze angst gevoelens vandaan kunnen komen. Maar wat wel vooral steeds duidelijker wordt is de grote invloed die angst op ons heeft. Je hoeft bijvoorbeeld maar 1 keer overvallen te worden op straat en de rest van je leven neem je deze nare ervaring mee. En zal je dus voortaan altijd bang over straat lopen in de angst dat het nog een keer zou kunnen gebeuren.

In deze situatie zie je twee interessante factoren naar voren komen. Namelijk, je was eerst niet bang om over straat te lopen. En door deze gebeurtenis ben je dat nu wel. Wat betekent dus dat je iets heb aangeleerd wat niet vanuit jezelf komt, maar vanuit de buitenwereld. Veel mensen ervaren vaak angst als iets van zichzelf waarbij ze het dan ook gaan verbinden met hun identiteit. Maar eigenlijk is dit niet zo, want je was daarvoor ook niet bang voordat deze situatie gebeurde.

Hoe bewust zijn van jou angst helpt bij angst overwinnen

Realiseren dat deze angst dus niet van jou is een van de eerste stappen om er dus ook makkelijker afstand van te nemen. Wat is namelijk het tweede punt die je bij angst naar voren ziet komen. In de hiervoor beschreven situatie op straat waarbij je overvallen werd. Dat alles wat je hebt ervaren in het verleden iets is wat je door de ervaring dus jezelf heb aangeleerd.

Wat betekent dat je deze dus ook weer kan afleren als je daar open voor staat. Als je bewust van bent wat deze met jou heeft gedaan. En er ook echt klaar voor bent hier iets mee te doen. Wat is een belangrijke eerste stap bij angst overwinnen.

Angst heeft natuurlijk altijd de handige functie gehad dat je niet voor een tweede keer iets gevaarlijks meemaakt. Maar vaak zijn dit situaties die we maar een keer meemaken in ons leven en daarna geen functie meer hebben om ons te beschermen. Maar daardoor juist weerhoudt tegen om een stressvrij leven hebben. Doordat we juist zo geleid worden door angst.

Probeer dus ook voor jezelf vast te stellen in hoeverre deze angst je helpt. En in hoeverre houdt het je tegen het leven te kunnen leiden wat je graag zou willen. En zal je merken dat als je door je angst heen breekt dat alles zoveel beter kan worden. Doordat je een eerste stap hebt gemaakt met angst overwinnen. Waardoor deze minder grote rol  speelt in jou weerstand van wat je graag zou willen bereiken, maar dus steeds niet aan begint vanwege angst.

Wat is de functie van angst

Angst heeft de functie om ons te beschermen als er iets levensgevaarlijk gebeurt. Maar blijft dit gevoel te lang aanwezig. Dan gaan we er als mens echt kapot aan door de langdurige stress. De vraag is dus hoeveel angst is nog gezond. En waar is het balans waarbij het te ver gaat. Onze angst begint op het moment dat we geboren zijn. Waarbij we heel erg afhankelijk zijn van de zorg van onze ouders om te overleven.

Hier komt natuurlijk ook het eerste probleem. We groeien op met de opvoeding dat we dus heel afhankelijk zijn om te overleven van andere mensen. Later als volwassenen zijn we wel beter in staat om voor onszelf te zorgen. Waarbij we andere mensen steeds minder nodig hebben. Maar de angst om te overleven blijft nog steeds. En wat we geleerd hebben in onze jeugd is dat andere mensen ons daar mee kunnen helpen bij angst overwinnen. Zoals eerst bij je ouders. En later met steun van vrienden of een binnen een relatie.

Het is logisch dat je niet een tweede keer je hand wil verbranden in vuur. Alleen niet alles in deze wereld doet voor een tweede keer pijn. Angst heeft dat helaas niet door, waardoor deze je altijd willen blijven beschermen.

Dit brengt dus wel meteen 2 problemen met zich mee. Wat is namelijk dat we moeilijk met onze eigen angsten om kunnen gaan als we geen ondersteunde relatie hebben in ons leven. En dat als we ons niet goed voelen, we de oplossing dus bijna altijd bij iemand anders zoeken dan bij onszelf. Het is logisch dat we de oplossing bij iemand anders zoeken. Omdat we dat in onze jeugd ook bij onze ouders hebben gedaan.

Vaak komt de echt oplossing vanuit jezelf. Omdat jij zelf het beste aanvoelt wat je nodig hebt. Andere mensen zullen je altijd met liefde willen helpen. Maar vaak is dit meer hun interpretatie in wat zij denken wat goed voor jou is. Maar zijn zij niet in staat om te zien wat jij echt denkt of voelt. En enige wat ze kunnen doen in is van buitenaf kijken naar wat jij nodig hebt. En dan vanuit hun eigen ervaring beoordelen wat zij denken wat het best voor jou werkt. Waardoor ze het eerder van jou gaan overnemen, dan dat ze jou echt helpen je angst te overwinnen.

Waarom het juist zo belangrijk is zelf in contact te komen te staan met jou angst

Er is niets mis met geïnspireerd te raken door mensen met veel levenservaring. Waarbij je tot nieuwe ideeën komt waar je wat aan heb om jouw angst te overwinnen. Maar de beste manier om tot een oplossing te komen bij angst overwinnen, bij iets waar jij het moeilijk mee hebt. Is door bewust te worden van wat er gebeurt bij jou gedachtes en gevoel. En hiervan te leren hoe je hier het beste mee om kan gaan. Wat is iets wat uiteindelijk alleen iets wat jij kan doen.

Dit zal altijd veel sterker invloed hebben bij angst overwinnen. Doordat het echt vanuit jezelf komt. Een yoga leraar van mij zij het eens heel mooi tijdens de les. Wat was, ik ben niet jou leraar dat ben jij zelf. Het enige wat ik kan doen is jou de juiste richting op wijzen. Maar je zal zelf dat pad moeten bewandelen om daar te komen.

Angst neemt steeds meer af, hoe vaker je doet waar je bang voor bent

Want wat vooral belangrijk is dat je realiseert dat angst een van de emoties is die ons echt tegenhoudt in het leven om gelukkig te worden. De meeste mensen vinden het misschien moeilijk om verdriet en boosheid te uiten bij andere mensen. Maar op het moment dat je dit laat zien ben je tenminste wel je echt zelf. Bij angst daartegen. Ga je juist vanuit die angst jezelf tegenhouden door niet meer te doen wat je eigenlijk graag zou willen.

Angst is de overtuiging dat het fout gaat in de toekomst, zelfvertrouwen is de overtuiging dat goed komt in de toekomst.

Zou je bijvoorbeeld graag acteer les willen volgen. Maar door de angst om op het podium te staan begin je er niet aan. Dan zal je ook nooit leren hier overheen te komen. Of je zou graag willen leren schilderen. Maar je bent zo bang wat andere mensen van jou werk vinden. Waardoor je jezelf dus steeds tegenhoudt hiermee te beginnen. Dan zal het je ook nooit lukken de angst overwinnen die je hierbij voelt. Wat je vooral terugziet in deze voorbeelden, is dat het wel allemaal ooit begon vanuit een idee dat je het leuk zou vinden om dit te doen.

Maar doordat je een gevoel van angst hebt zet je het niet door. Het bijzonder van angst is dat hoe vaker je iets doet. Hoe minder sterk deze zal worden in de toekomst. Waardoor deze ook veel minder jouw leven zal bepalen. Laat je dus niet tegenhouden door angst.

Wat is dus de beste manier om angst te overwinnen

Wat je vaak bij jezelf waarneemt is dat we eigenlijk wel weten dat we het probleem zouden moeten aanpakken. Maar we door ons gevoel van angst laten we ons toch steeds weer tegenhouden. Waarbij we vervolgens heel gefrustreerd kunnen zijn over onszelf​ dat we het niet hebben gedaan. Met dus als gevolg dat je het dus nog zwaarder maakt dat het daarvoor was. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om ook echt aan jou angst te gaan werken. Wil jij dus graag jouw angst overwinnen. Dan kan je dat het best op de volgende manier doen:

1. Maak angst overwinnen een hoge prioriteit

Belangrijk is dus ook voor jezelf vast te stellen welke prioriteit je deze angst geeft. Hoe minder belangrijk je deze maakt. Hoe meer je deze dus gaat uitstellen. En uitstel leidt bijna altijd door afstel. Met dus als gevolg dat je ook niets doet aan deze angst om ervan af te komen.

Het probleem wat je dus hierbij naar voren ziet komen. Is doordat we angst ervaren en hier liever niet aan werken we deze meteen automatisch een minder hoge prioriteit geven. Doordat we deze al heel eng vinden om aan te pakken. Met dus ook als gevolg dat we het liever niet doen. En alle makkelijkere dingen liever eerst doen. Het eerste wat je dus wilt doen als je deze angst wilt overwinnen is de prioriteit van wat jouw angst te verhogen.

2. Probeer de tegenovergestelde keuze te maken

De volgende stap is dat je het dus ook vervolgens gaat doen. Wat hierbij heel goed kan helpen is het tegenovergestelde te doen. Vind jij bijvoorbeeld heel eng om aan iemand te vertellen wat jij echt denkt. Waarbij jij dus eerder hun verteld wat jij denkt dat ze dat graag willen horen. Doordat je bang bent om te worden afgewezen. Kijk dan eens voor jezelf wat er gebeurt als je het tegenovergestelde zou doen. En bij iedereen juist wel eerlijk bent met jouw mening.

3. Hoe vaker je iets herhaald, hoe sneller de angst afneemt

Je zal merken dat je alles op het begin met veel moeite doet. Hoe vaker je het iets herhaald, hoe makkelijker het wordt. Wat betekent dus ook dat als jij je angst wilt overwinnen. Dat de enige manier om hier overheen te komen is door het te blijven herhalen totdat de angst weg is.

Het is ook dat hoe vaker je deze angst waarneemt, hoe makkelijker het wordt deze te overwinnen. Het aller moeilijkste is dus vooral de eerste keer. Belangrijk is dus ook dat als je dit de eerste keer doet. Dat je voor jezelf realiseert dat het dus in de toekomst steeds minder zal worden. En dat het niet erg is dat deze angst er op dit moment is.

4. Realiseer dat jij niet de enige bent die dit eng vindt

Ieder mens in deze wereld heeft wel eens angst gevoeld. Dus het is niet erg als jij dat op dit moment ook voelt. Het is alleen heel belangrijk dat je hierdoor niet laat tegenhouden. Door toch door te blijven gaan met wat jouw angst gaf. Het feit dat er andere mensen bestaan die niet eng vinden wat jij wel eng vindt. Geeft dus aan dat deze mensen ook door deze angst heen zij gekomen. Dat jij dat dus ook kan.

5. Blijf rustig ademhalen

Wat nog best goed kan helpen bij angst overwinnen is om dan vooral op je ademhaling te letten. Waarbij je jezelf dus weer rustig maakt met een langzame bewuste ademhaling. Je zal zien dat het hierdoor een stuk makkelijker wordt om jouw angst te beheersen. Waardoor je dus ook steeds gemakkelijker word met deze angst te ervaren. Wat er voor zorgt dat je op het langere termijn steeds minder stress zal ervaren.

Korte termijn tegenover het lange termijn omgaan met angst

Het is normaal dat je weerstand voelt bij angst. En het zal je misschien op het begin ook veel stress geven. Maar het gevoel van spijt die je kan krijgen doordat je terugkijkt op wat je allemaal niet heb gedaan omdat je daar te bang voor was. Zal je nog een veel meer vervelender gevoelens geven.

Voor een korte tijd stress ervaren doordat je jouw gevoelens van angst door je heen laat gaan is juist gezond. Omdat je daardoor juist leert dat het niet erg is om te falen. En dat het niet uitmaakt wat andere mensen van jou denken. Voel jij dus ooit ergens weerstand voor doordat je wordt tegengehouden door angst. Ga er dan vooral voor. En je zal zien dat na 1 jaar dit gedaan te hebben. Dat je waarschijnlijk niet meer kunt voorstellen dat je er ooit bang voor was.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • De angst die wij als mens ervaren is vaak ontstaan door een gebeurtenis uit ons verleden. Waarbij ons lichaam uit bescherming een systeem heeft gemaakt om jou steeds angst te laten voelen. Zodat je niet weer deze pijn hoeft te voelen.
  • Eigenlijk is angst niets meer dan onze eigen overtuiging dat we niet goed genoeg zijn. Om dan waar we ook bang voor zijn niet meer te hoeven doen. De eerste stap is dus je eigen overtuiging te veranderen.
  • Probeer voor jezelf echt vast te stellen welke angst een functie heeft, zoals het vermijden van gevaar. Welke angst jou alleen maar tegenhoudt terwijl dat helemaal nergens voor nodig is, zoals bij een presentatie op werk.
  • Je zal altijd door de angst heen moeten gaan. Daar is geen makkelijke weg voor. Het wordt wel makkelijker met de tips die ik jou in dit artikel heb gegeven. Maar er is geen weg waar je iets doet wat jij eng vindt waarbij je dit kan bereiken zonder enige angst te voelen. Dus in plaats van dit te vermijden. Probeer voor jezelf te kijken hoe jij het best met jouw gevoel van angst kan omgaan.
  • Realiseer dat elke keer als je door angst ervoor kiest om de makkelijke weg te nemen. Dat deze angst steeds weer terug komt doordat je niet aan jezelf hebt gewerkt met deze angst om te gaan op het langer termijn. Hoe moeilijk het dus ook mag zijn. Probeer dus echt voor de langer termijn oplossing te gaan, hoeveel enger en dus moeilijker deze ook mag zijn.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter