Verkeerde ademhaling door gevoel van spanning

13/05/2019

Verkeerde ademhaling door gevoel van spanning kan snel ontstaan op het moment dat we keihard aan het werk zijn. Waarbij we helemaal vergeten hoe het met onszelf gaat. En we dus niet meer stil staan bij het feit dat we rust  nodig hebben om weer te kunnen herstellen. Mag jij dus een verkeerde ademhaling door een gevoel van spanning ervaren. Dan kan je daar het beste op de volgende manier mee omgaan…

Inhoudsopgave

Verkeerde ademhaling door gevoel van spanning

Het is wel bijzonder dat als we gezonder willen leven. Dat we dan vooral de nadruk leggen op wat we eten en drinken. En natuurlijk heeft dit ook veel invloed op ons lichaam. Maar wat nog veel meer een invloed heeft op ons lichaam dan voedsel is onze ademhaling. Vooral als je ook bedenkt hoe vaak per dag we ademhalen en hoe vaak per dag we iets eten. Het is juist doordat we niet hier bewust mee omgaan. Dat hierdoor snel een verkeerde ademhaling door gevoel van spanning ontstaat.

Het grappige is dat vaak op het einde van onze dag we precies weten hoe ons ontbijt en avondeten​ is geweest. Maar we echt geen idee hebben hoe onze ademhaling was. Dit komt natuurlijk ook omdat onze ademhaling automatisch gaat. Terwijl als we eten we daar vaak veel meer bewuster mee omgaan.

Wat belangrijk is bij ademhaling is dat de manier en vooral hoe vaak per minuut we dit doen. Wat vervolgens een grote invloed heeft over hoe we ons voelen. Want wat hierbij interessant is dat alles in het lichaam heeft grote behoefte om in balans te zijn. En juist als je dit niet van jezelf door hebt. Kan dit snel tot verkeerd gedrag leiden. Waardoor je ademhaling verandert, wat kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn klachten.

Het belang van je ademhaling voor een goed balans in je lichaam

Bij ademhaling speel namelijk twee stofjes een belangrijke rol. Namelijk zuurstof en koolstofdioxide. Deze verhouden zich in het bloed bij een goed balans in ⅓ zuurstof en ⅔ koolstofdioxide. Hoe meer je in ademt, hoe meer zuurstof je in je eigen bloed krijgt. Wat vervolgens weer door de cellen wordt opgenomen voor energie. En hoe meer je uit ademt, hoe meer koolstofdioxide in het bloed afneemt.

Wat hierbij belangrijk is dat hoe meer koolstofdioxide er in je bloed zit. Hoe meer het verzuurd raakt. En je dit dus ook gaat waarnemen als een verzuring van je eigen lichaam. Met als resultaat dat je meer vermoeidheid klachten krijgt. Terwijl als je teveel zuurstof in je bloed krijgt. Het bloed juist meer naar een basisch gehalte gaat. Op zich kan het lichaam dit nog best wel hebben. Maar je zal na een tijd hiervan wel de gevolgen merken.

Gevolgen van te weinig ademhalen

Wat er namelijk gebeurd als te weinig ademt is dat je daardoor​ minder energie zal ervaren. Omdat het lichaam net iets te weinig zuurstof krijgt wat het kan omzetten tot energie. Dit gebeurt vooral als je bijvoorbeeld de hele dag in een slechte houding achter de computer zit. Waardoor je door deze houding minder zuurstof binnen krijgt. Met dan als gevolg dat je nog harder mentaal moet werken om het op hetzelfde niveau te blijven functioneren. Met als gevolg dat je hierdoor aan het einde van de dag veel hoofdpijn kan ervaren. Doordat je hersenen veel werk hebben geleverd met te weinig zuurstof. Wat dus al goed kan helpen is af toe op te staan en te bewegen waarbij je dus ook de kans krijgt om beter te ademen.

Gevolgen van teveel ademhalen

De ander kant bestaat ook waarbij je juist teveel zuurstof binnen krijgt. Wat je bijvoorbeeld ervaart als je door spanning in een hoger tempo gaat ademhalen dan je normaal zou doen. Dit kan ontstaan op het moment dat je veel stress ervaart. Doordat je op je werkt met een project bezig bent wat echt af moet. Waarbij het voor het  lichaam overkomt dat er iets mis is. En dat je dus nu meer energie nodig hebt dan normaal. Met als gevolg dat je dan meer gaat ademen voor meer energie.

Vaak werken we aan dit soort projecten achter de computer. Met als gevolg dat we dus veel ademen maar weinig bewegen. Met als gevolg dat we veel zuurstof in ons bloed krijgen. Maar nog belangrijker is dat we juist veel koolstofdioxide uit blazen waardoor het balans word verstoord. En we last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en tintelende handen als je hier te ver in doorgaan.

Hoe een goede ademhaling hoofdpijn en vermoeidheid voorkomt

Wat je ziet bij zowel te weinig als teveel ademen. Is dat deze allebei leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid doordat hierdoor het balans in je lichaam is verstoord. Mag je dus hier dus veel last van ervaren. Probeer dan eens voor jezelf te kijken hoe je ademhaling op dit moment is. En wat voor een invloed jezelf hierop kan uitoefenen, waardoor je deze kan veranderen.

Zelf werk ik het liefst met meditatieoefeningen die gericht zijn op ademhaling. Omdat je dan volledig bewust bezig bent met je eigen ademhaling terwijl je mediteert. En dus ook beter kan waarnemen wat er gebeurt als je ritme van je ademhaling aanpast.

Het bijzonder is dat als je dit elke dag zou doen. Je beter leert waar te nemen wat voor jou het beste ademhalingsritme is. Met als tweede voordeel dat je lichaam dit nieuwe ritme ook veel makkelijker zal overnemen. Met als gevolg dat het automatisch veel makkelijker wordt om de gehele dag dit balans vol te houden. Waardoor je dus meer energie en minder hoofdpijn zal ervaren.

Wat ademhaling zegt over jouw gevoel en emoties

Wat hierbij ook vooral interessant is wat jouw ademhaling zegt over welke emoties je bij jezelf waarneemt. En wat je daar vervolgens mee zou kunnen doen. Het bijzonder is namelijk dat als je blij en kalm voelt je ademhaling over het algemeen heel rustig en beheerst is. Terwijl als je bang en gestrest voelt deze aanzienlijk omhoog gaat.

Wat geeft dus aan dat als je hierover bij jezelf twijfelt over wat jij ervaart. Je alleen maar hoeft stil te staan bij je eigen ademhaling om te kunnen vaststellen hoe het met je gaat. Het blijft lastig om van deze bewust te zijn op het moment dat we gestrest beginnen te worden. Met name doordat we zo erg gericht zijn op wat we doen. Dat we hierdoor helemaal vergeten hoe het met ons gaat. En het is juist door er dan toch bewust van te worden hoe jouw eigen ademhaling is op dat moment. Dat je hierdoor bij jezelf kan vaststellen wat je op dit moment voelt.

Hoe meer je bezig houdt met wat er qua werk af moet zijn in de toekomst. Hoe minder bewust je bent met hoe het nu met jou gaat in het heden.

Ook boosheid en verdriet kan je met je ademhaling waarnemen. Als je boos bent voel je vooral veel spanning in je lichaam. Waarbij je deze steeds met een snelle diepe zucht er uit gooit. Terwijl je hierbij wel rustig in ademt. Bij verdriet is het juist andersom​. Waarbij je inademing juist heel snel gaat. Terwijl je daarna weer rustig uitademen. Wat betekent dat je op deze manier bij jezelf kan waarnemen welke emoties er bij jou plaats vinden. Natuurlijk is er een goede kans dat je van deze gevoelens al eerder bewust bent geworden. Met namen als we erg hard werken waarbij we veel stress ervaren. Kan het hierdoor goed voorkomen dat we helemaal vergeten bewust bij onszelf stil te staan. Waarbij het dus een mooie eerste stap kan zijn om weer bij onszelf terug te komen, door te letten op je ademhaling

Hoe je ademhaling kan gebruiken om je beter te voelen

Wat dit zo interessant maakt is dat je aan je eigen ademhaling kan waarnemen hoe je voelt. En dit vervolgens ook kan verminderen of juist versterken door je ademhaling aan te passen. Met name als we ons bang of gestrest voelen kan het erg goed helpen te proberen je ademhaling rustiger te maken. Door vooral langer in en uit te ademen dan dat je daarvoor deed.

Elke bewuste ademhaling die je neemt. Is een moment om voor jezelf te reflecteren hoe het nu met je gaat. Hoe dieper je dus inademt, hoe meer tijd je voor jezelf vrij maakt.

Terwijl als je teveel in rust bent en je behoefte hebt om wat actiever te worden. Je hierbij kan proberen juist wat sneller en vaker te ademen per minuut. Waardoor je mentaal klaar maakt om goed te presenteren. Zoals bijvoorbeeld aan het begin van een wedstrijd. Of bijvoorbeeld als je in de ochtend moeite hebt met op te staan. Wilt het nog best wel eens helpen door eerst in je bed eerst een paar keer goed in en uit te ademen. Waardoor je meer wakker voelt en dus minder de neiging krijgt weer te blijven liggen.

Bij boosheid helpt het juist meer om rust te nemen als je inademt. Doordat je vaak van jezelf al een snelle uitademing hebt door het gevoel van boosheid. Waarbij het dus vooral zin heeft om langer in te ademen. Waardoor je er toch voor zorgt dat je ademhaling langer wordt. En je dus hierdoor weer eerder tot rust komt. Hetzelfde met verdriet, juist door langer uit te ademen zorg je ervoor dat je makkelijk tot rust komt wanneer je dit ervaart.

Wat zijn de voordelen van oefenen met je eigen ademhaling

Het mooie is juist doordat je ademhaling langer maakt wanneer je bang, boos of verdrietig voelt. Je makkelijk tot rust komt waardoor je er dus minder lang in kan blijven hangen en het beter verwerkt. Het is met name doordat we in gevecht gaan met wat we op dit moment voelen. Dat we het voor onszelf lastig maken om de ook echt te verwerken omdat ze er van ons niet mogen zijn. Juist door meer tot rust te komen met het oefenen van je ademhaling. Zorg je ervoor dat het makkelijk wordt om deze er te laten zijn. En hierdoor vooral meer weerbaarheid te ervaren.

Hoe slecht het ook mag gaan. Als jij jezelf met een rustige ademhaling weer in balans weet te brengen. Kan je de hele wereld aan.

Het is onze snelle ademhaling tijdens heftige emoties die het vaak nog veel heftiger maakt. Terwijl als je tot rust komt je deze veel makkelijker vanuit je eigen ontspannenheid kan verwerken. En je dus ook veel makkelijker weer tot jezelf komt. Mag je dus vaak last ervaren van heftige emoties. Dan kan zoiets als alleen al het veranderen van je ademhaling dit een stuk makkelijker maken. Waardoor je er met stress of andere heftige emoties op een veel fijnere manier mee kan omgaan.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens ademen we veel vaker per dag dan dat we bijvoorbeeld eten. En toch geven we hier vaak veel minder aandacht aan als het gaat om onze gezondheid. Terwijl onze eigen ademhaling juist ontzettend veel invloed op ons heeft.
  • Alles in het leven is in balans. Waarbij ons lichaam ons steeds probeert terug te krijgen naar wat voor ons het beste werkt. Mag je dus last hebben van hoofdpijn en vermoeidheid. Dan kan dit een signaal zijn dat je niet goed ademhaalt.
  •  Als mens kunnen we snel vergeten ons gevoel waar te nemen. Doordat we zo gericht zijn op keihard te werken door de stress. Waarbij het erg goed kan helpen door eerst stil te staan bij je ademhaling. Om voor jezelf te bepalen hoe het met je gaat.
  • Mag je bij jezelf merken dat je door de stress sneller bent gaan ademhalen. Dan wilt het zeker goed helpen om eerst weer tot rust te komen door voor jezelf te gaan oefenen met weer rustig te ademen.
  • Het fijne is dat als je steeds beter wordt in het oefenen van je eigen ademhaling. Hierdoor jezelf veel meer kan sturen naar je eigen innerlijke rust. Doordat je jezelf steeds weer tot rust weet te brengen met wat voor heftige emoties je ook ervaart.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter