Is stress normaal?

30/10/2020

Is stress normaal

Is stress normaal? Of zijn we er zo erg aan gewend geraakt waardoor we het normaal zijn gaan vinden. Dit is een probleem die veel mensen hebben omdat het zo normaal wordt gevonden om in onze maatschappij keihard te werken. Mag jij je helemaal uitgeput voelen door stress en twijfel je eraan of dit normaal is of niet. Dan kan het volgende artikel jou hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

De valkuil van stress normaal vinden

Het is normaal dat je af en toe slecht voelt, iedereen voelt zich wel een keer ziek. Zolang je binnen een korte periode hiervan hersteld is dit geen probleem. Het wordt pas lastig als het nooit weggaat. Ditzelfde met stress, voor een korte periode last ervaren van stress is niet erg. Dit leidt snel tot de vraag: Hoe lang is het normaal om stress te ervaren en wanneer wordt het echt een probleem?

Het kan goed voorkomen dat je bijvoorbeeld onverwachts heel druk krijgt op je werk. Vanwege de drukte meer stress ervaart dan normaal. Maar omdat we als mens nog veel reserve energie bevatten kunnen we hier weerbaar mee omgaan. Tot op het punt dat je helemaal op voelt. Je dus over een grens bent heengegaan over wat jij aankan. Het lastige is dat deze grens erg verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen veel hebben en andere raken veel eerder uitgeput.

De standaard over wat wel of niet normaal is ontstaat vanuit je eigen oordeel over hoe het wel of niet zou moeten zijn.

Dit geeft aan hoe belangrijk het is om jezelf goed door te hebben. Van jezelf te weten hoeveel jij aankan tijdens een stressvolle periode. De valkuil waar we snel in trappen is dat we het resultaat belangrijker vinden dan onze eigen gezondheid. Met als gevolg dat we liever onze taken op het werk goed afronden. Dan dat we bij onszelf waarnemen hoever we kunnen gaan. Wanneer het dus tijd wordt om te bepalen dat je moet stoppen. Dit kan zeer lastig zijn als je te streng bent naar jezelf.

Wat is nu eigenlijk normaal en waar baseren we het op

Normaal is een relatief begrip. Sommige vinden het leuk en dus normaal om een heel druk leven te hebben. Terwijl andere hier niet aan zouden moeten denken, juist veel behoefte ervaren aan rust. Het begrip van wat is normaal zegt eerder iets over jou en wat dus het beste bij jou past.

Dit maakt het lastig als je bijvoorbeeld met andere mensen samenwerkt die er andere ideeën op na houden over wat normaal is. Vooral als je het lastig vindt om sterk bij je eigen mening te blijven, kan het hierdoor voorkomen dat je meegaat in de mening van een ander. Waardoor deze jou meetrekt in zijn instelling om keihard te werken. Je na verloop van tijd begint te merken dat je zo vermoeid raakt. Dat je begint af te vragen of het nog wel normaal is wat jullie aan het doen zijn.

Wat een ander normaal vindt, hoeft niet altijd normaal voor jou te zijn.

Het is vooral je eigen twijfel over wat nu wel of niet normaal is dat snel leidt tot stress. Doordat je gespannen kan raken van alle verantwoordelijkheden die bij jou worden neergelegd. Omdat het schijnbaar normaal wordt gevonden dat jij dit allemaal doet. Hierdoor moeilijk wordt om te bepalen of het ook echt normaal is dat je alles doet wat aan jou wordt gevraagd. Vooral als een ander doet alsof het normaal is om van jou veel te vragen vinden het lastig om deze teleur te stellen vanuit de angst van afwijzing.

Stress ontstaat vaak vanuit een oordeel vanuit jezelf of van een ander persoon. Zolang jij de vrijheid ervaart om te kunnen doen wat voor jou goed voelt, ervaar je geen stress. Je raakt pas gestrest als je jezelf moet forceren om harder te werken dan jij aankan. Dit komt doordat we onszelf te streng beoordelen. Of dat een ander juist de zweep op je legt, je hierdoor onder druk voelt gezet om harder te presteren.

Het excuus waar we dan mee komen is dat het normaal is dat je stress ervaart. Dat het dus normaal is dat je zo slecht voelt omdat het wel het resultaat geeft waar je naar opzoek bent. Wat kan in dit geval zijn dat je meer tevreden voelt over jezelf over wat je hebt bereikt. Of dat andere mensen tevreden zijn over jou werkhouding. Nadeel van altijd het beste resultaat te willen bereiken, ten kosten van je eigen gezondheid. Is dat er een grens is over hoeveel jij kan hebben, waarbij elke keer als jij te ver gaat, je uiteindelijk in een burn-out terecht kan komen.

Wanneer is stress normaal en wanneer niet

Mag jij op dit moment stress ervaren en vraag je af of je dit moet accepteren of dat je er toch wat aan moet doen. Dan is het belangrijk om als eerste stap te bepalen hoelang je als stress ervaart. De meeste stressvolle situatie gaan vaak voorbij na een korte periode. Het voelt misschien niet altijd zo omdat je de tijd als heel traag waarneemt. Waardoor zelf een dag met stress als oneindig kan voelen. Uiteindelijk komt aan alles een einde, waarbij het vooral belangrijk is om daarna veel rust te nemen.

In het geval je al voor een lange tijd last ervaart van stress. Is het belangrijk om dit niet normaal te vinden. Stress geeft aan dat je in een periode zit van veel spanning en moeilijkheden. Waardoor de hormonen in je lichaam hierop aanpassen om ervoor te kunnen zorgen dat je de situatie beter volhoudt. Deze reactie van het lichaam wordt juist schadelijk als het te lang aanwezig blijft.

Stress is bedoelt om je uit korte zware periodes te halen. Dit maakt het niet normaal als je te lang hiervan last blijft behouden.

Een lange tijd stress ervaren is niet normaal. Zou je dus ook zeker serieus moeten nemen. Vooral omdat het zo makkelijk is om het weg te schuiven als iets waar iedereen last van heeft. Voor dit excuus wil je oppassen omdat het je tegenhoud om aan de oplossing te werken.

Mag je al voor een lange tijd last ervaren van stress. Dan geeft dit aan dat erop dit moment iets afspeelt wat niet verdwijnt. Juist door te ontdekken wat nu precies de kern is van het probleem zorg je ervoor dat je ervan afkomt. Maak zelf ontdekking een prioriteit. Door goed te ontdekken wie jij bent, wat je nodig hebt, wat bij jou past. Je hierdoor doorkrijgt wat jij nu dit moment te veel of te weinig doet waardoor je stress ervaart. Om vervolgens het tegenovergestelde te doen waardoor je van de stress afkomt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Pas op dat je niet onder druk laat zetten door een ander omdat deze het normaal vindt om keihard te werken. Vooral als je merkt dat dit tempo jou onnodig veel stress geeft.
  • Stress ontstaat vaak vanuit een negatief oordeel. Doordat je bijvoorbeeld oordeelt dat je harder moet werken dan jij aankan, anders ben je niet goed genoeg. Juist door milder naar jezelf te worden, komen we tot de realisatie dat het tijd wordt voor een positieve verandering.
  • Probeer bij stress vooral je zelfkennis te vergroten. Door op deze manier beter te bepalen wat bij jou past. Waardoor het makkelijker wordt om te bepalen wat nu wel of niet gezond is. Het is niet normaal om jezelf kapot te maken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter