Bang om verkeerde keuze te maken

04/12/2020

Bang-om-verkeerde-keuze-te-maken-2

Bang zijn om een verkeerde keuze te maken is een gevoel dat ontstaat op het moment dat we voor belangrijke keuzes staan en we niet goed weten wat we precies willen doen. Het gevolg hiervan is dat we veel stress ervaren, doordat we hierover gaan piekeren. Door dit piekeren, zullen we alleen maar vaker denken: Ik ben bang om een verkeerde keuze te maken. Wil jij leren hoe je van deze angst afkomt? Lees dan zeker het volgende artikel…

Inhoud

Bang om verkeerde keuze te maken

Veel mensen zijn bang om verkeerde keuzes te maken, wat veel stress geeft. Wanneer we hier bang voor zijn, vragen we vaak advies bij de mensen om ons heen. We weten echter vaak wel wat we willen. Het is alleen dat we zoveel over de keuze hebben nagedacht, dat we in verwarring zijn geraakt. We hebben dan zoveel factoren erbij gehaald waarom we iets wel of niet zouden doen, dat we in een raar evenwicht terecht zijn gekomen. Bij keuzes maken is het dus belangrijk dat we de keuze niet groter maken dan hij is. Doen we dit wel, dan wordt het steeds moeilijker om hieruit te komen en te bepalen wat we graag willen.

Een van de grote gevaren in het leven is dat we te snel kiezen voor datgene waar we ons het meest comfortabel bij voelen. Dit hoeft lang niet altijd de beste keuze te zijn. We kiezen dan vaak voor de makkelijkste keuze, in plaats van de keuze die ons op lange termijn het gelukkigst maakt. Wanneer situaties neutraal aanvoelen, maken we vaak deze comfortabele keuze. Pas als een situatie echt vervelend begint te voelen, worden we gedwongen om een keuze te maken die buiten onze comfortzone ligt.

Maak je de keuze voor jezelf, of voor een ander?

Bij het maken van keuzes kun je je verplicht voelen iets te doen wat je eigenlijk niet zo leuk vindt, omdat iemand anders het van je verwacht. Een voorbeeld hiervan is naar een feestje van vrienden gaan, terwijl je eigenlijk het allerliefst naar bed wilt. Een ander voorbeeld is werk overnemen van een collega, terwijl je het zelf ook heel druk hebt.

Andere mensen kunnen alleen zoveel gebruik van jou maken, als de mate waarin jij dat toelaat.

In veel van dit soort gevallen, ga je over je eigen grens heen. Zou je voor jezelf kiezen, dan zou je doen wat goed voor jou voelt. Echter, vanuit een gevoel van empathie kies je ervoor de ander te helpen. Hier is op zich niks verkeerd mee: het is goed dat je iets fijns wilt doen voor de mensen die belangrijk voor jou zijn. De vraag hierbij is echter: Hoe belangrijk zijn deze mensen eigenlijk echt voor jou? En: Hoeveel stress kan jij aan voordat het te veel wordt?

Waarom we te snel voor de makkelijke, foute keuze gaan

Het eerste probleem bij keuzes maken, is dat je vaak niet weet wat je echt gelukkig maakt. Pas op het moment dat je in een vervelende situatie zit, waar je graag uit wilt, dwing je jezelf tot verandering. Pas dan kom je tot de ontdekking wat je echt nodig hebt. Door steeds te kiezen voor het comfortabele, ga je hier niet naar op zoek.

Het is dus belangrijk om te kijken wat jou echt gelukkig maakt. Hierbij moet je wel oppassen dat je ook weer niet in het tegenovergestelde schiet: altijd doelgericht op zoek zijn naar iets wat nog beter is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je nooit gelukkig voelt met wat je hebt, omdat je altijd het betere aan het najagen bent. Hoe meer je in het leven iets probeert te forceren, hoe meer dit tegen je werkt. De truc is dus de moed bij jezelf vinden om een manier van leven te vinden die beter bij jou past, zonder al te veel verwachtingen te hebben over hoe dit leven eruit zou moeten zien.

Waarom het aanvoelen van je eigen grenzen zo belangrijk is bij keuzes maken

Het tweede probleem in het maken van keuzes, is dat we slecht zijn in het aanvoelen van onze eigen grenzen. Daarnaast willen we graag aardig gevonden worden, wat er nog al eens voor zorgt dat we over onze eigen grens gaan. Wil je echt bij jezelf blijven en doen wat voor jou goed voelt? Probeer dan voor jezelf te oefenen om je eigen grens beter aan te voelen.

Vaak zijn we alleen maar aan het nadenken in ons hoofd. We zijn dan voornamelijk argumenten aan het bedenken waarom we iets moeten doen, waar we eigenlijk geen zin in hebben. Probeer daarom je bewustzijn niet bij je gedachtes te hebben, maar bij je gevoel. Je zal dan snel merken, dat je gevoel veel beter aangeeft welke keuze jij eigenlijk wilt maken.

Daarbij is het belangrijk om regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Hierdoor geef je jezelf de kans om tot nieuwe ervaringen te komen die je van te voren niet zag aankomen, maar die misschien wel heel goed bij jou passen. Blijf hierbij doen wat voelt als de goede richting om op te gaan, zonder hiervan een geforceerd doel te maken, dat je zo snel mogelijk moet behalen. Blijf steeds kijken wie jij echt bent en wat voor jou het beste aanvoelt. Alleen dan kun je erachter komen wat jou echt gelukkig maakt.

Waarom geen keuze maken vaak nog veel slechter werkt

Het probleem van gedachten is dat deze het ons vaak alleen maar moeilijker maken om een keuze te maken in stressvolle situaties. Dit geldt zeker wanneer we gaan piekeren. Het bijzondere is dat we intuïtief vaak al weten wat we willen doen. We vertrouwen onze intuïtie alleen te weinig. We willen met onze gedachten ervan overtuigen dat ons gevoel klopt. Dit doen we door argumenten voor dit gevoel te bedenken.

Deze argumenten maken de keuze echter alleen maar moeilijker Kortom, wil je echt weten welke keuze je wilt maken? Probeer dan in contact te komen met je intuïtie. Je zal merken dat deze je altijd de juiste richting op wijst. Wanneer je hiernaar luister handel je namelijk naar datgene wat voor jou goed voelt en wat jou meer energie geeft.

Alle wegen leiden naar Rome, de enige reden dat je daar niet komt is dat je geen keuze maakt en daardoor blijft stilstaan.

Heb je achteraf toch een keuze gemaakt die niet leidde tot wat jij wilde? Dan zal je intuïtie je een nieuwe waarneming geven die vertelt dat je hier beter mee kan stoppen. Je bent dan klaar om verder te gaan met de volgende stap en zal opnieuw moeten kijken waar jij behoefte aan hebt. Je kiest dan voor datgene wat je weer de goede richting in stuurt. Wanneer je op deze manier leeft zijn er geen foute keuzes, alleen maar leermomenten.

Je zal hierdoor ook tot de ontdekking komen wat wel of niet bij je past. Hierdoor leer je steeds meer over wie je echt bent. Probeer bij het maken van keuzes dus vooral te bepalen wat goed aanvoelt voor jou. Je zal op deze manier steeds sneller en makkelijker een keuze maken waar je echt achter staat.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Het probleem met keuzes maken, is dat we snel voor de makkelijke weg gaan. Die makkelijke weg levert ons misschien op de korte termijn iets op, maar zorgt er vaak op de lange termijn voor dat we terug gaan naar waar we begonnen. Probeer daarom voor jezelf te bepalen of je jouw keuze maakt vanuit kort geluk, of dat je kiest voor datgene wat helpt op de langere termijn.
  • Als mens kunnen we snel beïnvloed raken door de meningen van andere mensen. Vooral als dit belangrijke mensen zijn in ons leven die we erg vertrouwen. Het probleem hierbij is dat we snel onze keuze aan hen gaan aanpassen. We willen hen immers niet teleurstellen in wie we zijn. Hierdoor maken we echter niet de keuze die we zelf willen.
  • Bij het maken van keuzes, hebben we vaak de neiging om onze gedachten in te zetten. We hopen dat het met genoeg goede argumenten, makkelijker wordt om een keuze te maken. Het probleem is echter dat het tegenovergestelde vaak gebeurd: we gaan enorm twijfelen en raken hiervan juist in de war.
  • Het is belangrijk om voor jezelf te realiseren dat er niet zoiets bestaat als een foute keuze. Zelfs wanneer een keuze verkeerd uitpakt, is dit nog steeds een leermoment. Je leert dan wat goed of niet goed werkt voor jou. Pas wanneer je deze keuze blijft herhalen, terwijl je ervaart dat hij niet voor je werkt, wordt het een ‘verkeerde keuze’. Wees dus niet bang om voor een nieuwe optie te gaan en wees eerlijk met jezelf wanneer je een keuze die voor jou niet werkt, blijft herhalen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter