Afwijzing en zelfvertrouwen zijn sterk met elkaar verbonden. Doordat het vaak door afwijzing komt dat we ons eigen zelfvertrouwen kwijtraken. Wat maakt het belangrijk om toch steeds weer het geloof in jezelf terug te vinden. Maar mag het zo zijn dat je tocht veel moeite ervaart met afwijzing en zelfvertrouwen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…
Inhoudsopgave
- Moeite met afwijzing en zelfvertrouwen
- In hoeverre de afwijzing van een ander iets over jou zegt
- Hoe je het beste jouw zelfvertrouwen kan versterken
- Belangrijkste tips van dit artikel
Moeite met afwijzing en zelfvertrouwen
De meeste mensen hebben veel moeite met afwijzing. Doordat we hierdoor toch snel aan onszelf gaan twijfelen. Want op het moment dat jij overtuigd bent dat je een leuk persoon bent. Zal de mening van een ander persoon jou niet zo snel raken. Het is pas op het moment dat we onszelf gaan twijfelen over waar wie we zijn. Dat de afwijzing van andere zo hard kan binnen komen. Wat geeft aan dat hoe meer zelfvertrouwen je hebt over wie jij bent, hoe makkelijker het wordt om met afwijzing om te gaan. Wat leidt wel tot de vraag hoe het op dit moment zit met onze eigen angst voor afwijzing en zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen geeft namelijk aan in hoever jij het vertrouwen in jezelf hebt. Waarbij we dit vaak krijgen door veel positieve ervaringen in het verleden. Want mag jij bijvoorbeeld heel bang zijn om alleen op reis te gaan. Dan komt deze angst met name doordat je niet weet uit ervaring wat je kan verwachten. Terwijl als je al heel vaak eerder alleen op vakantie bent geweest. Zorgt dit ervoor dat je tenminste al van tevoren kan voorstellen wat je kan verwachten. Met als gevolg dat je een sterk vertrouwen hebt dat de reis die je in de toekomst gaat maken ook goed zal gaan.
Angst klopten op de deur en zelfvertrouwen deed open
Waarbij je dus ziet dat op het moment dat we tenminste al van tevoren weten wat we kunnen verwachten. We er hierdoor een stuk minder spanning en stress door ervaren. Sterker nog, het is juist op het moment dat je het nooit gedaan hebt wat ervoor zorgt dat we snel voor onszelf gaan invullen vanuit angst wat er allemaal mis kan gaan. Ditzelfde zie je ook met afwijzing, met name op het moment dat we niet kunnen verklaren wat nu precies de reden is dat een ander ons afwijst. Met als gevolg dat we al snel in ons hoofd de meest ergst mogelijkheden gaan bedenken.
Doordat we als mens bijna altijd door onze angst de meest ergste gedachtes gaan verbeelden. Terwijl de kans dat het ook echt zo is, eigenlijk heel klein is. Want mag je bijvoorbeeld worden afgewezen door iemand die jij niet goed kent. Dat hebben we als mens al snel de neiging om voor dat ander persoon in te gaan vullen wat voor iemand het is. En wat dus mogelijk de reden kan zijn dat iemand zo reageert.
In hoeverre de afwijzing van een ander iets over jou zegt
Wat vaak word vergeten is dat we als mens sterk vanuit ons eigen perspectief kunnen leven. Waarbij we zo op kunnen gaan in ons eigen gevoel en gedachtes. Dat we niet meer op een feitelijk manier de ander kunnen waarnemen. Want mag jij bijvoorbeeld iemand zijn die het leuk vindt om veel contact te hebben met een ander persoon. Dan zal je vanuit jouw kant het heel normaal vinden dat je veel contact met elkaar zoekt. Waarbij het goed kan voorkomen dat de ander een veel minder sterke behoefte ervaart. Met als gevolg dat deze niet meegaat met wat voor jouw goed voelt. En we vervolgens hierdoor door het andere persoon voelen afgewezen.
Maar wat we vaak vergeten is dat de reactie van een ander persoon eigenlijk niet zoveel met jou te maken heeft. Natuurlijk kan het zijn dat een ander persoon wordt beïnvloed door hoe jij met deze omgaat. Maar over het algemeen maken de meeste mensen vooral keuzes vanuit wat voor hun op dat moment goed voelt. Wat betekend dat als iemand zich moe voelt. Dat deze hierdoor eerder afstand van jou zal nemen doordat deze behoefte heeft aan rust. Waarbij de afwijzing eerder komt omdat de ander zich moe voelt. Dan dat het ook maar iets met jou heeft te maken.
Iedereen reageert vanuit hun eigen gevoelens en gedachte. Wat geeft aan dat de mening van een ander eerder iets over hun zegt dan over jou.
Want wat je namelijk ziet is dat we allemaal leven vanuit een balans. Waarbij we ons nog het best voelen als we in dit balans weten te blijven. Op het moment dat bijvoorbeeld een ander te hard werkt kan deze hierdoor zichzelf erg moe voelen. Waarbij het goed mogelijk is dat deze zijn frustratie van het harde werken op jouw afreageert. Terwijl jij eigenlijk helemaal niet de reden bent van deze frustratie.
Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat je voor jezelf een onderscheid gaat maken tussen waar jij echt verantwoordelijk voor bent. En wat juist de verantwoordelijkheid is van een ander. Want mag het zo zijn dat een ander jouw steeds op een vervelende manier afwijst dat jij nooit goed genoeg bent. Dan is het belangrijk om te realiseren dat deze dit zegt vanuit een gevoel van frustratie waar jij niet verantwoordelijk voor bent, dan dat je dit persoonlijk gaat nemen.
Hoe je het beste jouw zelfvertrouwen kan versterken
Wat maakt het belangrijk dat je steeds weer het zelfvertrouwen in jezelf terug weet te vinden dat je een heel leuk persoon bent die het verdiend om gewaardeerd te worden. Dat alle afwijzing die je van andere mensen krijgt, waarschijnlijk meer iets over hun zeggen dan over jou. Wat maakt het ook zo belangrijk om eerlijk met jezelf te zijn. En voor jezelf te realiseren of je nu echt iets vervelends naar de ander heb gezegd. Of dat je altijd op een leuke positieve manier naar de ander heb gereageerd. Waarbij dus in het tweede geval de afwijzing van de ander complete onzin is.
Door steeds weer voor jezelf bewust te blijven dat jij er ook recht op heb om jezelf te mogen zijn. Dat wie jij bent ook zeker een persoon is die het verdient om gewaardeerd te worden. De kans dat we als mens een fout maken bestaat altijd. Waarbij het goed mogelijk is dat de ander dit niet leuk vond, met als gevolg dat je hierop wordt afgewezen. In de meeste gevallen komt het eerder voor dat andere mensen je gaan afwijzen doordat ze een bepaalde verwachting van je hebben, waar jij op dat moment niet in meegaat. Met als gevolg dat ze boos beginnen te worden waarom jij dat niet doet.
Hoe duidelijker je voor jezelf door hebt wie jij bent. Hoe weerbaarder je staat tegenover de meningen van andere mensen.
Zou je dus graag beter willen omgaan met afwijzing, door een sterker zelfvertrouwen te krijgen. Dan begint dat echt met eerst weer vast te stellen dat je een heel leuk en goed persoon bent. Door weer terug te gaan naar voorbeelden in het verleden waar jij echt trots op bent. Waarbij dit jouw versterkt in je waarneming van jezelf dat je een goed persoon bent. Wat is belangrijk op het moment dat andere mensen negatief naar jouw reageren. Doordat we vaak hierdoor in de verwarring worden gebracht over wie we nu eigenlijk echt zijn. Juist door weer het positieve geloof in jezelf te versterken. Maak jezelf zoveel meer weerbaar tegen negatieve mensen die jou afwijzen vanuit hun eigen frustratie. Waarbij je zal merken dat het hierdoor steeds makkelijker wordt om echt het vertrouwen in jezelf te krijgen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Hoe meer we het vertrouwen in onszelf hebben. Hoe minder we ons hierdoor door een ander in de verwarring laten brengen, doordat weten waar we voor staan. En het hierdoor eerder als een meningsverschil gaan zien, dan als een persoonlijke aanval
- Zelfvertrouwen kan pas ontstaan als je veel positieve ervaringen in het verleden heb gehad. Waarbij deze jouw bevestigen in dat je aankan wat er op je afkomt in de toekomst.
- Want wat vaak wordt vergeten is dat er veel redenen kunnen zijn dat andere mensen jouw afwijzen die niets met jou te maken hebben. Maar dat ze dit doen omdat ze zelf met een negatief gevoel zitten die ze op jouw afreageren
- Belangrijk is dus vooral steeds weer bewust waar te nemen wie jij bent en waar je voor staat. Dat je dit ook vooral gebruikt als een positieve bevestiging dat jij er mag zijn zoals je bent. Waardoor de afwijzing van andere mensen minder invloed op je zal hebben.
geen reactie